Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje z Hameryki -rrmi , Luc i House

rrmi

Recommended Posts

anShi

Wydaje mi się, że na tym dachu jest dachówka o nazwie " mnich i mniszka", zakładając, że o to pytałaś. Mocno zniszczona już.

http://www.tercjarze.dominikanie.pl/fotki/dachowka.jpg

To nie wygląda na dachówke typu mnich-mniszka w której obie części są półokrągłe. No chyba, że to jakaś mutacja.

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jesien idzie...czas powroty, czas powrotu :wink: :)

A kto mi powie, co to coś na dachu jest?

http://www.lelavandinprovence.com/images/gallery_02_studio.jpg

To jest mnich-mniszka ale w wydaniu śródziemnomorskim czyli że dolna i górna dachówka są takie same a nie tak jak u nas że mnich jest większy i to znacznie od mniszki.

Taka dachódka jak ta na zdjęciu nie jest sznurowana do łat ale murowana. A wielkość dachówki pochodzi z tąd że dawniej te dachówki z gliny lepiono na udach - po prostu mają kształt męskich ud i tyle.

Mnie tez sie podobają ale w naszym klimacie sprawdzają się tylko na bardzo pochyłych dachach i to najczęściej w wersji naszej mnicha i mniszki bo przy modyfikacji kształtu nie ma problemów z zaciekaniem wody z góry, a spadziste dachy powodują że śnieg się na tych dachach nie trzyma.

wielkość dachówki pochodzi z tąd że dawniej te dachówki z gliny lepiono na udach - po prostu mają kształt męskich ud i tyle.

To mi sie bardzo podoba .A czy tylko o te uda chodzilo? :lol: :lol:

A mnie wrecz przeciwnie - nie podoba sie.

Ja bym tam wolal takie zgrabne dachóweczki.

Ojej takie milusie i z takim ladnym roweczkiem, zeby sie jedna drugiej trzymala.

Tak bym chcial zobaczyc jak ten drobny detal sie wyrabia.

• 2 weeks później...