Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety z lastriko ;(

Inezka

Recommended Posts

Niestety, w calym domu sa parapety wykonane z czerwonego lastriko, co wyglada fatalnie. Brrrrrrr, przypomina czerwony salceson :lol: Macie jakis sposob na to, zeby zmienic ich wizerunek bez wymiany parapetow???? Oczywiscie odpada pomalowanie ich farba olejna :) Dodam, ze caly dom stopniowo bedzie urzadzany w nowoczesnym, ale cieplym stylu, z duza iloscia matowego drewna (jesion, czeresnia, olcha, klon). Cudownie by bylo, gdyby mozna je bylo zrobic tak, by przypominaly drewno... i niedrogo na dodatek :) Wiem wiem, chyba nie jestem realistka :) POMOCY!!!

Nie wiem czy to wyjdzie niedrogo, ale stolarz mółby zrobić cienkie (5-7 mm) drewniane nakładki na te parapety. Widziałem coś takiego: cienka płyta (MDF czy HDF), na tym okleina z prawdziwego drewna, połączone z drewnianym frontem. Całość bardzo dobrze udawała grube, lite drewo, właściwie nie do odróznienia bez bardzo wnikliwych oględzin. Oczywiście wszystko to musiałoby być b. dobrze wykonane i polakierowane, żeby miało wygląd i okleina nie odłaziła, nawet jeśli trafi się trochę wody, co na parapecie zawsze się może zdarzyć. Czyli pewnie nietanie, niestety :cry:

Skuwanie odpada, bo ponownie musialabym robic remont. Jesli mialabym juz robic nakladki to zdecydowanie drewniane nie z plyty.... I chyba nie sosnowe, nie lubie zoltego koloru sosny po kilku latach, poza tym jest miekkim drewnem, widac byloby nawet slady od mocniejszego postawienia doniczki. Jesion albo czeresnia :)

Jednak.... 5-7 mm to za duzo bo odleglosc miedzy parapetem i oknem jest za mala :( a ciensze moga sie wypaczac.

A co z tymi preparatami????

Kup samoprzylepną okleinę w sklepie z tapetami lub w markecie. Są w dwóch rozmiarach - 45cm i coś ok. 1 m. w różnych kolorach i wzorach (marmurki i odcienie drewna). To groszowa sprawa. Naklejając unikaj bąbli powietrza, równo naciągaj i wygładzaj np. ściereczką. Brzeg zawija się pod spód, a boczne krawędzie można dociąć żyletką. Jeśli decydujesz się na prowizorkę, to szkoda zabawy z obijaniem deseczkami. Postawisz na tym kwiatek i od wilgoci może się wypaczyć albo spękać. Swoją drogą - wymiana samych parapetów nie jest wielkim remontem. Może warto się zmusić i zrobić z nimi porządek raz na zawsze?