GrzegorzR 26.10.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Kończąc budowę, chciałbym skorzystać z ulgi remontowej. Proszę o poradę jakie warunki muszą być spełnione aby skorzystać z tej ulgi.Czy trzeba mieć odebrany budynek (zakończoną budowę)?Czy faktury mogą być wystawione, przed uzyskaniem zaświadczenie o zakończeniu budowy? Czy można jedynie zaliczyć tylko te po prawomocnym zakończeniu budowy?Czy trzeba być zameldowanym w budynku, którego dotyczy odliczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 27.10.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Faktury tylko PO dacie odbioru budynku Nie trzeba być zameldowanym w domu, na który robisz odliczenie, faktury bierzesz na swój aktualny adres zameldowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.10.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 A czy dużo ryzykuję biorąc faktury na aktualny adres zameldowania, korzystam z ulgi, a zakupione materiały przeznaczam na wykończenie nowego (nieodebranego jeszcze) domu.Z końcem roku ucieka ulga, domu nie zdążę odebrać. Jest jakiś sposób, by wykorzystać ulgę (szkoda tych 5 tyś)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 27.10.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Wiesz, teoretycznie możesz, choć to niezgodne z prawdą Musisz wskazać w skarbowym (gdyby Cię kontrolowali), że miałeś co remontować/modernizować, czyli, ze posiadasz prawo własności do jakiegoś domu/mieszkania. Wątpię, żeby przychodzili i sprawdzali, ale... jak sprawdzą to możesz mieć kłopoty Ja nie polecam takiego rozwiązania, choć znam osoby, które tak właśnie robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekj 27.10.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 A ja mam trochę inną sytuację.Dom posiadam od kilku lat, oczywiscie cały czas tam jestem zameldowany.W tym roku zdecydowałem się na przebudowę (rozbudowę) domu. Jak w tym wypadku wyglada kwestia odliczenia ulgi remontowej? W końcu w US nie muszę się chwalić że miałem projekt, pozwolenie, dziennik budowy, odbiór itd. Rachunków na same kafelki, podłogi, farby, dach uzbiera się masa, byc może nawet tyle żeby wykorzystac ulgę w całości. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 29.10.2005 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Faktury tylko PO dacie odbioru budynku Nie trzeba być zameldowanym w domu, na który robisz odliczenie, faktury bierzesz na swój aktualny adres zameldowania Skoro faktury na aktualny adres zameldowania to jak potem przed urzędem udowodnić, że są to materiały wykorzystane do wyposażenia nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts