Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myślę ,że po np 24 H mozna "zrzucić" tylko jak to zrobić ,żeby woda "wyszła" z poziomych odcinków na podłodze?

........ jezeli rury są w peszlu i otulinie to musiałby być b.duży mróz aby cos im zaszkodziło?

myślę ,że po np 24 H mozna "zrzucić" tylko jak to zrobić ,żeby woda "wyszła" z poziomych odcinków na podłodze?

........ jezeli rury są w peszlu i otulinie to musiałby być b.duży mróz aby cos im zaszkodziło?

Może użyć jakiejś popmki żeby wypompować wodę?

Ja chcę po zrobieniu wylewek zostawić na zimę dom bez ogrzewania, więc u mnie tej wody być nie powinno, tylko właśnie jak sprawdzić, czy gdzieś tam sobie nie została?

Czy ktoś robił podobne eksperymenty?

Ja wylewki zalewałem z instalacją napełnioną wodą ale nigdy sie nie zastanawiałem nad tym po co miałbym ją opróżniać lub napełniać wodą?

Obawy o zamarznięcie wody w instalacji c.o. w podłodze są też nieuzasadnione . w przypadku silnych mrozów bez uruchamiania ogrzewania mogłoby się coś dziać ale nie przy minus powiedzmy 5 stopniach .

aha Pamiętajcie tylko aby nie odpalać jakiś czas podłogówki po wylaniu posadzek

Ja wylewki zalewałem z instalacją napełnioną wodą ale nigdy sie nie zastanawiałem nad tym po co miałbym ją opróżniać lub napełniać wodą?

Obawy o zamarznięcie wody w instalacji c.o. w podłodze są też nieuzasadnione . w przypadku silnych mrozów bez uruchamiania ogrzewania mogłoby się coś dziać ale nie przy minus powiedzmy 5 stopniach .

aha Pamiętajcie tylko aby nie odpalać jakiś czas podłogówki po wylaniu posadzek

No właśnie ja chcę zostawić na zimę bez ogrzewania.

Co robić????????

Rury w ogrzewaniu podłogowym na czas wylewki muszą być napełnione wodą i to pod ciścieniem.

Chociaż dlatego aby kontrolować czy w czasie wylewania betonu ktoś nie uszkodził rury. W podłodze wylewanej jastrychem dlatego aby nie wypłyneły.

Wodę z rur po wyschnięciu wylewki usuwamy sprężarką :)

Rury w ogrzewaniu podłogowym na czas wylewki muszą być napełnione wodą i to pod ciścieniem.

Chociaż dlatego aby kontrolować czy w czasie wylewania betonu ktoś nie uszkodził rury. W podłodze wylewanej jastrychem dlatego aby nie wypłyneły.

Wodę z rur po wyschnięciu wylewki usuwamy sprężarką :)

Po wyschnięciu tzn po jakim czasie?

Ponawiam pytanie:

po jakim czasie można "wylać" wodę z instalacji?

Wylewka schnie około 1 cm grubości na tydzień, ale jej wytrzymałość będzie wystarczająca po 2-3 dniach. Przez te kilka dni można spokojnie obserwować czy nie spada ciśnienie w instalacji, co by mogło świadczyć o nieszczelności układu.

Później przedmuchać instalację sprężonym powietrzem i czekać od wiosny. :wink: