Bikier 31.12.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Instalacja zamknięta z miedzi. Kocioł węglowy.W momencie załączania pompki cyrkulacyjnej słychać uderzenie w rury (pompka UPS 25-60 -pracuje na 1 biegu). Rury mają luz w ścianach i uchwytach ( są zaizolowane otulinami, a w miejscach bardzo zbyt pokręconych wełną mineralną).Co może być tego przyczyną ?Czy ktoś się z tym spotkał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 31.12.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 podaj jakieś szczegóły :- średnice rur, kiedy załacza się pompka czy od razu czy kiedy się kocioł nagrzeje, rozległość i moc instalacji....Może ta pompa licha i tak startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 31.12.2002 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Pompa Grundfos. Średnica ruru fi 28 (przy pompie). Pompa załącza się jak temperatura wody na powrocie do kotłą spadnie około 15-20 C poniżej nastawionej temp.w kotle.Pompa pracuje tylko w tedy jak temp. zasilania ma nastawioną wartość. Kocioł 17 kW. grzejników jest jeszcze mało tzn. 7,5 kW (ogrzewam tylko część domu)plus ogrzewacz pojemnościowy 120 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwiz 02.01.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 On 2002-12-31 13:12, Bikier wrote: Instalacja zamknięta z miedzi. Kocioł węglowy. [...] Czy przy takiej instalacji masz jakieś zabezpieczenia na wypadek zagotowania się wody w kotle? Akurat jestem na etapie robienia instalacji i akurat montaż zbiornika wyrównawczego to u mnie sporo rycia i montażu ok. 2x8 m rury fi28 gdzie niestety rury nie będą szły w linii prostej. Czy masz zastosowane jakieś swoje patenty na zastapienie tego i by było równie bezpiecznie oraz któregoś dnia nie rozsadziło pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 02.01.2003 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Pompka cyrkulacyjna załącza się na stałe jeśli temp.w kotle wzrośnie powyżej 85C. (Zainstalowałem dodatkowy termostat) i działa aż temp. wody spadnie poniżej tej wartości. Dodatkowo mam naczynie przeponowe o poj. 24l (w instalacji około 120 l).Robiłem próby i temp. nie wzrasta powyżej 90 C. Grzejniki bardzo mocno grzeją. W przyszłości będzie jeszcze więcej grzejników które zainstaluje w niewykończonej części domu.Ważne aby kocioł nie był zbyt duży. Myślę że jest to bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 03.01.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Myśle, że pownieneś mieć tylko i wyłącznie otwarte naczynie wzbiorcze. Zastanów się się nad taką sytuacją i odpowiedz sobie na pytanie- na dworze jest zimno i ładujesz dość dużo do pieca- kocioł oddaje przez grzejniki tylko około 40 % swojej mocy maksymalnej,- nagle jest jakaś awaria i nie masz prądu,to co się wtedy stanie z zamkniętą instalacją ?.Pół biedy jak masz UPS-a, a jak nie masz to sobie zaraz kup!!Kotły na paliwo stałe można według mnie stosować prawie wyłącznie w instalacjach otwartych i z dużą bezwładnością cieplną. W zamkniętych instalacjach to może być skrajnie niebezpieczne, a naczynie przeponowe lub kocioł może okazać się kiedyś bombą. [ Ta wiadomość była edytowana przez: woreczek dnia 2003-01-03 17:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.01.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2003 Powodem głosnegostuknięcia w rury jest przesuniecie sie wirnika pompy przy starcie czego powodem raczej napewno jest zamocowanie osi pompki nie w linii poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 06.01.2003 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Pompa cyrkulacyjna jest zamontowana pionowo, a nie poziomo.Tak zaleca producent.Dopuszcza nawet odchylenia od pionu. PS.UPS-a już mam.Zrobiłem instalację zamkniętą ponieważ w niedalekiej przyszłości planuję zainstalowanie kotła na gaz lub olej. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Bikier dnia 2003-01-06 08:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.01.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 On 2003-01-05 12:59, niezły wrote: Powodem głosnegostuknięcia w rury jest przesuniecie sie wirnika pompy przy starcie czego powodem raczej napewno jest zamocowanie osi pompki nie w linii poziomej lub brak zaworu zwrotnego pompa jest na powrocie czy zasilaniu? czy masz krotkie obejscie kotla (polaczenie powrotu i zasilania tuz za kotlem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 07.01.2003 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Dzięki za podpowiedzi.Pompa jest na zasilaniu, obejścia kotła nie ma.Mam obejście pompki przez zawór zwrotny, ale dla samej pompy nie ma zaworu zwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.01.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 BikierNie wiem jakiego producenta masz pompę. Jestem instalatorem montuję pompy Vilo, Grundfoss lecz tam producent zaleca montaż wirnika pompy w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 07.01.2003 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Przepraszam, pomyliłem się. Oś wirnika jest w poziomie, natomiast przyłącza są w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej 1 01.02.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 U mnie wystepuje to samo zjawisko. Chociaz mam otwarte naczynie wzbiorcze. Nie ma to chyba zadnego wplywu na instalacje przynajmniej przez 3 lata jak w moim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tjozwi 02.02.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Proponuję sprawdzić ciśnienie w worku powietrznym w naczyniu przeponowym powinno być około 1,5-5 bar.Ja mam naczynie co prawda 8 litrów,ale pompka Grundfos nawet na 3 biegu nie słychać jak startuje. Proponuję zainstalować zawór bezpieczeństwa taki ok. 2,5 atm przynajmniej nie rozerwie rur skok ciśnienia. Ale proponuję na początek sprawdzić to ciśnienie. W moim (prod.ITALY) po przeciwnej stronie dopływu pod nakrętką plastikową jest zwyczajny wentyl rowerowy. Pompka rowerowa i kilka pchnięć powinny rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts