Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje z Hameryki -rrmi , Luc i House


rrmi

Recommended Posts

Pracuj rrmi pracuj, ja nadrobię w tygodniu, weekend ma bardzo zajęty :)

e tam , w weekend polez troche AnSi :wink:

Ubralas choinke? :)

rrmi nie ubrałam :oops: jutro po południu jadena swoją działkę wyciąć jakąś, sprzątam, piorę, gotuję, pracuję, do czwartku mam istny sajgon :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

PS. polecam pod ta atmosfere "NOVAL PORTO UNFILTERED VINTAGE 1998".Wlasnie koncze cala buteleczke. 8) :D

To musisz sie z Wojtasem dogadac , bo ja nie winna jestem

:roll:

Chyba , ze anSi :D

ja winna jestem bardzo :oops: z chętnością obalę butelczynę :oops: :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracuj rrmi pracuj, ja nadrobię w tygodniu, weekend ma bardzo zajęty :)

e tam , w weekend polez troche AnSi :wink:

Ubralas choinke? :)

rrmi nie ubrałam :oops: jutro po południu jadena swoją działkę wyciąć jakąś, sprzątam, piorę, gotuję, pracuję, do czwartku mam istny sajgon :cry:

a nie wystarczy zagrabic?

Ja tak robie i mam spokoj :lol:

 

 

house dziekuje , tak sie wzruszylam , ze az lzy mi sie w oczach zakrecily :p

A Ty tak te winko zdrowotnie?

I powiedz jak sledzie wyszly? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość plaza123
PS. polecam pod ta atmosfere "NOVAL PORTO UNFILTERED VINTAGE 1998".Wlasnie koncze cala buteleczke. 8) :D

To musisz sie z Wojtasem dogadac , bo ja nie winna jestem

:roll:

Chyba , ze anSi :D

ja winna jestem bardzo :oops: z chętnością obalę butelczynę :oops: :)

 

No to, pod te swieta. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to moje, sprawdzone przepisy świąteczne

 

Sałatka śledziowa z orzechami

 

Składniki: 500g śledzi, 2 winne jabłka, 4-5 ugotowanych w łupinie ziemniaków, 2 kwaszone ogórki, średnia cebula, mały ugotowany burak, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, szklanka kwaśniej gęstej śmietany ,łyżka gęstego majonezu, szczypta cukru, pieprz, marynowana papryka, natka pietruszki.

 

Wymoczone obrane ze skóry i ości śledzie pokrajać w drobną kostkę. Obrane jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i burak pokrajać również w drobną kostkę. Posiekane orzechy wymieszać dokładnie ze śmietaną, majonezem, cukrem i pieprzem ; ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podając udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, czerwoną papryką i natką pietruszki.

 

 

Ryba po grecku

 

Składniki: 750 g filetów z ryby, duży seler, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 6-7 ziarenek pieprzu, 3 – 4 ziarenka angielskiego ziela, listek laurowy, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki cukru, pół cytryny.

 

Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane i umyte jarzyny pokrajać w drobną kostkę lub zetrzeć grubo na tarce. W płaskim rondlu rozgrzać olej, włożyć pokrajane jarzyny i cebulę. Dodać sól, pieprz, cukier i 2 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Gdy jarzyny miękkie, dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć z obu stron filety na rumiany kolor. Na usmażone filety położyć uduszone jarzyny i jeszcze chwilę dusić razem. Podawać na gorąco, z ryżem na sypko lub jako zimną przekąskę z bułką.

 

 

Karp, cytryna. seler, 2 cebule, łyżeczka cukru, po 6 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu, ćwierć łyżeczki

sproszkowanego imbiru, 2 szklanki piwa, 50 g piernika, łyżka masła, łyżka powideł śliwkowych, 50 g rodzynków, 30 g

migdałów, 30 g łuskanych orzechów włoskich, sól.

 

Oczyszczonego i wymytego karpia rozciąć przez brzuch i wypuścić krew do rondla, do którego uprzednio wciśnięto sok

z cytryny. Karpia wymyć, pokrajać na dzwonka, natrzeć prażoną solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Ugotować wywar z wody (2 szklanki), włoszczyzny, cebuli, korzeni, cukru, imbiru i skórki cytrynowej. Ugotowane

jarzyny przetrzeć przez sito. Dzwonka karpia włożyć do rondla z krwią, zalać piwem i przetartym przez sito wywarem

z jarzyn; gotować kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać piernik, powidła, posiekane orzechy, migdały i

sparzone wrzątkiem rodzynki ( ewentualnie szczyptę cukru), lekko potrząsnąć rondlem, żeby się sos wymieszał i

podgrzewać 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Ułożyć karpia na półmisku i zalać gorącym sosem ; podawać

z ziemniakami lub bułką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość plaza123
"Sledzie" sie marynuja, tylko rece cale czerwone mam. :lol:

a to tarles czy w plasterki?

A powiedz czy robisz rybe po grecku , a jesli robisz to jaka kupujesz do tego , bo ja dzis kupilam Cod fish

 

Tarlem , tak jak Paul radzil.

Ryby po grecku nie robie, ale sumik jest pyszny. 8)

 

Wlasnie robie gularz z serc sarny. :D

Walne zaras zdjecie, bo tu wolno jedzenie zamawiac. :wink: Chodzi o watek. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryby po grecku nie robie, ale sumik jest pyszny. 8)

 

U nas na Rt 46 jest taki chinski sklep z rybami , tyle tego jest , ze mozna oczoplasu dostac .Czyszcza na miejscu , wiec nie problemu .

Chyba sie jutro jeszcze przejade .

Fladerke by sie wtrzepalo :p

 

Pokaz nam te serca , z zalozenia bylo , ze wolno zamamwiac , wiec miejmy nadzieje , ze na Maksiu nie przegoni , wkoncu przed swietami jest :p :p

 

zapomnialabym , mam od Ewki , znaczy sie angielska ulica :p

 

http://www.reminiscethis.co.uk/xmasoxfst.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość plaza123

To narazie jest tylko wywar.Gotuje sie tak go minimum 4h.

Pozniej 1/2 butelka czerwonego wina i sie zagestrza. :D Gulasz jest naprawde

mniami. :D

 

http://img203.imageshack.us/img203/729/sarnina0dh.jpg

 

Karp zawsze , klasyk i w galarecie. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...