Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje z Hameryki -rrmi , Luc i House

rrmi

Recommended Posts

Wojtek czy ten dom stoi w stanach na przylądku dorszy?

http://img57.imageshack.us/img57/1521/capecod3sw7.jpg

Brawo! Od razu widac, ze prawdziwy Zeglarz :D

To typowy Cape Cod jeden z kilkunastu charakterystycznych stylow hamerykanskich.

Flaszka dla Jeziera

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Panie wojtku, prosze tu zerknac, czy to nie podobne do tego Twojego? Ale patrz tak jak zwikly smiertelnik, nie jak spec od tego i tamtego... :wink:

http://www.scanhome.ie/traditional.php

Bardzo trafnie Pani Zeljko :D ale troche nie bardzo

Cape Cods to domy w jedny z najstarszych stylow ameryki. Charaktrystyczne jest , ze sa symetryczne ale elewacja frontowa w przeciwienstwie do Twoich skandynawskich nie ma wyszczegolnionego frontonu a drzwi sa elementem wspolnej fasady. Niemal wszystkie CapeC maja okiennice a czasem w dachu dormery /facjatki/ no a komin zawsze jest elementem symetrii , lub wywalony i przylepiony z boku budynku po obu stronach.

Podobienstwo tkwi w spadzistym dachu i proporcjach a takze w tym, ze Cape C's stawiane sa na planie prostokata lub kwadratu

http://img170.imageshack.us/img170/4811/capecod1dj4.jpg

Widac to chyba dobrze

Ale moze byc tez i tak , bo Cape Cods w ortodoksyjnej wersji to takze domy dosyc obszerne.

Tu zepsuto architekture /pewnie w celu komercyjnym/ poprzez dolozenie werandy i zrobienie dachu mansardowego ale z ukladu widac, ze to przeflancowany cape cod :p

http://img85.imageshack.us/img85/6308/capecod2vl1.jpg

Masz jednak racje kojarzac oba style. Cape Cods budowany byl najczesciej nad morzem w miasteczkach rybackich

ewa :D - dziekuje bardzo,

znalazlam. bardzo mily Pan i pewnie doby fachowiec..

niestety, zalatany i to doslownie ..bo za chwile leci do Szwecji...:(

No chyba żartujesz!!?? :o Niedawno z nim rozmawiałam i umawialiśmy się na przyszły rok na przerabianie okien połaciowych na jaskółki. I nic nie mówił o wyjeździe. To może wróci??? Bo jak nie to 3City straci jednego z najlepszych dekarzy. Oj będzie kiepsko. Stolarzy już nie mamy. Ostatni jakiego znalazłam (od obróbek) przekwalifikowuje się na barmana.

Nie macie tam w Hameryce zbędnych stolarzy?? :D

Dzienki Panie Wojtku za wyjasnienie. :D

Co prawda te domy nadal dla mnie sa podobne. :lol: Jak bladynka do brunetki. I to baba i to baba. :wink:

Jak wiadc trafnie wybrales profesje=zamilowanie. Bo u Ciebie "diabel tkwi w szczegolach"... :wink: :D

A jaka nagroda za rozwiazanie zagadki?

Jak flaszka to ja moge zgadywac , a jak lizaki to nie :roll:

to Jezier z nami na dluzej zostanie

:D

Siedzę już tu pięć lat, ale zostanę jeszcze długo gdzie ja znajdę takie fajne miejsce :lol:

Brawo! Od razu widac, ze prawdziwy Zeglarz :D

To typowy Cape Cod jeden z kilkunastu charakterystycznych stylow hamerykanskich.

Flaszka dla Jeziera

Wystarczyłby lizak :wink:

E...strajk to chyba nie jest...lenistwo blogie jedynie...placek ze sliwkami robie :) i tak sie zastanawiam, czy szaroniebieska elewacja bedzie sie dobrze prezentowala wsrod swierkow zielonych i domkow drewnianych :-?

O lazience tez mysle, czy do jasnoszarych i miejscami jasnozoltych kafli pasowalby namalowany na scianie Pocalunek Klimta. Tak vis - a - vis kibelka by ten pocalunek byl... :-?

Ot i takie kulinarne mysli w to piatkowe przedpoludnie mnie nekaja :)

...

Mnie to prawa reka swedzi ,

bede sie z kims witala dzisiaj :D :p

To dzisiaj te chrzciny dzialki? Nic dziwnego, z ta reka :) Prosze o mnie cieplo myslec, ja w robocie popoludniem bede :(

Prosze o mnie cieplo myslec, ja w robocie popoludniem bede :(

My i po jednym za Ciebie wypijemy , Kochaniutka :p :p

Jesli ktos jeszcze chce ,

zeby za Niego wypic to prosze sie zapiasac :lol: :lol:

No kurna ja kciałam , ale teraz to juz po ptokach :roll:

Hmmmm , mam nadzieję że to tylko światowa prapremiera chrzcin była i co za tym idzie będą następne 8) :lol: :lol:

Wczoraj chlapnelam za rrim-iniowa dzialeczke, oby dobrze dom pod kolumnami rosl...a wiadomo ze do rosniecia potrzebna jest jakas ciecz :wink:

kurde wymyslilam sobie ze w drewnianych schodach wewnetrznych w stopnicach wstawie sobie dwie plytki gresowe, tam gdzie sie "stapa"... kamieniarz obrobi mi brzeg na okraglo, ale nie wiem co na to stolarz :roll:

anShi

Wydaje mi się, że na tym dachu jest dachówka o nazwie " mnich i mniszka", zakładając, że o to pytałaś. Mocno zniszczona już.

http://www.tercjarze.dominikanie.pl/fotki/dachowka.jpg