Krystyna32 27.10.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Pomóżcie - czy konieczne jest stawianie wiatrołapu? Jeżeli tak to jakiego? Czy to musi być gdzieś zgłaszane, jak nie było wcześniej tego w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.10.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Stawianie wiatrołapu, to jak rozumiem, po prostu dostawienie ścianek wewnętrznych. Z tego co wiem, ściany wewnętrzne można przesuwać dowolnie i nikt się nie czepia, więc pewnie nie trzeba zgłaszać. A jaki wiatrołap? No taki, żeby można w nim ustawić jakąś szafkę, wieszak może, no i jeszcze się w nim ruszyć. Bardzo przydatna według mnie rzecz: po pierwsze działa jak porządna kurtyna dla zimna, po drugie "wymusza" na domownikach (dzieciach!) zdejmowanie butów przed wejściem "na pokoje". Jestem pewna, że bez wiatrołapu dzieciaki właziłyby częściej do domu w buciorach i byłyby awantury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.10.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 My zrezygnowaliśmy choć był w projekcie. Nie widzę wad a ładnie to wygląda. Jak najmniej małych klitek. Rozbieramy sie i ubieramy w cieple, zakładamy ciepłe buty i mamy trochę więcej swieżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.10.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 A dlaczego w wiatrołapie ma być zimno? Będzie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 28.10.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Ja jestem z kolei zwolennikiem wiatrrłapów (małych, ogrzewanych przedsionków)! Nie miałem wcześniej czegoś takiego i dobrze zrozumiałem co to znaczy! Wpuszcza się dużo zimna do domu. Nie polecam z kolei nieogrzewanych wiatrołapów - nieprzyjemnie wchodzi się do takich pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 28.10.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Nie zdecydowałam się na wiatrołap chociaż był w projekcie. Postawiłam na uzyskanie, juz od progu, większej przestrzeni. Teraz nie jestem pewna czy to była słuszna decyzja. Ładnie to wygląda ale czy jest praktyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 28.10.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Zależy od sposobu/poziomu życia. Np. w "imperialistycznej " Ameryce, tej z filmów, wchodzi się z ulicy prosto na kanapę . Wygoda, ale tam są czyste chodniki, trawniki, deszcz nie pada, a w końcu jak ktoś nabrudzi to służba migiem posprząta . W naszym krajowym wydaniu, jeśli chociaż ostatni z przytoczonych warunków jest możliwy do spełnienia to robienie wiatrołapu jest bez sensu. Ewentualne większe koszty ogrzewania w takim przypadku też raczej nie mają znaczenia. Jeszcze jeden aspekt: po otwarciu takich "bezpośrednich" drzwi zewnętrznych, przy jednocześnie otwartym gdziekolwiek oknie przeciąg wymiata z domu wszystko co nie jest na stałe umocowane... Jestem zdecydowanie za pomieszczeniami przejściowymi, oczywiście w rozsądnym wymiarze - ani dodatkowy salon, ani klitka metr na metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 28.10.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Moi teście w tym roku dostawili wiatrołap.Zalety:1.Nie wnosi się błota bezpośrednio z dworu do domu2. Jest dużo cieplej w przedpokoju i w całym domu (wiatr bezpośrednio nie dmucha na drzwi)3. Naprawdę duży plus jak ktoś ma małego czterołapa w domu4. Plus dla palaczy papierochów a fuj..5. Można postawić na tymczas rowerek dziecka, parasol do wyschnięcia itd.Minus:Wygląd taki dodatkowy slamsik (mnie się osobiście nie podoba) Naprawdę z punktu praktycznego dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.10.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 coś na temat wiatrołapu http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=22915&highlight=onuca&sid=da52f58491465e9e8d1336cae83d1005 a i pośmiać się można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 31.10.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 W przypadku wiatrołapu jest coś za coś. Może zimą będzie dmuchało. Ale co to u nas za zimy... A od wejścia mam przestrzeń, goście/ a wiele ich sie przewija/ sie nie cisną i nie tłoczą. http://foto.onet.pl/upload/8/23/_548309_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 31.10.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 A ja uwazam, ze kazdy z nas zna swoje potrzeby i przyzwyczajenia i po krotkim namysle sam powinien podjac decyzje czy wiatrolap bedzie dla niego niezbedny i korzystny czy przeciwnie. Wedlug mnie - jesli juz jest ten wiatrolap to powinien byc ogrzewany, wcale nie musi wygladac jak "slamsik" bo mozna go urzadzic w stylu zgodnym z reszta domu, nie musi w nim wisiec mnostwo kurtek i butow - wystarczy elegancka zabudowana szafa, szafka na buty, stojak na parasol...ciekawe oswietlenie...lustro... wystarczy troszke wyobrazni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 31.10.2005 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez wiatrołap. Sąsiad powiedział "Kupiłem gotowy dom, ale wiatrołap dostawiłem, bo wejście było prosto do salonu i wszyscy wnosili błoto. Poza tym można zstawiać buty i kurtki". Nasz dom już ma wiatrołap, jeszcze nie mieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 01.11.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Moja propozycja to taka, aby wiatrołap był w wejściu głównym, a jak ktoś nie chce, aby goście przeciskali sę przez niego , to niech wchodzą przez drzwi tarasowe, prosto do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 01.11.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Acha! jeżeli ktoś ma szczelne okna i drzwi, a przy tym wentylacje grawitacyjną (czyli brak wentylacji) to chyba lepiej nie mieć wiatrołapu, co jakiś czas będzie chociaż szansa na łyk świeżego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 01.11.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 "To jeszcze Ja Jarząbek Wacław........" Najkożystniej byłoby chyba, aby garderoba była właśnie przy wiatrołapie, wtedy nie będzie widać okryć i czuć butów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 02.11.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Ja osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem wiatrołapów. Moim zdaniem znajdują one swoją rację bytu w zimie, kiedy to stanowią rodzaj pomieszczenia przejściowego pomiędzy symbolicznym -20 na dworze a +20 w domu, redukującego efekt wychładznia się domu w wyniku otwierania drzwi wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 03.11.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 dużo ciepła można złapać takim witrołapem, czy konieczny w zasadzie nic nie jest konieczne, ale trzeba sobie odpowiedzieć czy warto ogrzewać podwórko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 03.11.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Acha! jeżeli ktoś ma szczelne okna i drzwi, a przy tym wentylacje grawitacyjną (czyli brak wentylacji) to chyba lepiej nie mieć wiatrołapu, co jakiś czas będzie chociaż szansa na łyk świeżego powietrza No tutaj to przegiąłeś. Nawet nie chce mi się tego komentowć . A wiatrołap, moim zdaniem, w naszym klimacie jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 09.11.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Jest jeszcze sposób na za mały wiatrołap. Zamiast drzwi można zastosować miękką przegrodę jak zasłonkę z materiału czy nawet czegoś w rodzaju żaluzji. Dla mnie to nie jest raczej dobre i ładne rozwiązanie ale widziałem coś takiego u jednego z Bielskich architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.11.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 My akurat jesteśmy za tym aby wiatrolap był w domu i tak sobie zrobiliśmy. Jakie były nasze powody aby tak zrobić? Garaż mamy połączony z domem i wchodzi się z garażu do wiatrolapu a nie od razu do domu. Chcieliśmy tez aby buty (zwłaszcza) i płaszcze były zostawiamy „poza” domem. A to ze względu na nasze dziecko które sobie lubi wyciągać buty z szaf i się nimi bawić. A tak nie będzie miał do tego dostępu i już. No i jeszcze jeden powód to taki aby mieć trochę cieplej w domu.., choć ci co nie maja wiatrolapu wcale na zimno nie narzekają. No, a każdy robi jak lubi.., a mi mamy nadzieje, że w życiu się potem dobrze sprawdza właśnie ten nasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts