Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My mieliśmy podobne doświadczenia, niestety bardzo negatywne z architektem naszego domu.

Co prawda w naszym wypadku garaż był tyle, że jednostanowiskowy - my chcieliśmy, aby był większy. Wymagało to sporządzenia projektu zamiennego, za który nasz architekt zażądał sobie 3500 zł. !!!

Byliśmy w szoku !!! Szukaliśmy różnych rozwiązań....Pojawiły się problemy z przeklętymi prawami autorskimi architekta do projektu.

Bo pomimo tego, że to my byliśmy i jesteśmy "właścicielami" projektu głównego to nie mamy do niego praw autorskich...!!!

A więc nie było możliwości obejścia naszego architekta, poszukania nowego, który wykonałby projekt zamienny taniej.

Z punktu widzenia prawa byliśmy na straconej pozycji.W tej sprawie zasięgaliśmy opinii znajomych prawników i ...lipa.

Zawsze "nasz" architekt mógłby odwiedzić naszą budowę, stwierdzić niezgodności projekowe i pozwać nas do sądu.

Pozostało więc albo pozostać przy starym - ciasnym garażu, albo negocjować cenę nowego projektu zamiennego.

Negocjowaliśmy parę miesięcy i niestety architekt był nie do przejednania, wiedział, że spieszymy się z dopięciem całej budowy, no i wiedział że startuje z pozycji wygranego...

Wnioski są takie, że negocjować należy przed kupowaniem całości, a nie liczyć na dobrą wolę architekta później, kiedy jesteście rozpędzeni z budową i zdeterminowani jakimś rozwiązaniem, które przyszło po czasie...

pozdrawiamy

Patrycja i Grzegorz

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872052

My projekt mamy wybrany, ale nie zapłacony (to kwestia 3 dni i mam go w domu), tyle że kontaktowalismy się z autorem projektu i wydał zgode na takie zmiany (przesłał nam nawet wiecej rysunków i dokładniejsze wymiary poszczególnych scian i pomieszczeń). Powiadomil nas jedynie ze to wykona nam architekt adaptujacy, czyli sam nie chce tego robić. Więc się dowiedzielismy na miejscu o ceny i to usłyszelismy. Tyle, że napewno na tym nie poprzestane i będę szukać dalej (mąż wyjechał na pół roku, ja sama z małym dzieckiem i umówilismy się że ja do jego powrotu zorganizuje wszystkie papierkowe sprawy). Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, poza jedną utwierdziły mnie, że moje wątpliwości są słuszne. Pozdrawiam

P.S. Jak to jest, że ludzie myślą, że jak się budujesz to znaczy że spisz na kasie, kóra spadła ci z nieba i mogą cie naciągać. Przecież większość budujących ciężko na to pracowało, kosztem nieraz rodziny (tak jest w naszym przypadku) i kosztem wyrzeczeń. Chyba to zazdrość, że ktoś umie sobie radzić i coś osiągnąć, a nam pozostało jedynie się nie dawać takim naciągaczom.

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872090

My mieliśmy podobne doświadczenia, niestety bardzo negatywne z architektem naszego domu.

Co prawda w naszym wypadku garaż był tyle, że jednostanowiskowy - my chcieliśmy, aby był większy. Wymagało to sporządzenia projektu zamiennego, za który nasz architekt zażądał sobie 3500 zł. !!!

Byliśmy w szoku !!! Szukaliśmy różnych rozwiązań....Pojawiły się problemy z przeklętymi prawami autorskimi architekta do projektu.

Bo pomimo tego, że to my byliśmy i jesteśmy "właścicielami" projektu głównego to nie mamy do niego praw autorskich...!!!

A więc nie było możliwości obejścia naszego architekta, poszukania nowego, który wykonałby projekt zamienny taniej.

Z punktu widzenia prawa byliśmy na straconej pozycji.W tej sprawie zasięgaliśmy opinii znajomych prawników i ...lipa.

Zawsze "nasz" architekt mógłby odwiedzić naszą budowę, stwierdzić niezgodności projekowe i pozwać nas do sądu.

Pozostało więc albo pozostać przy starym - ciasnym garażu, albo negocjować cenę nowego projektu zamiennego.

Negocjowaliśmy parę miesięcy i niestety architekt był nie do przejednania, wiedział, że spieszymy się z dopięciem całej budowy, no i wiedział że startuje z pozycji wygranego...

Patrycja i Grzegorz

doslownie nie wierze - kupujesz projekt domu i bez zgody projektanta nie mozesz go zmieniec? :o :o :o

rece opadaja

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872172

Wnioski są takie, że negocjować należy przed kupowaniem całości, a nie liczyć na dobrą wolę architekta później, kiedy jesteście rozpędzeni z budową i zdeterminowani jakimś rozwiązaniem, które przyszło po czasie...

No, to już jest normalne sk.....yństwo! Naciągacz. Podajcie jego namiary, żeby ostrzec innych.

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872184

pozdrawiamy

Patrycja i Grzegorz

Fakt architekt się nie popisał ,może jest jakaś mozliwość w Izbie aby zwrócić uwagę jednak co do praw autorskich to niestety aż tak to dziwne nie jest. Jak kupie książkę to też jest moja ale prawa autorskie nadal należą do Twórcy.

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872262

jeśli ktoś by się o nią pytał, to usłyszałby cene zaporową.

Gdyby na moje pytanie gość "z marszu" strzelił taką ceną, pomyślałbym to samo. Ale on zrobił mi kalkulację, ile za co. Założę się, że wydawało mu się, że jestem skłonny zapłacić pięciocyfrową kwotę...

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872272

Fakt architekt się nie popisał ,może jest jakaś mozliwość w Izbie aby zwrócić uwagę jednak co do praw autorskich to niestety aż tak to dziwne nie jest. Jak kupie książkę to też jest moja ale prawa autorskie nadal należą do Twórcy.

fakt - ale pomalowac na inny kolor czy dopisac swoje uwagi mozesz - a tu? :o :o

to Twoja ksiazka i Twoj dom

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872391

Za 4 tys. zł możesz mieć projekt indywidualny.

W którym biurze projektowym ? U którego architekta ? Przeglądając ofert biur w necie ceny oscylują ok 50-60zł + VAT za 1 m2 projektu... 4000zł wystarczyłoby na jakieś 70m2... jak na domek to raczej zbyt mała powierzchnia...

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872411

Mamy wybrany projekt domu, bardzo nam sie podoba, ale jedyną wadą jest brak garażu. Informowaliśmy się z architektami (szczecin), którzy mieliby ewentualnie przeprowadzić adaptacje projektu z dobudowaniem garażu i drobnymi zmianami i usłyszelismy cene od 4.000-4.500 zł (pozowlenie oczywiście mamy). Wydaje mi się że to troche zbyt drogo? :oops:

POGOŃ PAJACA!

Dla przykładu, my zapłaciliśmy 2000 (co i tak uważam było dużo) za zmianę projektu polegającą na:

- dorobienie piwnicy pod całym domem - dużo rysunków, zmian, wyliczenia konstruktora etc....

- zmiana garażu z 1 na 2-stanowiskowy,

- zmiana kilku otworów okiennych i drzwiowych,

- zmiana kilku ścian.

Facet załatwił dodatkowo kilka dokumentów do pozwolenia na budowę i sam zaniósł kwity do wydziału architektury.

Ale miałem też ofertę od pewnej pani architekt, która spojrzała na sufit i krzyknęła cenę 3800 NETTO !!!! no ale ona nie robiła sama tylko miała kilku "niewolników"....

Aha, jestem z okolic Warszawy

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872570

fakt - ale pomalowac na inny kolor czy dopisac swoje uwagi mozesz - a tu? :o :o

to Twoja ksiazka i Twoj dom

Ciekawe co by powiedział Libeskind jakby mu przerabiali projekty tak jak chcą (inwestorzy bez zgody arch.) Trzeba niestety przemyśleć projekt tak aby nie trzeba było większych zmian (nie mówie o przesuwaniu ścianek działowych itp.)

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-872721

adaptacje projektu z dobudowaniem garażu i drobnymi zmianami i usłyszelismy cene od 4.000-4.500 zł (pozowlenie oczywiście mamy). Wydaje mi się że to troche zbyt drogo? :oops:

U nas koszty "ponadplanowe" wyniosły też ~5.000 PLN. Ale:

sam adaptacja (przeniesienie okien, schodów, ścianek działowych,

zmian elewacji) kosztowała coś ~500 PLN. Pozostałą kwotę stanowiły różne pozwolenia, zaświadczenia, uzgodnienia i projekty dodatkowe

(np. zjazdu z drogi powiatowej, szamba 3-komorowego, zagospodarowania działki, itp.), tak, że nic nas w tej kwestii nie obchodziło

i generalnie całe pozwolenie na budowę załatwiał architekt.

Pzdr

JKK

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-873307

W którym biurze projektowym ? U którego architekta ? Przeglądając ofert biur w necie ceny oscylują ok 50-60zł + VAT za 1 m2 projektu... 4000zł wystarczyłoby na jakieś 70m2... jak na domek to raczej zbyt mała powierzchnia...

Wystarczy wziąć gazetę z ogłoszeniami, jakieś Anonse czy Ofertę. Czytałem tu na forum, że ludzie mniej więcej tyle płacili za projekty indywidualne.

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-873496

Dzisiaj załatwiałem "papierologie" dot. pozwolenia na budowę.

Czyli mając w ręku projekt, akt notarialny, WZ i mapkę syt-wysokościową poszedłem do biura projektowego i powiedziałem, że chcę wykonać zmiany w swoim projekcie + odebrać pozwolenie na budowę. (w przenośni :-))

Po kilku godzinach rozmowy, ustaleniu szczegółów, Pan krzyknął 2500 i za 2 miesiące odbiór pozwolenia na budowę u tegoż Pana.

Reasumując poszedłem raz i nic mnie nie obchodzi.

Oto wyliczenie szczegółowe:

1. Wypełnienie oświadczenia o wyłączenie gruntu z ziem rolnych (coś w podobie :-)) - 0 zł

2. Wypełnienie oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane - 0 zł

3. Zmiana instalacji grzewczej (była gazowa będzie na eko-groszek) 500 zł

4. Zmiana instalacji elektrycznej 200 zł (dochodzi podpiwniczenie)

5. Podpiwniczenie całego budynku 600 zł

6. Plan zagospodarowanie przestrzennego 800 zł

7. Adaptacja budynku gospodarczo-usługowego 400 zł

Czyli w sumie 2500 zł

W tym dużo zmian np. dodanie okien dachowych, likwidacja dwóch "wolich ok", zmiana schodów, zmiana okien (wymiary, usytuowanie), zmiana ścian działowych. Nie zmieniam konstukcji dachu oraz gabarytów budynku.

Myślę, że ta cena 2500 zł (z rachuneczkiem) jest akceptowalna.

https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-873730

Ta suma wydaje się rozsądna, unikając dodatkowo wszelkich formalności urzędowych, też bym tak chciała - ale może się uda, tyle że czasu niewiel i zima przeleci szybciej niż się spodziewam. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
https://forum.murator.pl/topic/42783-adaptacja-projektu-4000-z%C5%82/page/2/#findComment-873781