mimi31 26.10.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Czy ktoś może mi powiedzieć ile średnio zużywa się przewodów przy robieniu instalacji elektrycznej? Dom 135 m2 parter + poddasze użytkowe. Tak mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.10.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Ja na mieszkanie 107m2 zużyłem około 300mb przewodów. jednak różnice są ogromne. nawet kilkakrotnie mniej lub wiecej może wyjśc u Ciebie. Zależy od instalacji (wył. schodowe, krzyżowe, głośniki, czy osobne obwody na większe odbiorniki, czy bezpiecznik na jeden pokój czy na dwa łaczone itd itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 26.10.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 U mnie podobna powierzchnia plus dodatkowo piwnica poszło około 550mb kabla i jest to instalacja nieszczególnie rozbudowana. Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.10.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Różnice pomiędzy mieszkaniem i domem o podobnym metrażu są istotnie spore.Na taki dom w zależności od projektu instalacji tj. czyli wiecej niezależnych obwodów - lepiej lub np. kilka pokoi na jednym bezpieczniku - gorzej, można zużyć pomiędzy 500m a 2 km przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 26.10.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Czy ktoś może mi powiedzieć ile średnio zużywa się przewodów przy robieniu instalacji elektrycznej? Dom 135 m2 parter + poddasze użytkowe. Tak mniej więcej. Tak jak przedmówcy wspomnieli, wszystko zależy od projetku instalacji. W moim wypadku razem z kablami telekomunikacyjnymi wyszło prawie 3km, lecz łącznie posiadam ok. 50 obwodów elektrycznych. Planowanie liczby obwodów elektrycznych to najistotniejszy etap. Sugerowałbym nie oszczędzać na tym etapie, i tak na przykład pomimo zastosowania kabla 2,5mm2 na jednym obwodzie nie mam więcej niż 5 gniazdek etc. Proponuję też położyć od razu wszelkie pozostałe kable jak przewody koncentryczne lub sieciowe. Niestety to również "nabija" metrów gdyż przewody pod tv muszą biec od miesca dystrybucji sygnału (antena, wzmaciacz) niezleżnym, niełączonym przewodem do miejsca przyszłego gniazdka tv w każdym pomieszczeniu gdzie to przewidujesz itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 26.10.2005 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Dzięki za odpowiedzi. Wiem że nie da się jednoznacznie określić , ale chciałem wiedzieć mniej więcej ile może wyjść przewodów. Chcę jeszcze w tym roku zrobić zakupy i myślę że w tym przypadku nie będzie za dużo jeśli kupię 200m 1.5mm2 i 200 m 2.5mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 26.10.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Tylko przemyśl czy napewno tyle potrzebujesz przewodu 1,5mm2 bo jeśli tylko do oświetlenia to te 200m może być za dużo może lepiej kupić więcej 2,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 26.10.2005 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Może masz rację. Lepiej dokupić niż ma zostać. Kupię więc 100 m 1.5mmm. Mam wyliczoną dokładnie ilość gniazdek i wyłączników, więc w sumie można będzie dość trochę odliczyć od podatku w tym ostatnim roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.10.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Domek 165 m2 parter + poddasze wyszło 800 m przewodu 2,5 mm2 i 200 1,5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 26.10.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Unas wyszło 40 obwodów i ok. 1,5 km kableków pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 26.10.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 O rany ! To u mnie z alarmowymi, tel, TV, komp. wyszło prawie 4 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 26.10.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Nie doliczyłam , alarmowych , telefonicznych i komputerowych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 26.10.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Witam A nie prosciej elektryka pod pache i razem z nim udac sie na domek i zgodnie z projektem obmierzyc przyblizona ilosc kabli 1,5 lub tez 2,5 latwiej pozniej dokupic ewentualnie kabla a po drugie bedziemy mieli wieksza kontrole nad elektrykiem a i on bedzie musial sie trzymac wczesniejszych ustalen i projektu zeby zamiast 2,5 na gniazdo nie dał 1,5 bo mu w inne miejsce zabraknie 1,5 a te 2,5 co zaoszczedził nie wywedrowało do domu(z tym wedrowaniem do domu to humorystyczne podejscie do sprawy ). Ilosc zurzytego kabla jest pojeciem wzglednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 26.10.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 komplet kabli w parterowym 140 m2 wyszedł mi na poziomie ~2km za komplet uznaję: - instalację elektyczną- kable do sterowania roletami (rolety na razie nie planowane, ale położenie kabli (samemu) mało kosztuje na tym etapie- skrętka- alarm- koncentryk- telefon (czasem skrętka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts