Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianka działowa - pozwolenie czy zgłoszenie

susceptor

Recommended Posts

Witam

Chcę wyburzyć ściankę działową w bloku (wielka płyta). Spółdzielnia

mieszkaniowa wyraziła zgodę, więc udałem się do gminy. Między innymi

na podstawie tego:

http://www.muratordom.pl/8412_3790.htm

myślałem, że wystarczy tylko zgłoszenie. Ale smutna pani powiedziała mi, żę muszę wystąpić o pozwolenie. Czyli co, muszę szukać teraz architekta czy inną osobę z uprawnieniami, która wykona projekt itp.?

• 2 months później...

Witam, mam podobny problem - spółdzielnia wyraziła zgode na przebudowę mieszkania (przechodziło to również przez architekta budynku), ale pod warunkiem zgłoszenia do urzedu gminy. Udaliśmy się tam w piątek ze wszystkimi niezbędnymi papierami aby ZGŁOSIĆ przebudowę, natomiast BARDZO smutna pani powiedziała, że jest to tak duża skala robót budowlanych, że konieczne jest pozwolenie, że nie wspomne o akceptacji planu przebudowy (który przewiduje wyburzenie większości ścianek działowych), przez konstruktora budynku !!! Budynek powstał w 2001 roku i jest zbudowany w technologii umożliwiającej dowolną aranżację wnetrza, ale panie w urzedzie zatrzymały się chyba na etapie konstrukcji przewojennych i nie były w stanie zrozumieć że ścianki działowe, które chcemy wyburzyć nie są ścianami nośnymi !!!

Oczywiście przeglądałam znowelizowaną ustawę prawo budowlane ale jest ona dla mnie nie do końca jasna i nie wiem gdzie dokładnie znajdę w niej informację, z której jasno wynika, że do wyburzenia ścianek działowych nie jest konieczne uzyskanie pozwolenia a wystarczy tylko zgloszenie robót budowlanych. Art 29, ustep 2, punkt 1 mówi o robotach budowlanych polegających na REMONCIE, a remont jest zdefiniowany w tejże ustawie jako "roboty polegające na odtworzeniu stanu pierwotnego", tak więc wydaje mi się, że wyburzenie ścianek działowych i zbudowanie ich w innym miejscu, nie kwalifikuje się jednak pod samo ZGŁOSZENIAE a raczej konieczne wydaje się być uzyskanie POZWOLENIA, gdyz wyburzanie ścianek działowych jest to coś więcej niż remont.

Bede bardzo wdzięczna za pomoc i rade w tej kwestii

• 3 weeks później...
link który podałeś (http://www.muratordom.pl/8412_3790.htm) prowadzi do strony ze nieaktualnym już prawem budowlanym ....od 26 wrzesnia 2005 obowiązuje nowelizacja , znacznie zwiększono zakres prac na które nie potrzeba pozwolenia , nwet dach i jego konstrukcje można zmienić bez pozwolenia na budowe ..więcej tutaj http://www.rnw.pl/ulatwienia_dla_inwestorow__prawo_budowlane,1,7,203,3.html

niestety zgodnie z prawem budowlanym trzeba uzyskać pozwolenie na budowę, nie dyskutuję czy jest to mądre czy nie, poprostu tak jest i koniec

co do remontu to zgodnie j.w. mozesz rozebrać i postawić na nowo pałac kultury zgoszeniem oczywiście nie zmieniając ścianek działowych :lol:

drobna uwaga, niektóre ścianki działowe mogą być brane przez konstruktora pod uwagę w projekcie np. jako ścianki usztywniające konstrukcję tak więc ścianka ściance nierówna.