Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Notriusz - formalności przy zakupie działki

boryniusz

Recommended Posts

Witam

Archiwum przejrzałem, jednak nie znalazłem jednznacznej odpowiedzi. Potrzebuje konkretnie wiedzieć jakie papiery muszę mieć przy zakupie działki.

Z tego co znalazłem:

Ja muszę mieć:

- pieniądze

- NIP

- dowód

Sprzedający (wolę się wcześniej upewnić, że zgromadził napewno wszystko, żeby potem nie było) musi mieć:

- wypis z księgi wieczystej (nie starszy niż 3 miesiące)

- oświadczenie o formie nabycia praw do działki (czyli na jakiej podstawie jest właścicielem - np akt notarialny itp)

- wypis i wyrys z planu zagospodarowania

mam nadzieję, że dobrze wszytstko znalazłem?

I teraz najważniejsze pytanie, na które właśnie nie znalażlem odpowiedzi - ponieważ osoba od której kupuję jest trochę nie zorientowana wolę wszystkiego dopilnować i wskazać jej co i gdzie konkretnie ma załatwić. I tak naprawdę nie wiem, co z tym wypisem i wyrysem? Gdzie to się załatwia? Czy dobrze kojarze, że wypis to zakład katastralny a wyrys to urząd gminy ? Czy wszystko w zakładzie katastralnym? Czy jeszcze gdzieś?

Witam.

Pierwsze słysze, żeby notariusz potrzebował wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarownia przestrzenego. To nie tak. Sam powinieneś wystąpić przed kupnem działki do gminy o wydanie takiego wypisu i wyrysu, żeby miec pewność, że na tej działce będziesz mógł zbudować dom i jakie warunki będzie musiał on spełnić. Notariusz nie interesuje to więc nie potrzebuje tego. Przed kupnem sprawdz nie tylko czy działka nie ma obciążonej hipoteki ale też to czy w sądzie nie czekają jakieś wnioski o obciążenie.

Pozdrawiam

Witam.

Pierwsze słysze, żeby notariusz potrzebował wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarownia przestrzenego. To nie tak.

No właśnie, ale dzwoniłem do trzech notariuszy i powiedzieli, że trzeba to mieć przy podpisywaniu. No gdyby to powiedział jeden - to OK, nie wie co mówi. Ale dzwoniłem do trzech różnych, więc nie wiem co myśleć.....

Sam powinieneś wystąpić przed kupnem działki do gminy o wydanie takiego wypisu i wyrysu, żeby miec pewność, że na tej działce będziesz mógł zbudować dom i jakie warunki będzie musiał on spełnić. Notariusz nie interesuje to więc nie potrzebuje tego. Przed kupnem sprawdz nie tylko czy działka nie ma obciążonej hipoteki ale też to czy w sądzie nie czekają jakieś wnioski o obciążenie.

Pozdrawiam

Co prawda niewystępowałem o ypis i wyrys, jednak byłem u urzędzie gminy i miły pan udostępnił mi t3e dane. Tutaj wygląda wszystko ok. Co do księgi to sprawdzałem, jednak sprawdzę jeszczeraz dzień przed podpisaniem aku (jak się uda to nawet w ten sam dzień)

--

Pozdrawiam