boryniusz 25.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 WitamArchiwum przejrzałem, jednak nie znalazłem jednznacznej odpowiedzi. Potrzebuje konkretnie wiedzieć jakie papiery muszę mieć przy zakupie działki.Z tego co znalazłem: Ja muszę mieć: - pieniądze- NIP- dowód Sprzedający (wolę się wcześniej upewnić, że zgromadził napewno wszystko, żeby potem nie było) musi mieć:- wypis z księgi wieczystej (nie starszy niż 3 miesiące)- oświadczenie o formie nabycia praw do działki (czyli na jakiej podstawie jest właścicielem - np akt notarialny itp)- wypis i wyrys z planu zagospodarowaniamam nadzieję, że dobrze wszytstko znalazłem? I teraz najważniejsze pytanie, na które właśnie nie znalażlem odpowiedzi - ponieważ osoba od której kupuję jest trochę nie zorientowana wolę wszystkiego dopilnować i wskazać jej co i gdzie konkretnie ma załatwić. I tak naprawdę nie wiem, co z tym wypisem i wyrysem? Gdzie to się załatwia? Czy dobrze kojarze, że wypis to zakład katastralny a wyrys to urząd gminy ? Czy wszystko w zakładzie katastralnym? Czy jeszcze gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 25.10.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam.Pierwsze słysze, żeby notariusz potrzebował wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarownia przestrzenego. To nie tak. Sam powinieneś wystąpić przed kupnem działki do gminy o wydanie takiego wypisu i wyrysu, żeby miec pewność, że na tej działce będziesz mógł zbudować dom i jakie warunki będzie musiał on spełnić. Notariusz nie interesuje to więc nie potrzebuje tego. Przed kupnem sprawdz nie tylko czy działka nie ma obciążonej hipoteki ale też to czy w sądzie nie czekają jakieś wnioski o obciążenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boryniusz 25.10.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam. Pierwsze słysze, żeby notariusz potrzebował wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarownia przestrzenego. To nie tak. No właśnie, ale dzwoniłem do trzech notariuszy i powiedzieli, że trzeba to mieć przy podpisywaniu. No gdyby to powiedział jeden - to OK, nie wie co mówi. Ale dzwoniłem do trzech różnych, więc nie wiem co myśleć..... Sam powinieneś wystąpić przed kupnem działki do gminy o wydanie takiego wypisu i wyrysu, żeby miec pewność, że na tej działce będziesz mógł zbudować dom i jakie warunki będzie musiał on spełnić. Notariusz nie interesuje to więc nie potrzebuje tego. Przed kupnem sprawdz nie tylko czy działka nie ma obciążonej hipoteki ale też to czy w sądzie nie czekają jakieś wnioski o obciążenie. Pozdrawiam Co prawda niewystępowałem o ypis i wyrys, jednak byłem u urzędzie gminy i miły pan udostępnił mi t3e dane. Tutaj wygląda wszystko ok. Co do księgi to sprawdzałem, jednak sprawdzę jeszczeraz dzień przed podpisaniem aku (jak się uda to nawet w ten sam dzień) -- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 25.10.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 nie zapomnij jeszcze o wypisie z rejestru gruntow i wypis z planu tez musisz miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts