Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie z produkcji rolnej - czy dobrze to rozumiem ??

Szejn

Recommended Posts

Po dogłębnej lekturze prawa o zagospodarowaniu przestrzennym i gospodarce nieruchonościami poukładałem sobie w głowie taki scenariusz.

Jest sobie działka rolna, o powierzchni 1,2 ha w środku wsi. Gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego ale ma już studium w którym działka ta jest przeznaczona na cele rozwojowe. Właściciel chce sprzedać a ja chcę ją kupić, ale nie całą tylko jakieś 3500 m2. W zwiazku z tym właściel musi dokonac podziału. Ale nie może podzilić ziemi bez decyzji o warunkach zabudowy. Żeby otrzymać warunki zabudowy musi wystąpić do gminy o wyłączenie działki z produkcji rolnej a następnie dokonac podziału. W zwiazku z tym ja kupuję od niego już prawie działkę budowlaną.

Dobrze to rozumiem czy coś pokręciłem??

nie wiem czy przepisy się teraz drastycznie nie zmieniły, ale napisze co wiem ;) :

- każdy może sobie podzielić swoje pole jak chce, bierze geotetę robi mapy i zgłasza je do właściwych urzędów (które tak naprawdę te mapy rzucają w kąt ale to nieważne). Wiem bo mój wujek tak podzielił swoje pole dawno temu i bynajmniej nie wyłączał tego z gruntów rolnych i normalnie siał tam żyto do tej pory

- tzn. do marca kiedy mi jedną działkę sprzedał, jako działkę rolną, jeśli jesteś rodziną właściciela to nie zgłaszasz do ANR a jeśli nie jesteś to notariusz pisze umowę wstępą i wysyła do ANR oni mają miesiąc na wyrażenie chęci zakupu, jeśli milczą tzn że nie chcą i notariusz piszę akt ostateczny :)

- a jak działka jest moja to ja występuję o wyłączenie z gruntów

- w czsie oczekiwania na akt wystąpiliśmy oczywiście o WZiZT ale jako my a nie jako ówczesny właściciel

Tak to było w moim przyadku. Akt notarialny z kwietnia 2005. Podział roli rok 1996.

Pozdrawiam

Nasza działka jest rolna - nie podlega wyłączeniu z produkcji rolnej, bo ma IV klasę.

I bardzo dobrze - podatek rolny od gruntu to śmieszne kilkanaście złotych za rok!!! Oczywiście potem dojdzie jeszcze podatek od nieruchomości, ale to dopiero po oddaniu budynku do użytkowania.

Co do podziału działek - przepisy się zmieniły rok-dwa lata temu, więc teraz może to wyglądać zupełnie inaczej niż opis w poprzednim poście. Nie wiem jednak na czym polegały te zmiany - nigdy nie było mi to potrzebne.

Ja miałam dwa przypadki:

- jak zamierzaliśmy budować dom na wsi składałam do starostwa plan działki z wrysowanym domem, bo z produkcji rolnej miał być wyłączony tylko kawałek, na którym stoi dom,

- teraz wniosek złożyłam zaraz po zakupie działki i przyszła decyzja odmowna, bo jest to IV klasa gruntu i nie podlega wyłączeniu z produkcji rolnej.

To wszystko jest tak pokomplikowane że bez pół litra nie rozbierzesz. Ostatnie dni spędziłem na odwiedzaniu geodetów i urbanistów w różnych gminach (tak dla pewności) i na koniec jeszcze zadzwoniłem do wojowódzkiego i taki oto obraz z tych rozmów powstał.

Ziemia jest rolna więc można sobie dokonac podziału ziemi ważne żeby działka nie miała mniej niż 3000 m2 (nie wiem czy we wszystkich gminach jest tak, w mojej przyszłej jest) potem występuje sie o wydanie WZiZT z określenim powierzchni pod budowę (500 m2 bo bez opłat) W moim przypadku nie warto odralniac całej gleby bo jest to klasa IV, V i kawałek nieużytku z jeziorkiem. Wiec podatek tyko płacić będę za ten kawałek co na IV no i podatek od nieruchomości za te 500 m2. Reszte mam zgłosić jako ogród przydomowy, a że jeziorko jest na nieużytku to i tak będzie można je jakoś ładniej zagospodarować. Tak więc dziąłka nadal bedzie rolna z wyjątkiem powierzchni zabudowań, no chyba że wcześneij wejdzie plan i tu są rozbierznośi albo ja ujmie jako budowlana albo inwestycyjną :-?

czy można występować o wyłączenie z produkcji rolnej przed złożeniem dokumentów o pozwolenia na budowe i jakie dokumenty są do tego potrzebne??

Do wylaczenia potrzebny jest zazwyczaj wniosek, mapka z wrysowanym budynkiem plus okreslenie procentowe i wartosciowe metrazu do wylaczenia. Do 500m2 jest bez oplat niezaleznie od klasy gruntu., ale nie trzeba wylaczac az tyle, mozna wylaczyc tylko to, co pod zabudowe + na podjazdy, sciezki i inne utwardzone powierzchnie.

• 2 weeks później...
Sprawę wyłączenia gruntu rolnego z produkcji rolnej reguluje ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Muszę Cię zmartwić- jeżeli gmina nie ma planu i w poprzednio obowiązującym planie obszar działki nie był przeznaczony na cele budowlane nie mozna go wyłączyć na cele nierolne . Wyłączenie musi byc poprzedzone "przeznaczeniem na cele nierolne", co następuje w planie. Decyzję zezwalająca na wyłączenie wydaje starosta (prezydent miasta na prawach powiatu) wykonując zadania z zakresu administarcji rządowej.