Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam małą kotłownię ok 6,5 msz. Czy jesli zainstaluję w niej kocioł z otwarta komorą spalania, gazownia, kominiarz mi jej nie odbierze?Znam oczywiście wady tego rozwiązania, ale jak to jest w praktyce. Dodam, że w projekcie instalacji gazowej wewnętrznej, ze względu na kubaturę kotłowni jest piec turbo.

https://forum.murator.pl/topic/42755-otwarta-komora-a-ma%C5%82a-kubatura-kotlowni-czy-b%C4%99dzie-problem/

Z kominiarzem może i da sie zagadać, ale co z gazownią? Nie wiem jak wyglada odbiór kotłowni przez gazownię.

Do kotłowni wchodzisię z wiatrołapu, teoretycznie moge przeciez nie mieć tam drzwi, wtedy kubatura pomieszczenia jest juz duża.

Kotłownia to osobne pomieszczenie z przejsciem do wiatrołapu (drzwi jeszcze nie ma, ale bedą otwierane na zewnątrz).

Teoretycznie nie wstawiając drzwi pomiędzy pomieszczeniami kubatura jest wystarczajaca dla kotła z otwartą komorą (w projekcie jest turbo)

Kotłownia to osobne pomieszczenie z przejsciem do wiatrołapu (drzwi jeszcze nie ma, ale bedą otwierane na zewnątrz).

Teoretycznie nie wstawiając drzwi pomiędzy pomieszczeniami kubatura jest wystarczajaca dla kotła z otwartą komorą (w projekcie jest turbo)

Ale wtedy traktujesz kotłownię łącznie z wiartołapem jako jedno pomieszczenie. Czy z wiatrołapu masz drzwi otwierane na zewnątrz pomieszczenia ?

Nawiew (zetka)będzie, wywiew-jest, wszystkie drzwi na zewnątrz.

mam juz wymurowany komin z kwasówki-montaż rury spalinowej do niego to chyba dodatkowy 1000, dlatego myslę o otwartej komorze (znam wady tego rozwiązania), ale sądzę, że róznica w sprawności jest minimalna, a cena piec torbo +komin jest ok 1,5tyś wyższa niż pieca z otwartą komorą. Za 10 lat kupię kondensat

Nawiew (zetka)będzie, wywiew-jest, wszystkie drzwi na zewnątrz.

mam juz wymurowany komin z kwasówki-montaż rury spalinowej do niego to chyba dodatkowy 1000, dlatego myslę o otwartej komorze (znam wady tego rozwiązania), ale sądzę, że róznica w sprawności jest minimalna, a cena piec torbo +komin jest ok 1,5tyś wyższa niż pieca z otwartą komorą. Za 10 lat kupię kondensat

A myślałeś o wypuszczeniu rury przez ścianę (dla kociołka turbo)? Koszt komina spada kilkakrotnie. a co do sprawności jest ona sprawnością przy mocy znamionowej.Natomiast są straty kominowe przy postoju kotła - komin wyciąga powietrze przez kocioł wychładzając go,czego nie ma w turbo.

hmm,nad kotłownią jest wykusz z oknem,chyba nie da rady. W wogóle czym różniłaby się rura spalinowa do pieca kondens od tej do pieca turbo?Do kondensata-kwasówka, a do turbo tworzywo?Jaka jest różnica w cenie?