Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnetrzne?

bladyy78

Recommended Posts

Otwory pod drzwi wewnętrzne mamy 90/210 za wyjątkiem łazienki i WC gdzie mamy 80/210.

a dlaczego?

Czy do łazienki nie wygodniej jest wchodzić przez 80?

A tak na marginesie te normy o których wspomniałem wyżej biorą się stąd, że otwory drzwiowe powinny umożliwiać komunikację osobom niepełnosprawnym, chociaż nikomu tego nie życzę.

dokladnie - jestem na etapie wyboru (na szczescie jeszcze nie ma scian)

co producent to inne wymiary potrzebuje - zarowno na wysokosc jak i szerokosc

tak wiec najpierw drzwi (zamowic) dopiero pozniej robic otwory

Dokładnie tak jak piszesz.

My musieliśmy nasze otwory ze dwa razy poprawiać, aż wreszcie wiedząc co będziemy zamawiać, zrobiliśmy tak jak ma być pod konkretne drzwi.

Poza tym trzeba także wiedzieć jaką futrynę będzie się miało, bo jak opaskową to otwór musi być inny - sporo większy, a jak normalną to inny.

To samo dotyczy układania podłogi.

Jeśli drzwi będą w pomieszczeniu gdzie z jednej strony jest np. glazura, a z drugiej parkiet, to drzwi trzeba wcześniej wybrać, żeby miejsce połączenia posadzek wypadło pod skrzydłem drzwiowym i było przez nie zakryte.

dokladnie - jestem na etapie wyboru (na szczescie jeszcze nie ma scian)

co producent to inne wymiary potrzebuje - zarowno na wysokosc jak i szerokosc

tak wiec najpierw drzwi (zamowic) dopiero pozniej robic otwory

Zamawiać to od razu nie trzeba :) , ale dobrze jest zdecydować się konkretny wyrób.