Gość 27.10.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Mniej za wpis do księgi wieczystejSpadną koszty sądowe. Od marca 2006 r. osoby kupujące domy i mieszkania zaoszczędzą tysiące złotych. Spadną koszty związane z przeniesieniem własności nieruchomości. 2 marca 2006 r. zacznie obowiązywać nowa, znacznie korzystniejsza dla osób kupujących mieszkania (także na rynku wtórnym) ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dziennik Ustaw nr 167 z 2005 r.). Opłata sądowa za wpis własności do księgi wieczystej nieruchomości wyniesie - bez względu na jej wartość - tylko 200 zł. Teraz zależy ona od wartości mieszkania wpisanej do aktu notarialnego. Od marca spadnie także - do 60 zł - opłata za wpis hipoteki do księgi wieczystej. Dziś kredytobiorcy płacą z tego tytułu setki złotych, ale tylko wtedy, gdy kupują mieszkania i domy z drugiej ręki. Źródło: Gazeta Wyborcza 2005-10-27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.10.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 To byłoby miłe... Czy ktoś się orientuje, czy do tej nowej niższej opłaty liczy się data złożenia wniosku czy data rozpatrzenia wniosku o wpis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 27.10.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 To byłoby miłe... Czy ktoś się orientuje, czy do tej nowej niższej opłaty liczy się data złożenia wniosku czy data rozpatrzenia wniosku o wpis? witam Ja sie orientuję i mam złe wiadomości : liczy się data złożenia wniosku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 28.10.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Tak przypuszczałam ... Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 28.10.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Czy to dotyczy tylko mieszkań?A z działkami budowlanymi to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 29.10.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 witamNowa ustawa o kosztach sądowych zmienia diametralnie sposób obliczania opłat sądowych. Oczywiście dotyczy wszystkich spraw przed sądami, nie tylko tych związanych z zakupem mieszkań. Generalnie można powiedzieć, że od marca przyszłego roku zaoszczędzą Ci, którzy mają w sądach sprawy o dużej (szczególnie bardzo dużej) wartości. Stracą Ci, którzy mają sprawy drobne (czasem nawet kilkakrotnie). Ustawa odstępuje od zasady wpisu stosunkowego na rzecz opłat stałych.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.10.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Oj tak, Podaję link do ustawy: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1398.htm Niech każdy sobie sprawdzi jak na tym wyjdzie.Ja sprawdziłam - na zniesieniu współwłasności zaoszczędzę kilka tysięcy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 29.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Oj tak, Podaję link do ustawy: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1398.htm Niech każdy sobie sprawdzi jak na tym wyjdzie. Ja sprawdziłam - na zniesieniu współwłasności zaoszczędzę kilka tysięcy!!! i znowu bogatym świeci słońce a biedni dostają po d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 29.10.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 ania, co ty piszesz, jeżeli jesteś już wpisana w księdze wieczystej to przy zniesieniu współwłasności płacisz obecnie opłaty sądowej tylko 20,00zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 30.10.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 ania, co ty piszesz, jeżeli jesteś już wpisana w księdze wieczystej to przy zniesieniu współwłasności płacisz obecnie opłaty sądowej tylko 20,00zł Pewnie chodziło o zniesienie współwłasności nieruchomości w wydziele cywilnym. Mam rację Aniu? Na samym wpisie do Kw wynoszacym obecnie 20 zet, faktycznie ciężko zaoszczędzić kilka tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 30.10.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 jak to fajnie że żdążę zapłacić "po staremu" umowę zakupu działki MUSZĘ dokończyć do 20 grudnia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 31.10.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 ania, co ty piszesz, jeżeli jesteś już wpisana w księdze wieczystej to przy zniesieniu współwłasności płacisz obecnie opłaty sądowej tylko 20,00zł Pewnie chodziło o zniesienie współwłasności nieruchomości w wydziele cywilnym. Mam rację Aniu? Na samym wpisie do Kw wynoszacym obecnie 20 zet, faktycznie ciężko zaoszczędzić kilka tysięcy Tak. Chodzi o podział. Powstaną nowe działki i nowe księgi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0me0 26.12.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Tak się tylko zastanawiam, czy np. notariusze, nie wykorzystają sytuacji i nie podniosą swoich opłat.Czy to jest możliwe? Czy ich stawki są w jakiś sposób regulowane ustawowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 26.12.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 witam Przepisy reguluja maksymalne stwaki taksy notarialnej. Wyżej głowy nie podskoczą Ludzie dlaczego Wy wszędzie doszukujecie sie spisku sił nieczystych? dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 22.02.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 A ciekawe o ile wydłuży się oczekiwanie na wpis? Warto zaznaczyć, że do czasu wpisu hipoteki do księgi bank pobiera wyższe oprocentowanie. Skoro wszyscy, co mogli, czekali z wnioskiem, to się zapcha i może się okazać, że lepiej było złożyć wniosek w styczniu, a nie w marcu. Albo jeszcze trochę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts