Kasiorek 30.12.2002 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Potrzebuję informacji na temat: optymalej warstwy ocieplenia ścian, stropu i podłogi. Planuję ogrzewanie elektryczne, kominek i rekuperator. Czy wiecie coś o problemach we współpracy rekuperatora z kominkiem?Co można zrobić, aby obniżyć akustykę drewnianego domu?Czy ktoś budował dom z Dworkiem Polskim? Jakie macie doświadczenia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 01.01.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2003 Ja niebawem będę budował dom parterowy metodą szkieletu prefabrykowanego. Ciekawe informacje znajdziesz w ostatnim Muratorze gdzie omówione są również ściany szkieletowe. Grubość docieplenia jest określana na 10 - 14 cm ( wełna ) + 4 cm styropian na zewnątrz , co daje wspólczynnik 0,25 i ścianę określaną jako bardzo ciepłą. U mnie w projekcie jest 12 cm wełny oraz 8 cm styropianu ( chcę zastosować 12 cm ) - co da jeszcze lepszy współczynnik. Na stropie jest przewidziane 18 cm wełny , ale ze względu na łatwość ułożenia na poddaszu nieużytkowym chcę dać 25 - 30 cm. Liczę na cieplutki dom i niskie rachunki za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzyk 28.02.2003 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 interesuje mnie taki dom czy moglbys mi podac jakies namiary serdeczne dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzyk 28.02.2003 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 interesuje mnie taki dom czy moglbys mi podac jakies namiary serdeczne dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.02.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Kasiorek,co do akustyki proponuję http://szkielet.com.pl/technologia/wlasciwosci_akustyczne.htmlNa temat Dworku Polskiego była już dyskusja. Może zatem krótko - nie spotkałem na ich domach konstrukcji z drewna suszonego komorowo i czterostronie struganego, w swojej technologii nie stosują opóźniacza pary (paroizolacji. Czy to grozi to wiekszość dyskutantów zdaje sobie sprawę. M@M,przed zastosowaniem styropianu proponuję zapoznaj się z http://szkielet.com.pl/eifs.shtml Czy nie lepiej przejść na wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.02.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 No właśnie ciągle ten sam dylemat.....Przestudiowałem dokładnie wszystkie artuykuły i rzeczywiście wełna na zewnątrz bardzo mnie przekonuje przede wszystkim ze względu na swoją niepalność. Niestety firma wykonawcza wyliczyła wzrost ceny przy przejściu na wełnę na ponad 5.000 PLN i to jest ta zła wiadomość. Ale może przy pomocy Pana Wojciecha uda mi się przekonać moją żonę do tego wydatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.02.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Firma z którą podpisałem umowę to http://www.unibud.com.plPanie Wojciechu czy ma Pan jakąś opinię o tej firmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.02.2003 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Panie Wojtku, zrezygnowałam z "Dworku Polskiego" i sredecznie Panu dziękuję ,do dzięki Pana uwagom nie popełniłam błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.02.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 M@M,przestudiuj podane strony i przestudiuj technologię Unibudu.Jaki to procent, chodzi o koszt wełny, w całości domu? Myślę, że uda Ci się żonę przekonać i bez mojej pomocy.Kasiorek,no cóż, skontaktuj się na priva, podam Ci namiary na rzetelną i wiarygodną firmę. Jak sądzę budujesz w rejonie Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.02.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 W stanie surowym zamkniętym dom o powierzchni 175 mkw ( w tym garaż 30 mkw )ma kosztować ok 160.000 ( stan surowy zamknięty bez fundamentu ). Welna za doplatą mialaby mieć tylko 50 mm czy to wystarczy ?. Ściany oslonowe 120 mm. Firma ta chwali się niemieckimi certyfikatami jakości i przekonują mnie, że ich technologia spelnia normy niemieckie. Buduję w okolicach Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts