Szym1 27.10.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Witam! Dużo sie pisze o odległosci ścian (z oknem lub bez) od granicy działki, ale nigdzie nie doszukałem się informacji o oknach dachowych. Czy przepisy dot. okien w ścianach i min. odległości dotyczą również okien dachowych. a dokładniej: Żeby maksymalnie przysunąć się do mojego płotu, sąsiad wybudował ścianę bez okien w odległ. 3m od granicy działki. W moją stronę ma pochyloną połać dachu. Czy może w tej połaci wstawić okno? Problem w tym, że ja 3 lata temu postawiłem dom w odległ. 4m od granicy, bo tam była działka bez możliwośći budowy, potem się powiększyła i sąsiad wystawił chałupę przed moimi oknami, i nie chcę, żeby mi zaglądał do sypialni i salonu (tylko nie piszcie mi proszę, żebym sobie zawiesił zasłony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 27.10.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 z tego co wiem: okno to okno. Odległość spodu połaciówki powinna być nie bliżej jak 4 m.Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 27.10.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Witam! Dużo sie pisze o odległosci ścian (z oknem lub bez) od granicy działki, ale nigdzie nie doszukałem się informacji o oknach dachowych. Czy przepisy dot. okien w ścianach i min. odległości dotyczą również okien dachowych. a dokładniej: Żeby maksymalnie przysunąć się do mojego płotu, sąsiad wybudował ścianę bez okien w odległ. 3m od granicy działki. W moją stronę ma pochyloną połać dachu. Czy może w tej połaci wstawić okno? Problem w tym, że ja 3 lata temu postawiłem dom w odległ. 4m od granicy, bo tam była działka bez możliwośći budowy, potem się powiększyła i sąsiad wystawił chałupę przed moimi oknami, i nie chcę, żeby mi zaglądał do sypialni i salonu (tylko nie piszcie mi proszę, żebym sobie zawiesił zasłony ) Może wstawić okno jeśli odległość od granicy działki do krawędzi (najbliższej) okna będzie zachowana - 4m. Ale takie działanie chyba wymaga zmian w projekcie budowlanym. Ale zanim sąsiada "uśmiercisz"( podasz do PINBu ) przeczytaj ten wątek: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=859213 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.10.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 12 kwietnia 2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) § 12. punkt 4. Odległość, mierzona w poziomie, od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego na dachu lub w połaci dachowej do granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym1 28.10.2005 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witam! Dziękuję za informacje. Teraz będę mógł porozmawiać z sąsiadem znając prawo. Nie zamierzam oczywiście smagać go tym przepisem po twarzy, ale nawet w życzliwej rozmowie, dobrze wiedzieć, że się ma mocny argument w dłoni (a może raczej w ustach ) Dzięki i pozdrawiam! Szym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts