susceptor 24.10.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 WitamChcę wyburzyć ściankę działową w bloku (wielka płyta). Spółdzielnia mieszkaniowa wyraziła zgodę, więc udałem się do gminy. Między innymina podstawie tego:http://www.muratordom.pl/8412_3790.htmmyślałem, że wystarczy tylko zgłoszenie. Ale smutna pani powiedziała mi, żę muszę wystąpić o pozwolenie. Czyli co, muszę szukać teraz architekta czy inną osobę z uprawnieniami, która wykona projekt itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.10.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Może ta smutna pani miała zły dzień? Olej to - buduj i się nie martw. Nawet jakby to pozwolenie było potrzebne to i tak tego nikt nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosins 02.01.2006 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witam, mam podobny problem - spółdzielnia wyraziła zgode na przebudowę mieszkania (przechodziło to również przez architekta budynku), ale pod warunkiem zgłoszenia do urzedu gminy. Udaliśmy się tam w piątek ze wszystkimi niezbędnymi papierami aby ZGŁOSIĆ przebudowę, natomiast BARDZO smutna pani powiedziała, że jest to tak duża skala robót budowlanych, że konieczne jest pozwolenie, że nie wspomne o akceptacji planu przebudowy (który przewiduje wyburzenie większości ścianek działowych), przez konstruktora budynku !!! Budynek powstał w 2001 roku i jest zbudowany w technologii umożliwiającej dowolną aranżację wnetrza, ale panie w urzedzie zatrzymały się chyba na etapie konstrukcji przewojennych i nie były w stanie zrozumieć że ścianki działowe, które chcemy wyburzyć nie są ścianami nośnymi !!! Oczywiście przeglądałam znowelizowaną ustawę prawo budowlane ale jest ona dla mnie nie do końca jasna i nie wiem gdzie dokładnie znajdę w niej informację, z której jasno wynika, że do wyburzenia ścianek działowych nie jest konieczne uzyskanie pozwolenia a wystarczy tylko zgloszenie robót budowlanych. Art 29, ustep 2, punkt 1 mówi o robotach budowlanych polegających na REMONCIE, a remont jest zdefiniowany w tejże ustawie jako "roboty polegające na odtworzeniu stanu pierwotnego", tak więc wydaje mi się, że wyburzenie ścianek działowych i zbudowanie ich w innym miejscu, nie kwalifikuje się jednak pod samo ZGŁOSZENIAE a raczej konieczne wydaje się być uzyskanie POZWOLENIA, gdyz wyburzanie ścianek działowych jest to coś więcej niż remont. Bede bardzo wdzięczna za pomoc i rade w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirohalter 18.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 link który podałeś (http://www.muratordom.pl/8412_3790.htm) prowadzi do strony ze nieaktualnym już prawem budowlanym ....od 26 wrzesnia 2005 obowiązuje nowelizacja , znacznie zwiększono zakres prac na które nie potrzeba pozwolenia , nwet dach i jego konstrukcje można zmienić bez pozwolenia na budowe ..więcej tutaj http://www.rnw.pl/ulatwienia_dla_inwestorow__prawo_budowlane,1,7,203,3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 18.01.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 niestety zgodnie z prawem budowlanym trzeba uzyskać pozwolenie na budowę, nie dyskutuję czy jest to mądre czy nie, poprostu tak jest i koniec co do remontu to zgodnie j.w. mozesz rozebrać i postawić na nowo pałac kultury zgoszeniem oczywiście nie zmieniając ścianek działowych drobna uwaga, niektóre ścianki działowe mogą być brane przez konstruktora pod uwagę w projekcie np. jako ścianki usztywniające konstrukcję tak więc ścianka ściance nierówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts