Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbudowa starej chaty na dzialce rolnej

Recommended Posts

Witam!

Wiem ze na temat dzialek rolnych na forum bylo juz mnostwo powiedziane, niestety nie znalazlem niczego podobnego do mojego problemu. Wyglada on nastepujaco:

Chcialbym zakupic niewielka dzialke polozona w gorach, ma ona 8 arow, w planie zagospodarowania, a jest on aktualny i obowiazujacy, jest oznaczona jako dzialka rolna bez prawa nowej zabudowy. Gmina dopuszcza jednak remont istniejacej zabudowy zagrodowej, a na tej dzialce sa fundamenty po starej chatce, na ktorych chcialbym posadowic swoj przyszly domek. Na starych mapach i w wypisie z rejestru gruntow widnieje ten budynek, niestety w aktualnym nie zostal już ujety, mimo to jak pytalem w starostwie nie będzie problemu, jeśli geodeta naniesie te istniejace fundamenty na mape. I teraz najwazniejsze: czy na podstawie zapisu w planie o remoncie zabudowan mogę starac się o odbudowanie istniejacego kiedys budynku, jakich argumentow uzyc podczas rozmowy w starostwie, czy może lepiej postawic tam domek-altanke? Za wszystkie sugestie z gory dziekuje.

https://forum.murator.pl/topic/42841-odbudowa-starej-chaty-na-dzialce-rolnej/