Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek gospodarczy

sylwek100

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka pytań dotyczących budynku gospodarczego. Jestem rolnikiem i mam działkę z prawem do zabudowy zagrodowej.

1.Czy jest możliwe postawienie budynku gosp. na tej działce, jeżeli nie ma na niej innych budynków?

2.Bez pozwolenia można postawić budynek do 25 metrów kwadratowych, czy to jest powierzchnia użytkowa?

3.Budynek powinien być parterowy, ale czy może mieć użytkowe poddasze( np. do suszenia ziół)?

4.Czy są ograniczenia, co do wysokości takiego budynku?

5.Ewentualnie jeżeli chciałabym wybudować większy budynek gospodarczy np. 40 metrów to oprócz pozwolenia na budowę potrzebuję projektu?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ!

Te 35 metrów to chyba na wsi, a moja wieś jest niestety częścią miasta( gmina wiejsko-miejska).!

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące projektu. Gdzie mogę kupić niedrogi projekt takiego budymku gospodarczego? Szukałam w internecie, ale nic ciekawego nie znalazłam.

Pozdrawiam

S.

Te 35 metrów to chyba na wsi

Nie, to jest w Prawie Budowlanym, nie ma tam ani słowa o wsi.

Niedrogi projekt możesz kupić dosłownie wszędzie. Za mało wiem o Twoich planach, żeby coś powiedzieć. A jak Ci nie pasują projekty internetowe, to wybierz sobie jakiś garaż i w ramach adaptacji zamień na bud. gospodarczy (to się sprowadzi do skreślenia przez uprawnionego projektanta słowa "garaż" w projekcie i dopisania obok "bud.gospodarczy").

Napisałam w sprawie projektu budynku gospodarczego, sugerując użytkowe poddasze, które nie bedzie w powierzchni. Miły pan odpisał, że to niemożliwe, ze wzgledu na 5 metrów kalenicy. To są ograniczenia dotyczące wysokości budynku a może chodzi o ten konkretny projekt? Zaproponował inny projekt w cenie 1800 plus vat!!! Strasznie drogo!?!

Pozdrawiam

Nie, to jest w Prawie Budowlanym, nie ma tam ani słowa o wsi.

Art.29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) ........

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

3) .....

Chciałem zgłosić chęć wybudowania budynku gospodarczego 15 m2 na działce 1000 m2.

Na działce nie stoi jeszcze nic oczywiście.

Powiedziano mi, że gdyby na dzałce stał dom to 4 takie budynki moge satwiać. Dom nie stoi wiec mi nie wolno bo nie. Teraz czytam "Prawo budowlane" i szukam tego miejsca gdzie jest napisane, jaka ma być kolejność powstawania budynków. Może ktoś mine oświeci. :roll:

• 2 weeks później...