Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz. Wybór odkurzacza - wątek zbiorczy

tom soyer

Recommended Posts

Polecam ze zwykłaych odkurzaczy PHILPS MOBIL lub jakiś jego nowszy model, bo nie wiem czy te jeszcze są w sklepach.

Jak dla mnie rewelacja, lekki a siła ssąca nawet nieporównywalna z odkurzaczami, które przerabiała moja mama (zelmer, clatronic). Ciągnie jak smok.

rodzice też mają philipsa. nie pamiętam jaki model, ale ma worek z materiału, który opróżnia się i raz na jakiś czas pierze. bardzo mocne ssanie, tak, że na na max dajemy rzadko, bo zasysa dywan.

na budowę kupiliśmy morphy richards, to odkurzacz który nadaje się nie wiem do czego. chyba do czystych miejsc, żeby sciągnąć pyłki. niby 1800 mocy, ale ssanie ma o połowę słabsze niż philips. do tego nagrzewa się po 5 min, wyłącza i trzeba czekać godzinę aż ostygnie i wtedy znowu działa. masakra :/

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem po pierwszych testach Iroomby Irobota jak zwał tak zwał. Muszę przyznać, że jest naprawdę ok. Nie trzeba się bawić w żadne ciąganie rur, przystawek itp. itd. Jest zaprogramowany i żyje własnym życiem, wychodzę do pracy i nic mnie nie interesuje, przychodzę i jest czysto. Jedyny mius to sobie mebli nim nie odkurzę, ale mogę wilgotną szmatka wyczyścić. Cena bez przesady nie jest, aż tak duża, $ jest tani.

Roztocza jak cholesterol nikt nich jeszcze na oczy nie widział, więc nie istnieją.

• 2 weeks później...
Jestem po pierwszych testach Iroomby Irobota jak zwał tak zwał. Muszę przyznać, że jest naprawdę ok. Nie trzeba się bawić w żadne ciąganie rur, przystawek itp. itd. Jest zaprogramowany i żyje własnym życiem, wychodzę do pracy i nic mnie nie interesuje, przychodzę i jest czysto. Jedyny mius to sobie mebli nim nie odkurzę, ale mogę wilgotną szmatka wyczyścić. Cena bez przesady nie jest, aż tak duża, $ jest tani.

Roztocza jak cholesterol nikt nich jeszcze na oczy nie widział, więc nie istnieją.

Jak duża powierzchnie sprząta? I ile mu to zajmuje czasu? Mam w domu sporo płytek, i zastanawiam sie czy ten model Scobba by nie mogła sobie po nich jedźcic.

Z filmików w necie wnioskuje ze to diablestwo głosne jest.

a ja mam dosc zwyklych odkurzaczy!!

mam Zelmera i Rainbow'a-pozyczone na czas pobudowlabnej zapasci gotowkowej,niemniej, po podbitce i balkonowej wykkonczeniowce odkladam na reszte instalacji Beam'a....mam dosc halasu,ciagniecia za soba sprzetow,jeden i drugi trzeba targac po schodach,wqrzaja jak sie tv oglada lub spi ( mowa nie tylko o mnie ;-) )

wieje od nich,nawet jesli ma naczynie z woda,to jak sie zaniedba czyszczenie separatora,to fajny smrodek wali,wiec.....mowie dosc...Zona juz wymiekla i....moze do konca roku sie zalatwi,teraz fajne promocje sa z zestawami garazowymi...ale ...musze poczekac...

ja mam rainbowa i centralny:)

przez większość czau używam centralnego..ale do rzyczy jak pranie dywanów mycie szyb, trzepanie dywanów rainbow jest niezbędny...został z czasów bloku, kiedy o centralnym nie było oczywiście mowy:) teraz zrobiłbym sam centralny, szczególnie, że różnorodne przystawki są do niego też oferowane:)

Co do mikrobów i innych roztoczy to widzę, że część forumowiczów nie ma pojęcia o zasadzie działania odkurzacza...bo on nie tylko wsysa powietrze, ale musi go gdzieś wypuścić...pod mniejszym ciśnieniem, ale powietrze zassane jest wyrzucane z tyłu odkurzacza..większe śmieci zostają w worku/wodzie ew na filtrach, ale uwierzcie mi, że filtr który zatrzymałby roztocza i mikroby, kosztowałby ok 10x tyle ile cały odkurzacz:) oczywiście te nowe zatrzymują 95%, ale to nie wystarczy...w przypadku centralnego "zużyte powietrze" wydalane jest na zewnątrz gdzie wobec dużego rozcieńczenia zagrożenie znika.

Niebezpieczeństwo wcale nie kryje się w worku i kurzu (zazwyczaj jest dość zbity i się nie pyli) ale w powietrzu opuszczającym nasz odkurzacz:)

a tu opinie o tej zabaweczce :)

http://www.ceneo.pl/;015426657-10.htm#productOpinions

http://image.ceneo.pl/data/products/426657/c94df38a-fe1c-4c47-99ae-eca1d9d8fff2_product.jpg

zupełnie nie widzę potrzeby sensu instalowania centralnego odkurzacza, skoro są doskonałe bezworkowe

"Po odkurzeniu wyciągam pojemnik, nakładam na niego siateczkę z "marketu" obracam i zawartość ląduje w reklamówce, którą związuję i do kosza. Tym sposobem nic sie nie pyli".

....bzdura. Nawet najlepszy dyson, siada przy centralnym. Inna klasa, inna sila , wyzszy komfort, itp, itp, itp.

autorki wątku to nie interesuje ...

Chciałam odświeżyć temat, z pytaniem jaki odkurzacz polecacie, zależy mi żeby dobrze ssał, żeby nie śmierdział i nie było mocno obsługowy. I bardzo proszę wszystkich miłosników i użytkowników odkurzaczy centralnych o nie wychwalanie swojego sprzętu, bo na pewno jest świtny, ale już go nie założę więc szukam modelu jeżdżącego o w/w zaletach.

... wiec dlatego zamiescilem dysona , ktorego posiadam. Dobry sprzet w sredniej cenie.

:D A ja mam odkurzacz samoczynny, kupiony na Allegro za 416 zl.Jestem bardzo zadowolona, jest dokładny /tylko podłogi/ wejdzie pod meble i wersalki, fotele, wszystko pieknie posprząta.To mój najledpszy zakup, a kupiłam go tylko po to aby przekonać sie, co to jest - ta nowość. A do odkurzania dywanów mam dobry odkurzacz MIELE, odkurza świetnie.Polecam obydwa.!!!!!!!!!!!!

• 3 weeks później...

Chcę kupić odkurzacz, nie jakiś full wypas typu Rainbow, ani nie tak drogi jak Dyson czy Miele - ma być funkcjonalny, skuteczny, bez fajerwerków, przede wszystkim solidny i cena do 600zł. Nie żaden wodny, piorący, itp.

- raczej workowy (chyba, ze ktoś mnie rzeczywiście przekona, ze bezworkowy jest 10000 razy lepszy i dlaczego)

- raczej rodzimej produkcji, zeby nie było problemu z serwisem i częsciami

- w miarę lekki (do wnoszenia po schodach)

- raczej do odkurzania twardych powierzchni - dywanów w domu prawie nie będzie, zwierząt też nie

- alergików w domu brak, ale filtr hepa może być, bo zależy mi na świeżym powietrzu po odkurzaniu

- powinien być wytrzymały (ze względu na zapał 1,5 rocznej córki do pracy)

Moje typy to:

Zelmer Syrius 1600.0 HQ: http://www.ceneo.pl/;015393452-10.htm#productOpinions

Zelmer Cobra II Silent 2500.0 ST: http://www.ceneo.pl/;0151168600-10.htm#productOpinions

lub - tu nie jestem do końca przekonana, czy warto,

Zelmer Solaris Twix 5500.0 HT:

http://www.ceneo.pl/;0151167451-10.htm#productOpinions

Będę wdzięczna za opinie użytkowników w/w odkurzaczy i wszelkie sugestie :)

Moge polecic Electroluxa (co prawda nie krajowy, ale z czesciami chyba nie powinno byc problemow). Mam model Clario Ergospace, polecam. Odkurzacz jest w miare lekki (nosze go po schodach), poza tym, jego najwieksza zaleta jest bardzo dlugi kabel (13m) i teleskopowa rura (przydaje sie przy odkurzaniu pod lozkiem :D

http://www.electrolux.pl/node37.aspx?categoryid=6748