Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

W projekcie mam dobryny kocioł o mocy 24kW z zamkniętą komorą spalania. Powierzchnia domu 130 m2.

Zwracam sie do was z dwoma pytaniami:

1. Zamierzam opalać gazem LPG i jestm ciekaw jakie są koszta eksploatacji zbiornika i instalacji, jakie koszta ponosicie na przegląd, dzierżawę, dostawę i ile płacicie za 1m3 gazu

2. Do osób które opalają LPG ile rocznie płacicie za c.o. + c.w.u. oraz czy jesteście zadowoleni??

Bardzo proszę o odpowiedź która bardzo mi pomoże w podjęciu wielu decyzji.

Pzodrawiam!!

https://forum.murator.pl/topic/42712-ogrzewanie-lpg/

Witam!

Mam 6 rok gaz z paskudnego baniaka, który na szczęście ostatnio obrósł zielskiem tak,że nawet znawcy nie zauważają.Dom o podobnej wielkości i piec też.

Do rzeczy - drogo, czysto , wygodnie.Jeśli Cię stać na ok.5000 (przy założeniu dobrej izolacji budynku,szczelnych oknach)wiedz,że płacisz w tym za palenie-czyli palacza(bo nic nie musisz robić aby było ciepło)-,wywóz nieczystości po paleniu - czyli nic bo nic nie zostaje i komfort użytkowania.

Tak więc wyobraź sobie siebie palącego, wyrzucającego popiół i co tam jeszcze,przeładowujacego węgiel, miał,rąbiacego drewno - to Ci odpada!

Jest jedno ale - w przypadku awarii spowodowanej brakiem prądu dłuższej niż praca małego akumulatorka może całe ustrojstwo sie wyłączyć i wtedy warto być blisko !

Najlepiej założyć własną elektrownię albo trojaczki:kominek z płaszczem,kolektor słoneczny i piec na gaz.15 000 chyba w promocji.

Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/42712-ogrzewanie-lpg/#findComment-868722

niestety trudno mi powiedziec mi o dokładnych danych - powiedzą Ci ludzie , którzy dopiero co zaczęli grzac.Ta moja Beretta to już w porównaniu z nowościami antyk.Dlatego sorki - nie moge Ci wszystkiego szczegółowo wyłuszczyć.

Jedno jest pewne - buduję w przyszłym roku klasyczną kuchnię kaflową z płaszczem wodnym - bez automatyki ,do podkładania co chwilę , brudzącą i kurzącą .

Świadomość ,że zamiast pojechać w dalekie kraje ładuję w gaz trochę mi doskwiera.Niemniej - robię się już dużą dziewczynką i może za chwilę nie będzie mi się chciało nic - a tym bardziej palić pod kuchnią!

Tak więc - niech żyje gaz!!!

https://forum.murator.pl/topic/42712-ogrzewanie-lpg/#findComment-868754