a.chudziak 26.10.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak się kładzie zbrojenie, mamy w projekcie oznaczenie dla zbrojenia A3... dzięki za wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.10.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Witam W moim przypadku przygotowałem na strzemiona prostokąty z drutu fi6. Głowne zbrojenie było z drutu fi12. Wiążesz to zbrojenie w ten sposób,że w środku takiego strzemiona przywiązujesz za pomocą drutu wiązałkowego pręty głównego zbrojenia tak że tworzy Ci się taka klatka. Jak to wygląda zobacz sobie tutaj:http://muratordom.pl/6646_1635.htm Strzemiona dawałem co 30 cm a w narożnikach dawałem zbrojenie główne z zakładem 50cm. Przygotowane zbrojenie układa sie w wykopie na podpórkach (w moim przypadku jego rolę spełniał gruz) tak żeby zbrojenie nie leżało na dne wykopu. odległośc od dna ławy znajdziesz w projekcie. Tak przygotowane zbrojenie zalewasz betonem. Proste prawda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.chudziak 26.10.2005 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 dziękuję, przekażę mężowi, bo ja naprawdę w tej kwestii słabo sie orientuję, a czy ew. na gg moglibyśmy pogadać? podaję nr5174160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.10.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak się kładzie zbrojenie, mamy w projekcie oznaczenie dla zbrojenia A3... dzięki za wyrozumiałość A3 to chyba rodzaj stali , jest też czasami oznaczane jako 34gs , są to pręty żebrowane , a układa się je tak jak jest w projekcie , przeważnie 4 prety fi 12 połączone strzemionami z drutu gładkiego fi 6 co 20-30 cm strzemiona wiaże się drutem wiązałkowym, zbrojenie układa się tak żeby było otulenie prętów betonem przy ławach jakieś 3-4 cm otuliny , pręty łączy sie na zakład około 50 średnic , najważniejsze jest dobre połączenie na rogach , to tylko ogólne zasaday a sposób ułożenia, ilość prętów , ich miejsce , powinny być zgodne z projektem, są tam napewno podane długości prętów, może być różnie , ja miałem ławy zbrojone 4 fi 12 , w niektórych miejscach były zbrojone jeszcze dołem w poprzek , w niektórych miejscach były takie kratki pod stopy kominów , wyrostki pod słupy itp. więc na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy od projektu i tego się trzeba trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 26.10.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A III oznacza klasę stali, a 34 GS gatunek stali i to nie jest z całą pewnością to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.10.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A III oznacza klasę stali, a 34 GS gatunek stali i to nie jest z całą pewnością to samo. masz rację , ale przeważnie tak jest że AIII i 34gs, a swoja droga czy ktoś wybierał to ? kupowałem w składzie poprostu pręt fi 12 żebrowany i nie wnikałem jaki rodzaj i jaka klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 26.10.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A czy zmiana gatunku stali z 34GS na 18 G2 wnosi coś isotnego do sprawy wytrzymałości fundamentów (ław). Nadmienię, że średnica prętów pozostała ta sama czyli 12mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.10.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Ja tak jak pawelurb kupowałem pręt fi 12 nie zwracając uwagi na klase? Ale czy w przypadku małego domu jednorodzinnego ta klasa ma aż takie znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.10.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 A czy zmiana gatunku stali z 34GS na 18 G2 wnosi coś isotnego do sprawy wytrzymałości fundamentów (ław). Nadmienię, że średnica prętów pozostała ta sama czyli 12mm W zwykłym fundamencie betonowym (ze zbrojeniem) zmiana z AIII na AII raczej istotnej różnicy nie będzie miała. Gorzej już w słupach,podciągach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts