Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz - odbiór instalacji przed odbiorem budynku

Żona budowniczego

Recommended Posts

Czy możliwe jest oddanie do użytkowania instalacji gazowej (na zewnątrz budynku + w środku budynku) jeżeli budynek jest nadal na etapie budowy (nie został oddany do użytkowania)?

Na w/w instalację gazową było odrębne pozwolenie na budowe i osobny dziennik budowy. Wykonawca wystawił wszelkie potrzebne dokumenty (protokół szczelności, zakończenia prac), mamy też opinię kominiarską. Tak więc wszystkie papiery wydają się być w porządku.

Czy możliwe jest oddanie do użytkowania instalacji gazowej (na zewnątrz budynku + w środku budynku) jeżeli budynek jest nadal na etapie budowy (nie został oddany do użytkowania)?

Na w/w instalację gazową było odrębne pozwolenie na budowe i osobny dziennik budowy. Wykonawca wystawił wszelkie potrzebne dokumenty (protokół szczelności, zakończenia prac), mamy też opinię kominiarską. Tak więc wszystkie papiery wydają się być w porządku.

jest to błąd Twojego Starostwa - nie powinni byli wydać nowego pozwolenia na budowę tylko zmienić pozwolenie na budowę domu.

Ale nie ma przeszkód, aby zgłosić zakończenie robót budowlanych polegających na budowie instalacji gazowej.

Nie powinni się czepiać (chodzi o PINB) nie zapomnij o pomiarze geodezyjnym powykonawczym przyłącza gazowego i protokołu odbioru przyłącza z gazowni.

U mnie właśnie tak było. Zgłoszenie do użytkowania instalacji gazowej zrobiłem prawie rok temu (załącznikami były: oświadczenie kierownika "budowy" tej instalacji, inwentaryzacja geodezyjna, protokół sprawdzenia instalacji przez wykonawcę, opinia kominiarska - PINB nie wymagał niczego z gazowni - z nimi akurat było więcej problemów niż z PINB, czepiali się każdego przecinka, bo wykonawca nie był od nich) i mam ciepło w domu. Zgłoszenia zakończenia budowy domu jeszcze nie mam. Starostwo wydało odrębne pozwolenie na budowę wewnętrznej instalacji gazowej. Nie wiem czy to był błąd starostwa, myślę, że oba rozwiązania (odrębne pozwolenie lub zmiana pozwolenia) są dopuszczalne. U mnie akurat ten wariant się sprawdził, bo mogłem bez obaw grzać w trakcie prac wykończeniowych, ale oczywiście wszystkie formalności związane z pozwoleniem były denerwujące i kosztowne.

Mam podobną sytuację gaz na odrębne pozwolenie, właśnie złożyłem dokumenty do PINB, podpisałem umowę z gazownią. Mam też przy okazji pytanko jakie konkretnie dokumenty są wymagane do PINB-u podczas składania do zgłoszenia użytkowania domu.

Do zgłoszenia zakończenia budowy załączasz:

1. Dziennik budowy (oryginał z kopią),

2. Powykonawczy pomiar geodezyjny,

3. Protokoły badań i sprawdzeń,

4. Oświadczenie kierownika budowy.

i druk zgłoszenia dostępny w Twoim PINB.

Mam podobną sytuację gaz na odrębne pozwolenie, właśnie złożyłem dokumenty do PINB, podpisałem umowę z gazownią. Mam też przy okazji pytanko jakie konkretnie dokumenty są wymagane do PINB-u podczas składania do zgłoszenia użytkowania domu.

2. Powykonawczy pomiar geodezyjny,

3. Protokoły badań i sprawdzeń,

4. Oświadczenie kierownika budowy.

i druk zgłoszenia dostępny w Twoim PINB.

Przepraszam ale nie sprecyzowałem, chodzi mi o dokumenty związane z gazem.

2. protokół szczelności wew. inst. gazowej - ważny 1 rok

3. Protokół kominiarski - ważny 1 rok

4. Oświadczenie kierownika budowy od instalacji gazowej.

i druk zgłoszenia dostępny w Twoim PINB-e.

Sorry ale znowu nie o to mi chodziło. Dokumenty związane z pozwoleniem gazowym zostały złożone. Gaz lada chwila będzie włączony. Za jakiś miesiąc, może za 2-3 tygodnie pójdę do PINB aby zgłosić zakończenie budowy. W zakresie wymienionych przez Ciebie dokumentów są również dokumenty związane z gazem. Czy muszę po raz drugi dostarczyć protokół szczelności instalacji gazowej lub jakieś inne dokumenty (jakie?). Inaczej mówiąc czy skoro teraz złożyłem stosowne dokumenty do zgłoszenia zakończenia budowy gazu to czy będę musiał 2 tyg, m-c później składać te same protokoły(od gazu) przy zgłoszeniu zakończenia budowy domu. Mam nadzieję, że teraz już się jasno wyraziłem.

na dzień złożenia dokumentów do PINB muszą one być aktualne.

więc jeśli w dniu składania dokumentów protokół szczelności gazu będzie nieaktualny musisz zrobić nowy to samo kominiarz.

ja bym dołączył jeszcze kopię zgłoszenia zakończenia instalacji gazowej do PINB, żeby nie szulkali - i przypadkiem nie stwierdzili że to samowola budowlana.

na dzień złożenia dokumentów do PINB muszą one być aktualne.

więc jeśli w dniu składania dokumentów protokół szczelności gazu będzie nieaktualny musisz zrobić nowy to samo kominiarz.

ja bym dołączył jeszcze kopię zgłoszenia zakończenia instalacji gazowej do PINB, żeby nie szulkali - i przypadkiem nie stwierdzili że to samowola budowlana.

Co to znaczy aktualne? Czy sprzed 1 miesiąca są ważne?

Jezeli elektryk podłączył prąd we wrześniu i mam dokumenty z września a zgłaszam zakończenie budowy w grudniu to ten protokół już jest nieważny?

Coś to dla mnie dziwne. Jezeli gazownicy zrobili protokół szczelności i włączyli gaz, to po mam znowu ich (1-3 miesiące później) wzywać aby zrobili nowy protokół szczelności???

... muszą one być aktualne....

może tak będzie jaśniej

1. gościu robi Ci instalację gazową w styczniu 2004 i z taką datą jest protokół szczelności wewnętrznej instalacji gazowej (protokół jest ważny do stycznia 2005)

2 oddajesz wewnętrzmą instalację gazową (do PINB) w np w listopadzie 2004 - bo chcesz grzać budowę np.

3 budynek oddajesz (do PINB) w marcu 2005 i tu jest Ci właśnie potrzebny aktualny protokół szczelności wew. inst. gazowej, bo ten co masz jest już nieważny(patrz punkt 1.)

... muszą one być aktualne....

może tak będzie jaśniej

1. gościu robi Ci instalację gazową w styczniu 2004 i z taką datą jest protokół szczelności wewnętrznej instalacji gazowej (protokół jest ważny do stycznia 2005)

2 oddajesz wewnętrzmą instalację gazową (do PINB) w np w listopadzie 2004 - bo chcesz grzać budowę np.

3 budynek oddajesz (do PINB) w marcu 2005 i tu jest Ci właśnie potrzebny aktualny protokół szczelności wew. inst. gazowej, bo ten co masz jest już nieważny(patrz punkt 1.)

Czyli reasumujac: prtokol szczelnosci wazny jest jeden rok.

Czegoś tu nie rozumiem.

Pozwolenie na budowę domu obejmować musiało komplet tego co dom zawiera.

A więc i wszystkie instalacje wewnętrzne, także gazową.

Odrębne pozwolenie mogło być wystawione tylko na zewnętrzne przyłącze gazowe.

Ale jeśli skrzynka gazomierzowa znajduje się w ogrodzeniu, to przyłączem jest tylko odcinek od tej skrzynki do gazociągu.

Oczywiste jest, że aby rozpocząć użytkowanie domu, instalacje powinny być wykończone i czynne.

W dużych budynkach (n.p. hotelach, szkołach, zakładach przemysłowych) nieraz na długo przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie instalacje są uruchamiane.

Czegoś tu nie rozumiem.

Pozwolenie na budowę domu obejmować musiało komplet tego co dom zawiera.

A więc i wszystkie instalacje wewnętrzne, także gazową.

Ale jeśli skrzynka gazomierzowa znajduje się w ogrodzeniu, to przyłączem jest tylko odcinek od tej skrzynki do gazociągu.

Oczywiste jest, że aby rozpocząć użytkowanie domu, instalacje powinny być wykończone i czynne.

W dużych budynkach (n.p. hotelach, szkołach, zakładach przemysłowych) nieraz na długo przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie instalacje są uruchamiane.

Tak jest pozwolenie na dom obejmowało gaz. W międzyczasie okazało się, że istnieje potrzeba doprowadzenia kolejnej nitki gazowej, trzeba było zrobić nowy projekt i nową rurę. I tyle

Witam, całkiem się w tym pogubiłem... :(

Mam taką sytuację, że dom stoi i jest na końcowym etapie wykańczania (właściciela w szczegółności :lol: ). Gazownia aktualnie wykonuje projekt gazociągu w ulicy + przyłącza do szafek gazowych w linii ogrodzenia, będą mieli oczywiście pozwolenie na budowę.

Czy ja na odcinek od szafki do kotła gazowego w kotłowni (inst. wewnętrzna) muszę mieć:

osobny projekt

pozwolenie na budowę,

dziennik budowy,

kierownika budowy

..?

Przecież, tak naprawdę, to tylko wkopanie w ziemię kilku metrów rury, a mam już to wrysowane w mapę i uzgodnione w ZUD przy okazji przyłącza energetycznego.

Czy może wystarczy tu po prostu zgłoszenie prac do starostwa, zwłaszcza w świetle zmian nowego prawa budowlanego?

Czy ktos jest w tym dokładnie zorientowany?

Dzięki

Pzdr

Olmiś

Olmiś

Kilka postów wyżej napisałem :

Ale jeśli skrzynka gazomierzowa znajduje się w ogrodzeniu, to przyłączem jest tylko odcinek od tej skrzynki do gazociągu

Mam podobną sytuację. Odcinek od skrzynki gazomierzowo-redukcyjnej do domu (oraz posadowienie typowej skrzynki, wraz z przepustami rurowymi wgłąb ziemi) wykonywany był przez uprawnionego instalatora, na podstawie pozwolenia na budowę całego domu, wraz z instalacją wewnętrzną i protokółem sprawdzenia szczelności.

Ten protokół był potrzebny przy włączaniu gazu przez Gazownię.

Na instalacje wewnętrzną i ten omawiany odcinek miałem projekt wykonany przez osobę z uprawnieniami i prznależnością do Izby Inżynierów Budownictwa.

Przyłącze w ulicy (długość 1,2m w poziomie) wykonywała inna firma (z Mławy), wynajęta przez Gazownie, z geodetą (naniósł współrzędne na mapie), pozwoleniem na budowę i zgłoszeniem o zakończeniu robót.

Czas pracy brygady : 75 minut.

Czas oczekiwania 4 miesiące i to po interwencjach - bo zima nacierała.

Olmiś

Czas oczekiwania 4 miesiące i to po interwencjach - bo zima nacierała.

Mam pytanie o te interwencje. Gdzie dokładnie interweniowałeś, bo ja mam w maju złożony projekt (Warszawa) i cisza. Projektant, który w moim imieniu to składał w gazowni określa, że jest to najbardziej skorumpowana instytucja w Warszawie. Nigdy nie daję łapówek, więc poradź mi gdzie i jak mam interweniowac aby w końcu podpisac umowę z gazownią?

Witam, my też makabrycznie długo czekaliśmy, najpierw na podpisanie umowy przyłączeniowej, teraz na realizacje gazociągu i przyłączy, a przed nami umowa na dostawę gazu (ale to pewnie pójdzie szybko, tyle, że dopiero na wiosnę)...

Interweniować można u kierowników odpowiednich działów - choć to przynosi jedynie połwiczny skutek.

Gazownia Warszawska nie wyszła jeszcze z PRL-u i to pod żadnym względem...

Ufff...W poniedziałek włączyli gaz. Jutro hydraulik podłącza piec... :)

Na gaz projekt wykonano w lutym a w marcu uzyskałem pozwolenie na budowę. Nie śpieszyło mi się wtedy z realizację, zleciłem ją na początku sierpnia, bo zapewniano mnie, że to będzie trwać nie dłużej niż miesiąc. Na początku września wrzucono w dół rurę, przyjechał geodeta, no i wszystkie formalności trwały do 2 tygodnia listopada. Tak więc u mnie trwało to 3,5 m-ca (sam prace na budowie to jakieś 2-3 h). I też interweniowałem, bo mówią, że zima śpieszy do nas