Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pierwsze tynki wewnątrz czy wylewki? poradźcie

myszkaxs

Recommended Posts

Za 12

To sama robocizna? Maszynowo czy ręcznie? Jak z jakością?

Sama robocizna ręcznie.

Na razie zrobili 60% ale z filcowaniem piaskiem kwarcowym dopiero dwa pomieszczenia - na ocenę za wcześnie, ale te wykończone pomieszczenia to bialutkie i gładziutkie prawie jak gips.

Materiał wychodzi niedrogo - myślę, że tak ze 4.

Ja polozylem najpierw wylewki, a pozniej tynki gipsowe.

Zrobilem tak, poniewaz naczytalem sie, ze tynki gips. chlona wode i nie chcialem aby jeszcze przedluzac czas schniecia. Mam podlaczenia grzejnikow z dolu, ale rurki podchodza na scianie od posadzki i gdybym polozyl najpierw tynki to byloby wykuwanie bruzd (moze nie jest to znaczacy argument, ale jest)

Konkluzja: jestem bardzo zadowolony z tego rozwiazania. Tynkarze idealnie posprzatali posadzke (ostatniego dnia zwijali graty i sprzatanie). Nie bylo mnie przy tym ,ale chyba nie jest to szczegolnie uciazliwe, zwazywszy na tempo.

Nie mialem zadnych niepozadanych pozostalosci na styku tynku i posadzki, no moze poza skrawkami folii, ale to juz inny temat.

Polecam ta kolejnosc.

Ja wpierw robiłem wylewki z kilku powodów:

1. Miałem już położoną instalację do podłogówki - prawie cały parter - i nie uśmiechało mi się wpuszczać ekipy tynkarzy by chodzili mi po rurkach :-?

2. Równy poziom posadzek - jak kiedyś mnie coś piknie i mi się ścianka znudzi to ja wywalę i mam posadzkę równą. Jeśli by robić wpierw ściaki i tynki to w każdym pomieszczeniu jest inny poziom posadzek :cry:

3. Ekipa była baaaardzo czysta in nie mogę powiedzieć bym się wiele naskrobał po nich - gdybym nie kładł paneli tylko płytki to palcem bym nie tknął :wink:

najpierw tynki- syff niemiłosierny, nawet w przypadku gipsowych, po tem dopiero izolacja przeciwigociowa na chudziak itd, a najpierw okna, ja inaczej sobie nie wyobrażam

Niesamowite jak mamy rozne doswiadczenia. Ja nawet pod panele mialem tylko do zeskrobania resztki farby (po malowaniu scian) a po tynkarzach idealnie czysto.