Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dawać folię na ścianie ciepłej ? PILNE

oli_oli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuję byś poczytał "Budowa szkieletowego domu drewnianego", pozycję wydanej przez Wydawnicto Murator - strona 201 - 209. Numery stron podaję według wydania pierwszego z 1994 r. W następnych latach było chyba sześć kolejnych wydań.

Możesz też poszukać w Internecie, wrzucając np. w Google "vapor barrier"

Poza tym, może jeszcze raz przeczytaj mój post z 28 października br.

Mogę Ci też zacytować fragment "National Housing Code of Canada and Illustrated Guide 1998" - aktualnie obowiązujący;

"11.4.1. General

All thermally insulated wall, ceiling and floor assemblies must be provided with a barrier to the diffusion of water vapor from the interior into wall, floor, attic or roof spaces."

...Dobrze tylk np. w łązience wyglazurowanej od dołu do góry to przez ściany ,którędy sobie ta para dyfunduje?

Polozona glazura nie zabezpiecza przed przenikaniem wody i pary wodnej ktora przedostaje sie poprzez fugi.

Dlatego na scianach kabin prysznicowych pod glazura stosuje sie tzw. plynna folie ktora nie przepuszcza wody. Stosuje sie ja takze pod plytki podlogowe. Nie slyszalem aby ja stosowac takze na wszystkie sciany i na sufit bo wtedy faktycznie mielibysmy jakby warstwe foli paroszczelnej,

...Dobrze tylk np. w łązience wyglazurowanej od dołu do góry to przez ściany ,którędy sobie ta para dyfunduje?

Polozona glazura nie zabezpiecza przed przenikaniem wody i pary wodnej ktora przedostaje sie poprzez fugi.

Dlatego na scianach kabin prysznicowych pod glazura stosuje sie tzw. plynna folie ktora nie przepuszcza wody. Stosuje sie ja takze pod plytki podlogowe. Nie slyszalem aby ja stosowac takze na wszystkie sciany i na sufit bo wtedy faktycznie mielibysmy jakby warstwe foli paroszczelnej,

Ile procent ściany zajmują spoiny? Oczywiście ,że w jakiejś części przepuszcza przy zwykłej spoinie ale nie jest to duża ilość.

Proponuję byś poczytał "Budowa szkieletowego domu drewnianego", pozycję wydanej przez Wydawnicto Murator - strona 201 - 209. Numery stron podaję według wydania pierwszego z 1994 r. W następnych latach było chyba sześć kolejnych wydań.

Możesz też poszukać w Internecie, wrzucając np. w Google "vapor barrier"

Poza tym, może jeszcze raz przeczytaj mój post z 28 października br.

Mogę Ci też zacytować fragment "National Housing Code of Canada and Illustrated Guide 1998" - aktualnie obowiązujący;

"11.4.1. General

All thermally insulated wall, ceiling and floor assemblies must be provided with a barrier to the diffusion of water vapor from the interior into wall, floor, attic or roof spaces."

Dlaczego nie należy stosować paroizolacji w przegrodach wewnętrznych i na czym polega szkodliwość jej stosowania (opisy, obliczenia...)

Myślę, że prośba została sformułowana jasno, w związku z tym odpowiedź również nie powinna stanowić problemu.

pozdrawiam

Nikt nie mówi o szkodliwości paroizolacji.

Ty chyba pomyliłeś forum.

To nie forum dla naukowców, a dla praktyków.

Człowieka interesuje czy na dać paroizolację czy nie ?

Ty dla odmiany wiecznie udajesz zdecydowanie mniej zorientowanego niż jesteś.

Nikt nie ma czasu wypisywać Ci rozpraw naukowych. Forum to praca społeczna, tych co mają trochę więcej wiedzy lub doświadczenia na rzecz tych co tego potrzebują. I powiem wprost - szkoda czasu mi na rozprawy na prowokacyjne pytania "bo wciąż czegoś nie rozumiesz". Za często Ci się to zdarza. Co najgorsze przy dość głębokiej wiedzy na ten temat.

Ja ma nieco ważniejsze sprawy niż wiszenie na linku forum. Stąd też mam i dni przerwy.

Nie ma to nic wspólnego z dezercją.

Proponuję, abyś zaangował sie w to forum nieco bardziej konstruktywnie.

Zabronione nie jest, ale może nie być korzystne

Sp5es, czyżby to były Twoje słowa?

Ja chciałbym tylko wiedzieć kiedy może ti nie być korzystne i dlaczego.

Jeśli tak twierdzisz to chyba to wiesz. Nie wierzę,ze skoro poświęciłeś swój bezcenny czas, to piszesz tylko po to żeby cos napisać.

Nie chcę żadnych dowodów naukowych, chcę tylko potwierdzenia Waszej tezy aby sie przekonać że wiecie o czym mówicie.

pzdr

Sp5es,

nie zwracaj uwagi na tego typu posty.

Za chwilę otrzymasz pytanie - dlaczego woda jest mokra? - proszę mi to udowodnić.

Pozdrawiam Cię.

Widzisz, Wojtech Nitka i tiu jest pies pogrzebaty, bo tobie sie po prostu wydaje, że Ty to wiesz. Nie wystarczy przeczytać, trzeba jeszcze zrozumieć.

W przeciwieństwie do Ciebie jestem w stanie Ci udowodnić, że zstosowanie paroizolacji w przegrodzie wewnętrznej nie będzie miało negatywnych konsekwencji (po za tymi związanymi z opróznieniem portfela), a w niektórych przypadkach będzie to wręcz konieczne.

pozdrawiam serdecznie

Tym się różnimy, że TY ukrywasz się pod Ickiem a ja działam oficjalnie.

Zatem udowadniaj i tu ... publicznie.

Coś mi się zdaje, że to Pan miał coś udowodnić ?

Nie po raz pierwszy okazuje się, że jak dochodzi do dyskusji merytorycznej, to zamiast się wypowiedzieć na temat, jest Pan jest się obrażać na ludzi, którzy występują pod nickiem. Ich pełne prawo, przecież....

Dowodzi do jednej rzeczy - że boi się Pan utraty reputacji. A kto tego się boi ? Tylko ten, kto wie, że nie wie.

Tak, tak ja tu jestem całkowicie incognito :wink:

Najpierw przykład ściany wewnętrznej, dla której stosowanie paroizolacji może okazć się wręcz niezbędne:

- o chłodniach i mroźniech wspominałem, dodam jeszcze np. ścianę wewnętrzną pomiędzy basenem (sauną), a nieogrzewanym garażem itd.

Co do dowodu, że stosowanie paroizolacji jest błędne, to cały czas pytałem jaki jest problem, waszym zdaniem, ze stosowaniem paroizolacji.

Wywnioskowałem z waszych wypowiedzi, że jedyny problem to kondensacja pary wodnej. W związku z tym mój dowód:

Sciana wewnętrzna pomiędzy dwoma pokojami. Temperatura w jednym i w drugim pokoju +20 st C, wilotność powiedzmy 55%.

temperatura punktu rosy dla tych warunków wynosi 9,3 st C

Ściana w całym swoim przekroju posiada oczywiście również temperaturę +20 st C. W związku z tym nie ma fizycznej możliwości aby nastąpiła kondensacja, gdyż jak wiadomo początek oraz płaszczyznę kondensacji można określic przy pomocy temperatury punktu rosy.

Jeśli cokolwiek jest niejasne chetnie dopowiem

pozdrawiam

Też jestem tu jak i TY (piszę Ty przez DUŻĄ literę, czego TY nie potrafisz do Twoich przeciwników) "in koguto".

budulec,

to o czym piszesz - "o chłodniach i mroźniech", czy o "basenem (sauną), a nieogrzewanym garażem itd." - odpuść to sobie.

Dyskuja jest o ścianach zewnętrznych czy wewnętrznych w typowym domu domu mieszkalnym.

To o czym piszesz są wyjątki. A od każdej zasady są wyjątki.

Też jestem tu jak i TY (piszę Ty przez DUŻĄ literę, czego TY nie potrafisz do Twoich przeciwników) "in koguto".

budulec,

to o czym piszesz - "o chłodniach i mroźniech", czy o "basenem (sauną), a nieogrzewanym garażem itd." - odpuść to sobie.

Dyskuja jest o ścianach zewnętrznych czy wewnętrznych w typowym domu domu mieszkalnym.

To o czym piszesz są wyjątki. A od każdej zasady są wyjątki.

Witam kogucie,

Widzę, że ze zrozumieniem u Ciebie kiepściutko.

Tym się różnimy, że TY ukrywasz się pod Ickiem a ja działam oficjalnie.

Zatem udowadniaj i tu ... publicznie.

Coś mi się zdaje, że to Pan miał coś udowodnić ?

Nie po raz pierwszy okazuje się, że jak dochodzi do dyskusji merytorycznej, to zamiast się wypowiedzieć na temat, jest Pan jest się obrażać na ludzi, którzy występują pod nickiem. Ich pełne prawo, przecież....

Dowodzi do jednej rzeczy - że boi się Pan utraty reputacji. A kto tego się boi ? Tylko ten, kto wie, że nie wie.

Nie miałem i nie mam najmniejszej ochoty ani zamiaru pozbawiac kogokolwiek reputacji na którą sobie zapracował nie jednym postem ale wieloletnim działaniem.

Jedynie chciałbym powalczyć trochę ze stereotypami i manipulacją ( bo to co wyprawiają firmy wciskając ludziom kit marketingiem nazwać nie można) oraz otworzyć ludziom trochę oczy.

Czasami duże doświadczenie oraz rutyna również jest przeszkodą bo część rzeczy wykonuje się automatycznie. Dlatego moim zdaniem dobrze jest czasami spojrzeć na dany aspekt troszeczkę z boku. Moimi postami chciałbym sprowokować raczej do takiej postawy, a nie kogokolwiek obrażać czy cokolwiek komuś udowadniać.

pozdrawiam