Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz. Wybór odkurzacza - wątek zbiorczy

tom soyer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez kupiłam ostatnio Electroluxa za 300 zł.Narazie sprawuje sie dobrze.

Ma wbudowany pojemnik.Nie chciałam na worki wymienne,zeby nie trzebabyło pamietac o kupowaniu :wink:

A modelu nie podam bo odkurzacz mam na budowie,wiec...ale jakby ktos był zainteresowany to chetnie spojrze przy najblizszej okazji :D

• 5 months później...
No i stało się - odkurzacz szlag trafił (i dobrze nie lubiłam go...). Podpowiedzcie proszę jaki polecacie - Zelmer, Electrolux? Jaki typ? Chciałabym taki uniwersalny (różne rodzaje podłoża), na worki, dobry filtr ( co to ten filtr hepa ?), gumowe nakładki na koła i sama nie wiem co jeszcze byłoby dobre. Przejrzałam archiwum ale tam każdy wątek o odkurzaczach schodzi na temat wyższości odkurzaczy centralnych :evil:

a wiec na wstepie moge odradzic ci odkurzacz bezworkowy w rzie gdyby taka mysl przeszla przez twoja glowe :-) zreszta jest o tym caly watek .... filtr hepa to filtr powietrza nadajacy sie do czyszczenia pod woda ( wazne dla alergikow bo ogranicza podobno spora ilosc kurzu ) ..... co do marki ciezko ogolnie powiedziec zeby kupic zelmera czy electroluxa ---- konkretne modele mozemy ocenic i odradzic lub nie ... zaden producent nie robi wszystkiego ok wiec jeden model zelmera moze byc super a drugi do bani ... napisz ile chcesz wydac na odkurzacz i wtedy mozna poszukac czegos dobrego

tutaj masz kilka propozycji i linkow do opinii na ich temat

Zelmer Syrius 1600.0 SP

http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/145425_komentarze/

Electrolux ZUS 3365 UltraSilencer

http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/196079_komentarze/

Samsung SC8305

http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/76036_komentarze/

Electrolux XXL150 Ergo Space

http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/152454_komentarze/

Samsung SC8345

http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/76035_komentarze/

• 4 months później...
Witam

Stary padł . Zona chce piorący (tylko nie wiem do czego bo dywanow nie mamy :lol: ). Ja chce zwykły ale solidny . Co polecacie ?

pozdrawiam

może żona chce piorący, do czyszczenia obić kanap/foteli/sof :wink:

Dobre sa odkurzacze z takim systemem antyalergicznym. Ale konkretnego modelu nie polecę, bo sama jestem na etapie wybierania. Nasz musi być lekki i cichy - mamy dwa futrzaki, które jak ognia boją się halasu odkurzacza :D

Witam

Stary padł . Zona chce piorący (tylko nie wiem do czego bo dywanow nie mamy :lol: ). Ja chce zwykły ale solidny . Co polecacie ?

pozdrawiam

Elektrolux UltraSilencer ZUS 3385. Jestem nich zachwycona :lol:

Nie jest piorący tylko workowy ale jest lekki, cichy, bardzo zwrotny, ma długi kabel, leciutko (bez znacznego użycia siły :wink:) się nim odkurza. A najfajniesze, że ma autorewers na kabel (sam reguluje długość kabla dostosowując ją do naszych kroków), czyli koniec z plączącym się kablem pod nogami :wink:. Szczerze polecam!

A turboszczotka przydaje się gdy ma się zwierzątka sierściowe :wink:

• 3 months później...
jesli chodzi o Wodnika to moja mama miala, bardzo niewygodny po kazdym odkurzaniu trzeba czyscic ten filter wodny, bardzo nieprzyjemne zajecie a jak zostawisz ten syf na 24h to poprostu skisnie.Elemety wirnika narazone sa na wczesniejsza korozje i odkurzacz po krodkim czasie zaczyna glosno chodzic.Ja mialem takie doswiadczenia zobaczymy jak inni.

Moi rodzice w 1998 roku za ciężkie pieniądze kupili odkurzacz Rainbow. Nie pamiętam ale było to prawie 5tys. zł co w owych czasach było kupą kasy. Było to sprzedawane tylko i wyłącznie metodą prezentacji domowych. Powiem szczerze że wtedy mając jakieś 20 lat uważałem że to szaleństwo i głupota a oni naiwni dają się nabierać na głupie sztuczki prezentera.

Dzisiaj z perspektywy czasu znacznie zmieniłem zdanie z prostej przyczyny. Odkurzacz przetrwał gładzie gipsowe w całym domu, ostatnimi laty remont mojego domu od A do Z i dalej chodzi tak jakbym go z pudełka wyciągnął. Jest do niego masa osprzętu począwszy od urządzenia do trzepania dywanów bez wynoszenia po urządzenie do prania dywanów. Co ważne nie są to dodatkowe urządzenia które posiadasz i leżą gdzieś na strychu bo działają tak że można ich wogóle nie używać. Wręcz przeciwnie!! Urządzenia do trzepania cały czas urzywamy do dywanów przy standardowym ich odkurzaniu. Jak ktoś ma miękkie dywany które mają tendencję do wklepywania się włosa to po każdym odkurzaniu włos jest podźwignięty i puszysty. Trzepaczka to jakby szczotka która sama w sobie ma silnik który porusza dwie wirujące szczotki i tym samym wyczesuje dywan. Jest ona oczywiście połączona wężem do odkurzacza bo gdzieś te wyczesane śmieci muszą lecieć. Wąż ma zatopiony w sobie kabel który podaje zasilanie na silnik W/w trzepaczki.

Odkurzacz jest oczywiście wodny bez żadnego worka. Wszystkie śmieci i pyły zatrzymywane są w kilku litrowym bidonie. Dla mnie rewelacja po tylu latach.

Dzisiaj kupuję coś za 700zł i po jednym odkurzaniu poremontowym wszystko jest zalepione i nie do użytku bez głębszego rozbierania. Tu wylewasz wodę i płuczesz zbiornik.

Sam się zastanawiam nad zakupem używanej sztuki po serwisowej. Na allegro można takie dorwać poniżej 2tys. zł. i uwierzcie że ta cena nie bierze się z niczego. Znajomy zakupił taką sztukę od faceta który jako jeden z nielicznych jest serwisantem tego sprzętu i oferuje używki po kompleksowym serwisie. Żeby było śmieszne to on jako autoryzowany serwisant daje 36mis gwarancji na zakupiony u niego sprzęt. Samo przez się mówi że ktoś ma odwagę dawać taką gwarancję na używany sprzęt.