Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobrze widzisz.

A spieprzył poziomą (przy piwnice trzeba też zrobić pionową, bo jak przestoi przez całą zimą odkpoana, to się zasypie).

Po prostu położył przy temperaturze -5 stopni i popękała.

Ale co popekalo? zaprawa przy izolacji?

P.S. Chyba powinienies sie jakos wytlumaczyc z tego dlaczego budujesz w Budapeszcie :)))) , bo ja nastepny dom zbuduje w Chorwacji albo Grecji :)

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja tez zamierzam budowac za jakies 3-4 tygodnie prowadze rozmowy z dwoma ekipami obie nie widza problemu chociaz dodaja ze jak mroz scisnie to nie ma sensu. Mysle jednak ze fundamenty bede zalewal w tym roku na 90% tym bardziej ze zrobilem juz wymiane gruntu i jest stan zero czyli nie trzeba nic kopac tylko szalunek i lac beton a potem wszystko zasypac.

CMyK

Fundamenty muszą być na zimę zasypane, a przedtem izolacja pionowa, dla której musisz mieć plusową temperaturę. Jak nie zasypiesz to wysadzi ci fundamenty i popękają jak będa osiadać.

Jak zasypiesz bez izolacji przeciwwilgociowej - to trzeba będzie odkopywać - ty za to zapłacisz.

Listopad ostatnimi laty jest raczej zimny - przychodzi atak zimy, potem odpuszcza.

Ja bym zaczynał na wiosnę.

• 4 weeks później...
W naszym przypadku od lipca borykałem sie z ekipa wywalilem jedna no i czekalem na druga. Niestety termin mieli dopiero od polowy pazdziernika. Weszli poprawili co tamci skopali i pna sie do gory. Za tydzien powinni zalac strop troche obawiam sie zalamania pogody ale jak juz zaczeli to strop musza zalac. To zabezpiecze styropianem i folia no i do wiosny. Powiem wam ze nawet zima oko sie cieszy gdy widac postepy. Ekipa jest b.dobra (co by nie zapeszac). Codziennnie ogladam prognoze i jestem pelen nadziei:) ze mroz nie przyjdzie tak szybko ;)