midu 25.10.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mam kocioł vitopend 100 z pogodówką i zasobnikiem ACV 130l dałem 10000 czyto dużo, czy ktoś mi poradzi czy przy pogodówce musi być regulator temperatury wewnątrz budynku. midu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 26.10.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Mam kocioł vitopend 100 z pogodówką i zasobnikiem ACV 130l dałem 10000 czyto dużo, czy ktoś mi poradzi czy przy pogodówce musi być regulator temperatury wewnątrz budynku. midu Ładnie przepłaciłeś. Viessmann to nie ten Viessmann co kilka lat temu - okrojone ze wszystkiego, co się da wyciągnąć. Na rynku niemieckim te kotły znacznie są "wypasione". Co do pogodówki nie jest konieczne posiadanie czujnika temperatury wewnętrznej, choć możesz taki "bajer" dokupić za kilka setek. Kocioł jest sterowany przy pomocy regulatora pogodowego, tj. zależnie od temperatury na zewnątrz budynku. Na regulatorze są odpowiednie pokrętła do ustawienia odpowiedniej charakterystyki domu. Z góry muszę Ci powiedzieć, że jeżeli będziesz miał dobrze docieplony dom, to i tak temperatura w nim będzię większa niż zakładana (sam tak miałem, więc wiem co mówię). Zastosowanie dodatkowego czujnika wewnętrznego spowoduje zmniejszenie parametrów pracy (po osiągnięciu temperatury wewnętrzej piec dogrzewa do około 45 oC - o ile dobrze pamiętam). Tak czy inaczej kocioł Ci SIĘ NIE WYŁĄCZY po osiągnięciu temperatury zadanej (współczucie dla tych co palą jeszcze w kominku). Będzie to możliwe po osiągnięciu temperatury zewnętrznej zbliżonej do zadanej. Pogodówka to również niestety większe zużycie gazu, ale ma też swoje plusy: cały czas ciepłe kaloryfery, mniejsze skoki temperatury. Pogodówkę można oczywiście oszukać: kupiłem Eurostera, zamontowałem na ścianie i jego przekaźnikiem raz dołączam do regulatora czujnik zewnętrzny, a drugi (po osiągnięciu zadanej temperatury wewnętrzej) do odpowiednio dobranego rezystora (imitującego wskazanie czujnika zewnętrznego na poziomie 29 oC) - kocioł się nie włączy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 26.10.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Mam kocioł vitopend 100 z pogodówką i zasobnikiem ACV 130l dałem 10000 czyto dużo, czy ktoś mi poradzi czy przy pogodówce musi być regulator temperatury wewnątrz budynku. midu Ładnie przepłaciłeś. Viessmann to nie ten Viessmann co kilka lat temu - okrojone ze wszystkiego, co się da wyciągnąć. Na rynku niemieckim te kotły znacznie są "wypasione". Co do pogodówki nie jest konieczne posiadanie czujnika temperatury wewnętrznej, choć możesz taki "bajer" dokupić za kilka setek. Kocioł jest sterowany przy pomocy regulatora pogodowego, tj. zależnie od temperatury na zewnątrz budynku. Na regulatorze są odpowiednie pokrętła do ustawienia odpowiedniej charakterystyki domu. Z góry muszę Ci powiedzieć, że jeżeli będziesz miał dobrze docieplony dom, to i tak temperatura w nim będzię większa niż zakładana (sam tak miałem, więc wiem co mówię). Zastosowanie dodatkowego czujnika wewnętrznego spowoduje zmniejszenie parametrów pracy (po osiągnięciu temperatury wewnętrzej piec dogrzewa do około 45 oC - o ile dobrze pamiętam). Tak czy inaczej kocioł Ci SIĘ NIE WYŁĄCZY po osiągnięciu temperatury zadanej (współczucie dla tych co palą jeszcze w kominku). Będzie to możliwe po osiągnięciu temperatury zewnętrznej zbliżonej do zadanej. Pogodówka to również niestety większe zużycie gazu, ale ma też swoje plusy: cały czas ciepłe kaloryfery, mniejsze skoki temperatury. Pogodówkę można oczywiście oszukać: kupiłem Eurostera, zamontowałem na ścianie i jego przekaźnikiem raz dołączam do regulatora czujnik zewnętrzny, a drugi (po osiągnięciu zadanej temperatury wewnętrzej) do odpowiednio dobranego rezystora (imitującego wskazanie czujnika zewnętrznego na poziomie 29 oC) - kocioł się nie włączy). midu tobie współczuję za przepłacenie cienek 1 vitopend nie ma dolnego ograniczenia tem myslisz chyba o vitogasie, 2 regulator pomieszczenia jak najbardziej wskazany - po osiągnieciu tem zadanej wyłancza kocioł 3 euroster massz kocioł za parę tysięcy z regulatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts