Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze el. na działce ???

Recommended Posts

Witam

Jeżeli już masz podpisaną z Energetyką umowę na odbiór prądu musisz wystąpić do nich o założenie w tej skrzynce licznika i ewentualne podłącznie odbiórników takich jak np. skrzynka budowlana. Ostrzegam, że od momentu założenia licznika zaczniesz płacić comiesięczny abonament co w przypadku prądu budowlanego wcale nie jest takie tanie. Pozdrawiam

Trochę namieszane.

Ta skrzynka która już jest zawiera przyłącze kablowe, które jest własnościa ZE i klucza do niej nie dostaniesz.

Druga skrzynka powinna zawierać licznik i zabezpieczenie zalicznikowe lub/i przedlicznikowe, która będzie nie zamknięta (zamkniesz sam).

Licznik założą jak podpiszesz z nimi umowę na dostawę energii elektrycznej. NIe oznacza to jednak że będziesz miał taryfę G11. Do czasu odbioru budynku musisz korzystać z taryfy budowlanej i wcześniej innej umowy nie będą chcieli podpisać.

Trochę namieszane.

Ta skrzynka która już jest zawiera przyłącze kablowe, które jest własnościa ZE i klucza do niej nie dostaniesz.

Druga skrzynka powinna zawierać licznik i zabezpieczenie zalicznikowe lub/i przedlicznikowe, która będzie nie zamknięta (zamkniesz sam).

Licznik założą jak podpiszesz z nimi umowę na dostawę energii elektrycznej. NIe oznacza to jednak że będziesz miał taryfę G11. Do czasu odbioru budynku musisz korzystać z taryfy budowlanej i wcześniej innej umowy nie będą chcieli podpisać.

A to ciekawe???? A ja mam w jednej skrzyne wszystko :D :D

Ale ze mnie szczęściarz :D :D

Ja mam taryfę budowlana C11 i płace chyba z 40 zł na miesiąc opłaty stałej :cry: :cry:

Pozdrawiam

Trochę namieszane.

A to ciekawe???? A ja mam w jednej skrzyne wszystko :D :D

Ale ze mnie szczęściarz :D :D

Ja mam taryfę budowlana C11 i płace chyba z 40 zł na miesiąc opłaty stałej :cry: :cry:

Pozdrawiam

Witaj!!

Mam pytanie??

Mam dylemat?? Na jaką moc prądu budowlanego mam podpisać umowę??

Czy 6KW wystarczy czy 12kw??

Pytałam w Enei facet doradził 12kw z siłą .

Chyba żeby zamówić 6kw a póżniej w miarę zapotrzebowania na siłę podczas budowy podwyższyć moc??

Proszę o radę bo mam teraz mętlik w głowie??

Pozdrawiam

Wągrowczanka :o)

no cóż...........ja podpisałem na 16kW, no i oczywiście siłę :D :D

Może to i trochę dużo ale zależało mi na większym zabezpieczeniu w skrzynce, żeby mieć też w związku z tym większe bezpieczniki w domu i żeby mi nie wywalało ich jak dopłącze więcej odbiorników.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedż!! :)

Pozdrawiam :lol:

wyjaśniam:

skrzynka jest podwójna, w jednej chyba jest przyłącze, i ta jest dla mnie niedostępna, a w drugiej chyba jest lub będzie mój licznik.

wdzwoniłem do energetyki, powiedzieli że:

-podwykonawca zgłasza przyłącze do odbioru,

- energetyka odbiera,

- pisze do mnie pismo że gotowe

- idę podpisać umowę, płacę ryczałtowo 8 stów za wnętrze szafki (licznik, bezpieczniki itp...) i dostaję kluczyk

to wszystko ma trwać ok. miesiąc od postawienia szafki - wrocław

pzdr

p.s. jeśli coś skopałem, proszę poprawić

• 4 months później...
  • 2 years później...