Jarek_75 24.10.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Mam pytanie do fachowców mianowicie przyszła pora malowania ścian. Ściany w gładziach gipsowych, czy można zagruntować farbą akrylową emulsyjną firmy Malfarb (jest stosunkowo tania) a potem ostatnią wierzchnię pomalować Dekoralem Akrylit-W. Wyczytałem gdzieś że gruntowanie ścian musi być robione tą samą farbą bo może odparzać. Czy to prawda bo jeśli nie to po co malować pierwsze warstwy drogą farbą jak można zrobić to taniej. Czekam na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.smith 24.10.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Pomaluj najtańszą farbą (oczywiście odpowiednio rozcieńczoną) a potem możesz malowac warbą wierzchnią ale na raz to chyba trochę za mało. Nie zapomnij o dokładnym przelaniu farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 24.10.2005 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 A nie będzie nic odłazić, bo tego się boję najbatdziej, stosował już ktoś takie rozwiązanie jeśli tak to jakie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.smith 25.10.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 dlaczego ma coś odłazić ?? Ja kupiłem Cieszynkę grunt raz a potem Dulux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 25.10.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 A jaką farbę na ostatnie malowanie ?? Czym malowaliście ??? Jaka farba najmniej brudzi się z czasem ???? Jaką najlepiej się zmywa z małych zabrudzeń ?? I do tego dobry stosunek jakość-cena ??? Ile zejdzie farby na ok 400 m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 25.10.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Malowałem całość mieszkanka Malfarbem (Byczek) z pigmentami. Efekt mnie zadowala. Gruntowałem Unigruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.10.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 A jaką farbę na ostatnie malowanie ?? Czym malowaliście ??? Jaka farba najmniej brudzi się z czasem ???? Jaką najlepiej się zmywa z małych zabrudzeń ?? I do tego dobry stosunek jakość-cena ??? Ile zejdzie farby na ok 400 m2 ?? Farba lateksowa Huma. http://www.huma-farby.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.10.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Tak się często robi. tania farba pod spód, dobra na wierzch. Ci od dobrej zaraz będą straszyć, ale chcą zarobić większą kasę - to jedyna przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A jaką farbę na ostatnie malowanie ?? Czym malowaliście ??? Jaka farba najmniej brudzi się z czasem ???? Jaką najlepiej się zmywa z małych zabrudzeń ?? I do tego dobry stosunek jakość-cena ??? Ile zejdzie farby na ok 400 m2 ?? Farba lateksowa Huma. http://www.huma-farby.pl Nie magę znaleźć tej stronki w necie też nie ma tej farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 26.10.2005 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Dzięki za podpowiedzi tak zrobię tania pod spód lepsza pójdzie na ostatnią warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 28.10.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 A jaką farbę na ostatnie malowanie ?? Czym malowaliście ??? Jaka farba najmniej brudzi się z czasem ???? Jaką najlepiej się zmywa z małych zabrudzeń ?? I do tego dobry stosunek jakość-cena ??? Ile zejdzie farby na ok 400 m2 ?? Farba lateksowa Huma. http://www.huma-farby.pl Nie magę znaleźć tej stronki w necie też nie ma tej farby http://www.humafarby.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 A co do malowania i pęknięć .....czy standardowa farba pokryje drobniutkie pęknięcia tynku gipsowego które są widoczne po zmoczeniu ściany ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarbas 02.11.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Malowałem jedynką (gruntowanie) potem Duluxem i nie było problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 02.11.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 My pod Dekoral gruntowaliśmy Śnieżką. Nic nie odpada, nie ma nierówności, tylko rzeczywiście przy złączach płyt gk na skosach trzeba było trzy razy malować. Choć masa osób narzeka na Dekoral (zresztą rzeczywiście kapie), to mi się podoba ta jego pudrowa faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIRAS41 31.07.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 My pod Dekoral gruntowaliśmy Śnieżką. Nic nie odpada, nie ma nierówności, tylko rzeczywiście przy złączach płyt gk na skosach trzeba było trzy razy malować. Choć masa osób narzeka na Dekoral (zresztą rzeczywiście kapie), to mi się podoba ta jego pudrowa faktura. Bardzo dobre rozwiązanie, Dekoral +grunt śnieżki wcale mnie nie dziwi pozytywny efekt. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie farb MAGNAT, jakie są wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol.p 21.08.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Przygotowanie ściany jest bardzo ważne, dobry gruncik i na to jeszcze lepsza farba i zawsze będzie ślicznie. A magnat to w moim przypadku bardzo dobre rozwiązanie, wyśmienita farba, nie ma smug, szybko pokryła. Co do dekorała, nie jestem przekonany, po własnych nieprzyjemnych doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia18 21.08.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A mi odchodzi przy malowaniu gips ze ściany i sufitu, a z gk to odchodzi płatami. Co robić? Czy ja żle maluje czy źle przygotowane podłoże? 1 warstwa - śniazka z unigruntem2 wartwa - śniezka z woda3 i 4 warstwa - dulux Narazie odchodzi tylko przy robieniu warstwy 1 lub 2, jak malujemy duluxem (to odpukać) nic juz nie odchodzi. Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol.p 21.08.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Spróbuj pomalować nie mieszając jakieś farby śnieżki z unigruntem, ani z wodą. Może malowałaś na jakieś brudne ściany.. Umyj je mydłem malarskim, pomaluj normalną farbą podkładową, gruntującą, (ja malowałem śnieżką grunt) i na to jak wyschnie to farbę docelową ( w moim przypadku magnat). O duluxie słyszałem sporo negatywnych opinii, sam z niej niekorzystałem, więc się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistka 25.09.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 To ja tak też pod temat (trochę odkopuje, ale przeca nowego zakładać nie będę). Problem jest taki: maluję kuchnię, poprzednia farba została zdarta ( a raczej prawie sama odpadła całkowicie. Powierzchnia została oczyszczona i zagruntowana gruntem tytan, w niektórych miejscach farba trzymała mocno, więc została oczyszczona i zagruntowana, potem poszła na ta gładź wyrównująca dziury, ubytki itd, Gładź została wyrównana siatką ścierną, ściana odpylona, zagruntowana znowu tytanem i na to poszedł dulux lateksowy i pojawił się problem, tam gdzie była cieńsza warstwa gładzi farba zaczęła odłazić i pękać. I co teraz, pól kuchni jest już pomalowane duluxem, trzyma ładnie, a w 3 miejscach farbę usunęłam i dumam co z tym fantem dalej? Gruntować znowu, na to głaź i grunt i próbować znowu czy jak? Mogę pomalować juz nie lateksową farbą czy będzie jeszcze większa katastrofa? Zasadniczo to nie pierwszy problem z tym duluxsem, więc obecnie mam do niego uraz;/ Panowie podpowiedzcie jak ratować moją kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 27.09.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Powiem tak, dla mnie jest tylko jeden grunt Atlasu reszta to rozcieńczone podróby.Jakim gipsem ściana była zaciągana? Maluje ściany już bardzo ale to bardzo długo i nigdy z czymś takim sie nie spotkałem a stosuje jedną niezmienną technike.Gruntyje atlasem rozcieńczonym z wodą 1:1 i dodaje do lekkiej gęstośći farbe białą ale akrylową.Biała farba dodaje matowego wykończenia i daje lepszą chłonnosc końcowej farbie.A jednyną farbą jaką maluje i za nią odpowiadam to Dekoral na bazie akrotixu na ściany a akrylit-w na sufty.Farbami innych firm maluje na odpowiedzialnosć klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts