Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz. Wybór odkurzacza - wątek zbiorczy

tom soyer

Recommended Posts

Chcę kupić odkurzacz o dużej sile ssącej, z maksymalna ilościa filtrów :) , dobrze radzący sobie z deskami i kaflami(tak, odkurzam deski i kafle :wink: ). Polećcie sprzęt, za który warto zapłacić, z którego jesteście zadowoleni. Ostatni zakup odkurzaczowy poczyniłam 5 lat temu i to pod wpływem chwili, wieć teraz postanowiłam przygotowac się do zakupu gruntonie..

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja użytkuję jakieś 2-3 lata electrolux ergospace, tez głównie na podłodze drewnianej i płytkach - sprawuje się świetnie, ma filtry hepa do mycia, baaardzo długą rurę i kabel el. (chyba model XXL), jest nieduży i bardzo poręczny - jedyny minus - nie można go włączyć/wyłączyć nogą - trzeba sie schylić i przekręcić włącznik :-( Poza tym polecam :-)

Ja w ubiegłym tygodniu, po mozolnych poszukiwaniach "nabawiłam się" Electroluxa Ultrasilencera - środkowy model jeśli chodzi o cenę i wyposażenie. Wśród końcowek w tym modelu (w nazwie ma PARKETTO) jest ssawka z długim, dość miękkim włosiem właśnie do odkurzania drewnianych powierzchni - tydzień to może za wcześnie na pełną ocenę, ale póki co spisuje się znakomicie (w zasadzie to mam tylko drewno i gres, bez dywnów i wykładzin).

Jest to zresztą mój kolejny Electrolux, poprzedni Mondo - gdyby był nadal w produkcji, to bym go zakupiła.

Przy zakupie nie kierowałam się reklamowaną "cichością" tego odkurzacza, ale bardzo miło mnie zaskoczył :D

A kabel jest tak długi, że odkurzałam piętro, podczas gdy wtyczka była podłączona na parterze :o

tez mam ultrasilencera - wspanialy! nie tylko cichy - mozna w niedziele w nocy wciagnac szklo, jak sie upusci jakies naczynie, ale tez doskonale wykonany i przez to po prostu mily w uzyciu... poprzednie moje odkurzacze mialy male slabe kolka, wypadajaca rure, denerwujacy elektryzujacy sie plastik. electrolux jest wolny od tych wszystkich wad i po prostu az milo go wyciagac do odkurzania!!!

• 2 weeks później...
Korzystał ktoś z nich? Zastanawiam się nad kupnem i bardzo kusi mnie cena. Możecie powiedzieć coś o użytkowaniu w/w odkurzacza..
Odpuść sobie lepiej, też się połaszczyłam na cenę i po roku kupiłam nowy. Ten z MPM to miał być taki niby bezworkowy z liltrem hepa :-? Jak się dokładnie wszystkiego po każdym odkurzaniu nie wyczyściło to sie nie dało odkurzać. Na domiar złego był głośny niemiłosiernie. ODRADZAM.

Mogę za to polecić LG również bezworkowy z hepa, no i Rowentę Silence Force. Super!! Ten ostatni ma jakiś magiczny worek :roll:

Nie mam odkurzacza, ale mam, a raczej miałam :-? czajnik, który zanim minęła gwarancja zdążył popsuć się 3 razy. Potem w ramach rekompensaty dostałam drugi, któru równiez popsuł się 2 razy. :o Znajomym po kilku miesiącach zaczął szwankować mikser. Pewnie, że nie można generalizować i wrzucać wszystko do jednego wora, ale akurat ta firma zbyt często wypuszcza wadliwe towary. :roll:

Dlatego dobrze jest oprócz firmą sugerować się również konkretnym modelem. Każda firma pewne rzeczy robi lepiej a inne gorzej, np. odkurzacz meteor o którym wcześniej wspomniałem chodził grubo ponad 5 lat a żywot zakończył przez nieszczęśliwy upadek ze schodów :| kupiłem czajnik zelmera spalił się po 2 tyg i pociągając za sobą bezpieczniki... (nie tylko ja miałem taką sytuację z tym modelem czajnika). Aktualnie producenci posiadają bardzo rozbudowany asortyment, ale często jego jakość jest mocno zróżnicowana. Mam nadzieje, że nie zanudziłem ;)

Mam suszarkę do owoców i grzybów, toster i mikrofale tej firmy i odpukać wszystko chodzi bez zarzutu. Suszarka mam chyba 2 sezon i co roku od sierpnia chodzi prawie codziennie (susze głównie grzyby, jabłka, śliwki, morele), toster używam raczej sporadycznie a w mikrofali przygrzeje coś raz na 3-4 dni. A pytam się o odkurzacz, bo zdziwiłam się, że ta firma robi takie rzeczy. Wcześniej miałam zelmera cobre, ale niestety po prawie 2 latach zdechł...

to jak o odkurzaczach mowa, to przestrzegam przed LG CYKING ( ja mam v-cb 371 heu)

Jest to odkurzacz bezworkowy, z filtrem hepa. Większego g... nie widziałam. Miał niby zapobiegać rozdmuchiwaniu kurzu przy odkurzaniu, ale efekt taki wcale nie występuje. Podczas odkurzania i po, kurz lata tak jak przy zwykłym odkurzaczu, wydmuchiwany jest normalnie jak z każdego odkurzacza.

Poza tym bardzo szybko stracił siłę ssania ;-) mimo regularnego opróżniania, mycia itp./

Odkurzanie nim to katorga

CO do MPM - miałam suszarkę do włosów tej firmy i nigdy więcej tego sprzętu. Cena adekwatna do jakości.

• 2 weeks później...

Witam

Nie zrobiliśmy odkurzacza centralnego. Nie chcę dyskutować czy to dobrze czy nie.

W każdym razie żona obarczyła mnie obowiązkiem zakupu zwykłego odkurzacza do nowego domku. Przeprowadzka na dniach więc sprzęt będzie potrzebny.

Co polecacie godnego uwagi?

Do odkurzania: wykładziny, parkiety, płytki. W domu nie ma alergików, ale taki nie kurzący, nie śmierdzący by się przydał :)

Pozdrawiam