bladyy78 25.10.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Prosze mi powiedziec bo chyba zrobilem niezla gape z otworami drzwiwymi w domu tzn otowory mam szerokie na 80cm. Tak mialem w projekcie zaznaczone ale obawiam sie ze ten otówr jest za maly!!! Prosze mi napisac jakie powinno sie zosawiac otowry na dzwi jak macie to w swoich domkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.10.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mniej więcej 10cm więcej niż ma mieć skrzydło.Tobie wejdą 70cm.Wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.10.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Pattaya dobrze napisał - przyjmuje się ok. 10cm więcej. Ale jeśli będziesz robił drzwi na zamówienie wymiar ten może okazać się inny, ale niestety raczej nie mniejszy. Faktycznie masz problem - drzwi 70 są za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.10.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Obecnie przyjmuje sie szerokość drzwi 80cm jako standard, czyli otwór w murze 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 26.10.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Otwory pod drzwi wewnętrzne mamy 90/210 za wyjątkiem łazienki i WC gdzie mamy 80/210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.10.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Otwory pod drzwi wewnętrzne mamy 90/210 za wyjątkiem łazienki i WC gdzie mamy 80/210. a dlaczego? Czy do łazienki nie wygodniej jest wchodzić przez 80? A tak na marginesie te normy o których wspomniałem wyżej biorą się stąd, że otwory drzwiowe powinny umożliwiać komunikację osobom niepełnosprawnym, chociaż nikomu tego nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Otwory pod drzwi wewnętrzne mamy 90/210 za wyjątkiem łazienki i WC gdzie mamy 80/210. A mnie autoryzowany montażysta drzwi Porta stwierdził że moje 211 cm wysokości to za dużo - powinno niby byc 206 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 26.10.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Z tymi centymetrami jest problem.Jesli inne drzwi niż Porta to już inny wymiar np.207 cmA jesli jest 212 to co wtedy: zamurowywać? Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.10.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 jeśli 80 to otwór powinien mieć jakieś 91 cm i dalej... analogicznie.Zawsze lepiej dać więcej luzu na pianę montażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 26.10.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A co w takim razie z wysokością? Czy obniżać? Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.10.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Musicie wiedzieć czego chcecie i czy będą to drzwi robione przez stolarza, czy gotowe kupowane w sklepie, to zawsze powinniście zasięgnąć języka u źródła- tam gdzie będziecie je nabywać, by uniknąć późniejszego skuwania lub zamurowywania ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 26.10.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 dokladnie - jestem na etapie wyboru (na szczescie jeszcze nie ma scian)co producent to inne wymiary potrzebuje - zarowno na wysokosc jak i szerokosctak wiec najpierw drzwi (zamowic) dopiero pozniej robic otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.10.2005 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 dokladnie - jestem na etapie wyboru (na szczescie jeszcze nie ma scian) co producent to inne wymiary potrzebuje - zarowno na wysokosc jak i szerokosc tak wiec najpierw drzwi (zamowic) dopiero pozniej robic otwory Dokładnie tak jak piszesz. My musieliśmy nasze otwory ze dwa razy poprawiać, aż wreszcie wiedząc co będziemy zamawiać, zrobiliśmy tak jak ma być pod konkretne drzwi. Poza tym trzeba także wiedzieć jaką futrynę będzie się miało, bo jak opaskową to otwór musi być inny - sporo większy, a jak normalną to inny. To samo dotyczy układania podłogi. Jeśli drzwi będą w pomieszczeniu gdzie z jednej strony jest np. glazura, a z drugiej parkiet, to drzwi trzeba wcześniej wybrać, żeby miejsce połączenia posadzek wypadło pod skrzydłem drzwiowym i było przez nie zakryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 27.10.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 dokladnie - jestem na etapie wyboru (na szczescie jeszcze nie ma scian) co producent to inne wymiary potrzebuje - zarowno na wysokosc jak i szerokosc tak wiec najpierw drzwi (zamowic) dopiero pozniej robic otwory Zamawiać to od razu nie trzeba , ale dobrze jest zdecydować się konkretny wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts