kingazet 24.10.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 w połowie sierpnia posadziłam całą masę przeróznych cebulek: krokusy, narcyzy, tulipanu itp.Wczoraj zauważyłam, ze część z nich pięknie wzeszła i szykuje się do kwitnienia.Co z nimi zrobic? czy obecne zakwitnięcie spowoduje że na wiosnę już nie zakwitną , a moze je powykopywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 24.10.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Obecnie w sprzedaży są odmiany krokusów jesiennych i wiosenych.Może posadziłeś kwitnące jesienią.Widziałem kilka dni temu w sklepie cebulki krokusów prawie z pączkami.U mnie obecnie kwitną jeszcze te jesienne i są chyba nawet większe od tych wiosennych.Podobnie kiedyś miałem z irysami które puściły 15 cm badylki.Troszkę ucierpiały ale wiosną normalnie kwitły.Były to irysy cebulowe.Wykopywanie nie ma sensu.Z pozdrowieniami Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 25.10.2005 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 ciesz się............, na wiosnę też wzejdą........ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.10.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Jeśli sadziłeś w sierpniu lub we wrześniu to normalne że tulipany, krokusy wyrosły. One wcale nie szykują się do kwitnienia, one tak właśnie będą zimować. Zabezpiecz te kiełki np. gałęziami, bo ptaki - gawrony i inne glapy bardzo lubią je zimą zjadać. A te jesienne krokusy to zimowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.10.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 w połowie sierpnia posadziłam całą masę przeróznych cebulek: krokusy, narcyzy, tulipanu itp. Wczoraj zauważyłam, ze część z nich pięknie wzeszła i szykuje się do kwitnienia.Co z nimi zrobic? czy obecne zakwitnięcie spowoduje że na wiosnę już nie zakwitną , a moze je powykopywać? ja tez zauwazyłam ze tulipanki mi wylazły...przykryłam grubiej kora i mam nadzieje ze nie zmarzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 25.10.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 A te jesienne krokusy to zimowity-napisała Wciornastek. O nie ,nie zgadzam się z tym.Kwitną u mnie obecnie krokusy i jeszcze kwitną zimowity.Krokusy mają różne kolory a zimowity taki jednolity.Są tylko większe kwiaty i mniejsze.Czy ktoś to potwierdzi? Z pozdrowieniami Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pusia04 25.10.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mi też zakwitły takie piękne fioletowe kwatki Byłam pewna, że to są krokusy i że zakwitną na wiosnę - a tu niespodzianka!!! To są pierwsze cebulki, które zasadziłam na własnej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 26.10.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Mi też zakwitły takie piękne fioletowe kwatki Byłam pewna, że to są krokusy i że zakwitną na wiosnę - a tu niespodzianka!!! To są pierwsze cebulki, które zasadziłam na własnej ziemi Jak piękne filoetwe - to zimowity. U mnie też pięknie kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 26.10.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Zimowity mają bardzo duże cebule a krokusy malutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts