Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Remon

Kuchnię masz faktycznie długą i dobrze jej zrobi podzielenie na strefy za pomocą koloru podłogi.Pomarańczowe płytki będą pasowały do szarego lub czarnego blatu.W zależności od stylu kuchni płytki powinny być gładkie ,monochromatyczne do wnętrza nowoczesnego,a stylizowane,przetarte do wnętrza rustykalnego.

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Kasiorek dnia 2003-01-16 23:49 ]

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czas na mnie - mam dylemat a już niedługo musze podjąc decyzję

Mam taką łazienkę (ciekawe czy nie wyjdzie za duza?) :-)

http://www.dzieci.bci.pl/strony/blask/lazienka.jpg

Oczywiście wszytkie urządzenia posutawiał projektant i nie są dość szczęśliwe. Łazienka jest duza i jedyna w domu. Jak widzisz jest wózek w środku, ponieważ moj syn jest niepełnosprawny - nie korzysta z takiego wozka ale projektant tak sobie to narysował. Syn porusza się dość samodzielnie ale musi miec podloze bez barier -schodków z pręczami itd...

Chciałabym mieć ładną łazienkę- nie tak porozsatawiane po kątach jak to wygląda teraz. :-(

Myślę, że powiększymy ją jeszcze (nie stanęła jeszcze ściana działowa - do góry ryzunku, zmniejszymy tam sypialnie) i komin znajdzie się w łazience, zyskamy metraż a ta wnęka może będzie ładna na umywalkę?

Chciałabym miec jakąś ściankę aby oddzielić np wannę, lub prysznic.

Zdecydowanie musi być jedno i drugie - może ktos mi poleci dobrą wanna z fajnym siedziskiem - ale nie taka która nazywa się dla niepełnosprawnych bo kosztuje zaraz z tysiąc wiecej. Prysznic raczej zrobimy jako cala kabina, widzialam tez takie lekko zakręcone z przezroczystych luksfer, dość ciekawie to wygladalo.

Proszę o kilka pomysłów - jak urządzić te łazienkę:-)

Miła Karolu

Niestety ze wzg. technicznych nie jestem w stanie umieścić rysunków na stronach forum.Trudno by słowami opisać mój pomysł na aranżację łazienki.Prześlij mi na priva swój adres e-milowy,a spróbuję przesłać wiadomość z rysunkiem.

pozdrawiam

Do Karoli

W proponowanej łazience którą Ci przesłałam,widziałabym kolory niebieskie,w kilku odcieniach.Najjaśniejsze na dole i stopniowo ściemniane ku górze.A na ścianie koło kabiny prysznicowej, po obydwu jej stronach powiesiłabym dwa wąskie lustra od sufitu do ziemi.Da nam to ciekawy akcent we wnętrzu.

pozdrawiam i czekam na dalsze pytania

Witaj - Twoje pomysły bardzo mi się podobają. Te lustra - super pomysł :-)

Mam pytanie, jaką wanne miałaś na mysli? Może wskażesz jakis podobny wzór?

I drugie pytanie - z czego proponujesz zrobic te pólki przy umywalce, z płytek czy z drewna czy szkła?

Zastanawiam się co będzie najprostsze i moze tańsze w wykonanu.

Karolu

Myślałam ,aby ściankę przy umywalce zrobić z płyt kartonowo-gipsowych,obłożyć ją płytkami .Jeżeli chcesz wykożystać drewno jeszcze w innym miejscu łazienki,to półki możesz zrobić również drewniane.Jeśli chcesz wykożystać półki jako dodatkowe żródło światła to na górze umieszczamy halogenik,a półki robimy szklane i światło przechodzi przez półki dając dodatkowe efekty świetlne.Możesz oczywiście wyłożyć je płytkami i to też będzie dobrze wyglądało.Co do wanny ,wejdz na stronę: http://www.kolo.com.pl

i zobacz model NEO i APLAUZ

POZDRAWIAM :smile:

Karolo,

widziałam dzisiaj w sklepie, brodzik z siedzeniem.Był trochę głębszy (ok.40 cm)i sprawiał wrażenie bardzo wygodnego w sytuacjach, gdy potrzeba przysiąść.Jak chcesz to sprawdzę, jaki to producent.

Pozdrawiam

Kasiorek - tak też myślałam z płyt kartonowo - gipsowych i potem płytki ale gdzieś jakiś element drewniany też mi sie podoba - zobaczymy na co wystarczy pieniążków :-(

Dziękuję za namiary na wanny. Nad tym musze się zastanowić najbardziej - musi być bardzo funkcjonalan - jak również prysznic. Syn rośnie, zawsze beedzie potzrebna wygodna i kiedyś jego samodzielnośc w tej kwestii. Dlatego opal, jesli możesz to sprawdź tę firmę. Będę wdzięczna

:-)

I Kasiorku jeszcze jedno pytanie, odnośnie umywalki. To również ze względu na syna - myślę, że gdyby miała cś dookoła - właśnie nie wiem co, blat (ale jaki?)czy jaką z boku przystawkę czy cokolwiek o co można by się oprzeć lub przytrzymać. I znów nie mam na mysli tych uchwytów które proponują dla niepełnosprawnych, które są brzydkie i drogie. Wymyśl coś :-)Jak ją ładnie zamontować

co do brodzika z siedziskiem...

Moi rodzice robili remont łazienki i sprawdzałam dla nich ten brodzik z siedziskiem.Odradzam, nie jest wygodny, chyba że jest duży , co najmniej 90x90.Natomiast polecam głębokie brodziki - dla niezdecydowanych co wolą prysznic czy wannę - są namiastką tej drugiej.

Widziałam w sklepie plastikowe siedzisko mocowane do ściany. Składane, złożone nie zajmuje dużo miejsca, leży płasko przy ścianie.

Wiesz,że też tak pomyślałam w pierwszej chwili. :smile:

Ale jego się nie wpuszcza w pdołogę tylko on jest taki z wyższysch-głębszych.:wink:

Pozostaje obudowany.Ma to swoje plusy-można go potraktować jako mini wanienkę, jak ktoś potrzebuje.

Ale wejście to już solidniejszy krok niż przy tradycyjnym prysznicu-brodziku.

:smile:

Do Karoli

Myślę ,że umywalkę możesz zamontować na szafce,ale koniecznie z nóżkami(niech będzie oderwana od podłogi).Jeśli będzie z elementami drewnianymi,to drewniane możesz zrobić również półki.Co do uchwytu.proponowałabym coś w rodzaju metalowego relingu,są takie uchwyty na ręczniki kąpielowe.Ale zamontowałabym je pionowo na ściance z umywalką.żeby sprawiały wrażenie elementu dekoracyjnego,powiesiłabym je symetrycznie po obydwu stronach lustra.Są na rynku bardzo śmieszne właśnie takie uchwyty,są one przezroczyste,a przed zamontowaniem można do nich wsypać różne rzeczy (muszeki,piasek itp).Z tej samej firmy jest system UNUM.Jest to pionowa rurka przykręcana do podłogi i do ściany.Jest ona z różnymi kształtkami,uchwytami,wieszakami.Może więc służyć Twojemu synowi za uchwyt i jako podręczny stojak.

Produkty te rozprowadza firma:SIRO-POLAND z Torunia (tel.056/654-77-64)Wiem że można je dostać w marketach budowlanych.

pozdrawiam :smile:

Fajny pomysł z tymu rurkami - uchwytami...kurcze naprawde fajny. Nie dośc, ze jest sie czego chwycic to jeszcze mozna cos do środka? (bardzo podobają mi się elemnenty morskie w łazience)

Szkoda że tego nie mozna gdzies zobaczyć ale dziękuje za numer telefonu.

Normalnie jak zamykam oczy to coraz wyraźniej tę łazienke widze.

:smile:

Witam po przerwie...

Kasiorku pomocyyyyy!

czy mogłabyś cos podpowiedziec mojej kumpelce, maja zamiar zaraz sie wprowadzic a ona siedzi na podłodze w kuchni i zastanawia sie nad kaflami w kuchni miedzy szafkami, kolorem scian i dodatkami..

Meble kuchenne kolor wanilia i szafki takie górne co ja zamierzam miec wiesz te z aluminium.Kafle na podłodze jasniejsza czekolada..i własnie zupełnie nie ma pomysłu co dalej..nie chce zrobic reszty tak by to sie zlewało wszystko..podpowiedz jakie kafle, kolor scian i kolory dodatkow..

Teska:smile:

Tesko

Pogotowie kasiorkowe przybywa z pomocą.

Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują na kuchnię nowoczesną.Mamy waniliowe i metalowe szafki oraz czekoladowe kafle na podłodze.Dodajmy do tego płytki na ścianie waniliowe,ale koniecznie gładkie(bez marmurków),matowe,możliwie duże z brązową(czekoladową) fugą.Powiesiłabym nad szafkami metalowe(matowe)relingi.Uchwyty w szafkach też powinny być takie.Jeżeli chodzi o dodatki ,raczej unikałabym dodatkowych kolorów, a jeśli już to odrobinę czystego pomarańczu.dobrze będą wyglądały dodatki szklane i satynowo-metalowe.Ściany beżowe,ale kusi mnie aby ścianę na której wiszą szafki pomalować na jaśniejszy odcień brązu.

pozdrawiam :smile: