Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

buduj? drewniany dom - ratunku

Recommended Posts

Potrzebuję informacji na temat: optymalej warstwy ocieplenia ścian, stropu i podłogi.

Planuję ogrzewanie elektryczne, kominek i rekuperator. Czy wiecie coś o problemach we współpracy rekuperatora z kominkiem?

Co można zrobić, aby obniżyć akustykę drewnianego domu?

Czy ktoś budował dom z Dworkiem Polskim? Jakie macie doświadczenia?

Pozdrawiam

Ja niebawem będę budował dom parterowy metodą szkieletu prefabrykowanego. Ciekawe informacje znajdziesz w ostatnim Muratorze gdzie omówione są również ściany szkieletowe. Grubość docieplenia jest określana na 10 - 14 cm ( wełna ) + 4 cm styropian na zewnątrz , co daje wspólczynnik 0,25 i ścianę określaną jako bardzo ciepłą. U mnie w projekcie jest 12 cm wełny oraz 8 cm styropianu ( chcę zastosować 12 cm ) - co da jeszcze lepszy współczynnik. Na stropie jest przewidziane 18 cm wełny , ale ze względu na łatwość ułożenia na poddaszu nieużytkowym chcę dać 25 - 30 cm. Liczę na cieplutki dom i niskie rachunki za ogrzewanie.

• 1 month później...

Kasiorek,

co do akustyki proponuję http://szkielet.com.pl/technologia/wlasciwosci_akustyczne.html

Na temat Dworku Polskiego była już dyskusja. Może zatem krótko - nie spotkałem na ich domach konstrukcji z drewna suszonego komorowo i czterostronie struganego, w swojej technologii nie stosują opóźniacza pary (paroizolacji. Czy to grozi to wiekszość dyskutantów zdaje sobie sprawę.

M@M,

przed zastosowaniem styropianu proponuję zapoznaj się z http://szkielet.com.pl/eifs.shtml Czy nie lepiej przejść na wełnę?

No właśnie ciągle ten sam dylemat.....Przestudiowałem dokładnie wszystkie artuykuły i rzeczywiście wełna na zewnątrz bardzo mnie przekonuje przede wszystkim ze względu na swoją niepalność. Niestety firma wykonawcza wyliczyła wzrost ceny przy przejściu na wełnę na ponad 5.000 PLN i to jest ta zła wiadomość. Ale może przy pomocy Pana Wojciecha uda mi się przekonać moją żonę do tego wydatku.

M@M,

przestudiuj podane strony i przestudiuj technologię Unibudu.

Jaki to procent, chodzi o koszt wełny, w całości domu? Myślę, że uda Ci się żonę przekonać i bez mojej pomocy.

Kasiorek,

no cóż, skontaktuj się na priva, podam Ci namiary na rzetelną i wiarygodną firmę. Jak sądzę budujesz w rejonie Warszawy.

W stanie surowym zamkniętym dom o powierzchni 175 mkw ( w tym garaż 30 mkw )ma kosztować ok 160.000 ( stan surowy zamknięty bez fundamentu ). Welna za doplatą mialaby mieć tylko 50 mm czy to wystarczy ?. Ściany oslonowe 120 mm. Firma ta chwali się niemieckimi certyfikatami jakości i przekonują mnie, że ich technologia spelnia normy niemieckie. Buduję w okolicach Szczecina.