Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje z Hameryki -rrmi , Luc i House

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Trawertyn na podłodze w kuchni i w sieni - to prowokacja, prawda?

Chyba już nie ma gorszego kamienia, no może pumeks.

No nie koniecznie prowokacja. Trawertyn to faktycznie kamien porowaty i nasiakliwy ,ale jednak stosuje sie go na podlogi w kuchni i lazience a takze na elwacje zewnetrzne.

Zeby jednak byl tam uzyteczny trzeba go na koncu obrobki zywicowac a taki ma juz wytrzymalosc sredniej klasy plytki ceramicznej wg PEI ok. III.

Rrmi - dwie ceny masz podane prawdopodobnie ze wzgledu na asortyment. Cena kamienia w obrebie nawet tego samego pozysku bedzie zalezec od grubosci i formatu plyty.Za zywicowanie musisz dolozyc jeszcze pare zlotych, za plomieniowanie placisz inaczej niz za ryflowanie czy mlotkowanie - stad moze byc nawet kilka cen lub firmy każą sobie ustalac ceny indywidualnie.

mogę :D

pomimo zaimpregnowania, jest to materiał porowaty. Brud wchodzi w te maleńkie szparki. Sa ludzie, którzy przepadają za sprzątaniem i dla nich szorowanie szczoteczko do zębów płytek jest samą przyjemnością.

Ja jako osoba leniwa, gnusna i coś-tam-jeszcze 8), majaca w chałupie męża, 2 dziec i do tego pracujaca od rana do wieczora - takim podlogom we własnym domu mówię - NIE :D

co znaczy, że z checią podeptam je w twoim domku :lol:

pomimo zaimpregnowania, jest to materiał porowaty. Brud wchodzi w te maleńkie szparki. Sa ludzie, którzy przepadają za sprzątaniem i dla nich szorowanie szczoteczko do zębów płytek jest samą przyjemnością.

Ja jako osoba leniwa, gnusna i coś-tam-jeszcze 8), majaca w chałupie męża, 2 dziec i do tego pracujaca od rana do wieczora - takim podlogom we własnym domu mówię - NIE :D

Majeczko zywicowanie to nie impregnacja. Tylko takie plytki uklada sie na podlodze, elewacjach, kabinach natryskowych. Te malenkie ,zazywicowane juz szparki sa takiego samego rodzaju jak na ceramicznych plytkach rustykalnych.

Zywica jest rodzajem blony , ktora zamyka pory i tworzy warstwe ochronna identycznie jak gruba warstwa lakieru na drewnie. Nie ma wiec obaw co do wnikania i wsiakania brudu w glab jak i trudu sprzatania wiec nawet osobom gnusnym nie sprawi to wiekszej roznicy niz przy sprzataniu z plytek tradycyjnych.

Co do mojego domku to...coz, nie przepadam za trawertynem na podlodze no chyba ze w termach :lol: :lol: - jestem tradycjonalista, wole trvertino na scianie

Majeczko zywicowanie to nie impregnacja. Tylko takie plytki uklada sie na podlodze, elewacjach, kabinach natryskowych. Te malenkie ,zazywicowane juz szparki sa takiego samego rodzaju jak na ceramicznych plytkach rustykalnych.

Zywica jest rodzajem blony , ktora zamyka pory i tworzy warstwe ochronna identycznie jak gruba warstwa lakieru na drewnie. Nie ma wiec obaw co do wnikania i wsiakania brudu w glab jak i trudu sprzatania wiec nawet osobom gnusnym nie sprawi to wiekszej roznicy niz przy sprzataniu z plytek tradycyjnych.

Co do mojego domku to...coz, nie przepadam za trawertynem na podlodze no chyba ze w termach :lol: :lol: - jestem tradycjonalista, wole trvertino na scianie

Oj tak - merbau na podłodze w łazience i trawertyn na ścianach ( przecięty poprzecznym pasem merbau) tak mi się marzy - taki właśnie z "zaklejonymi" dziurkami .......pięknie .............tylko ten kibelek psuje widok :)

Wojtku a jak sie sprawuja trawertyny jako blaty lazienkowe ? Czy podobnie jak marmur wymagaja specjalnej troski ?

zywicowany znakomicie, nie wymaga zadnej troski. Zywica epoksydowa, ktora jest pokryty nie przebarwia sie nawet po zalaniu czarna farba do wlosow :p Czasem sie to niektorym paniom zdarza hihihi /skad ja to znam?/

Nefer - ściany trawertynowe nie poddawane zalewaniu woda wystarczy nawet jedynie zawoskowac i tez bedzie dobrze/sa tansze i z bliska wygladaja naturalniej/.

Zestaw travertino veneciano + merbau - ekstra

Trawertyn jest śliczności - zgadzam się, ale żywicowanie go jest po prostu niehumanitarne. Dlaczego go zmuszać do pracy w nieludzkich warunkach, skoro on się do tego nie nadaje? I dostać na koniec taki prawie-plastik.

Płomieniowac nić można, inne formy obróbki - być może, ale po co, kiedy on już ma swoją fakturę.

Mis widze koszerny jest i koneser :D

Pewnie! Piekne to by bylo, zeby ludzie chcieli nature taka jaka jest przyjac i nie poprawiac jej urody, ale... co zrobic?

Mnie tam woskowany na ten przyklad wystarcza i na podlodze byc nie musi :lol: a taki chropawy i brudzacy sie jest najladniejszy.

http://www.kingasliwa.pl/realizacja/w7.jpg

Fajne te schody, a ja u tej pani znalazłam takie cóś

http://www.kingasliwa.pl/realizacja/radomsk01.jpg

albo " materializm szczerosci " :)

albo "materializm dialektyczny" :)

...i co ja mam poczac z temi kolumnami :-?

wywalic nie mozna .. :(

Wychodzi, ze schody miedzy kolumnami, czy tak?

a.. ale to klasyka :p

No i dlatego ....widmo krazy nad Europa.... :)