Vondraczek 27.10.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Tak jak w temacie!! Niestety po dwuch dniach wojarzy z internetem nie znalazłem domowego wyrobu cegły gliniastej. Chodzi mi głównie o skład, czy używa sie jakiś domieszek wzmacniających (wiem o słomie ale może są jakieś inne) No i o temperaturze wygrzewania a tak ogulnie jakiekolwiek informacje.Dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 27.10.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 widziałem że robią tak : czerwoną lub brązową glinę mieszają z żwirem następnie ładują w formy ubijają i taka surowa cegła suszy się pod zadaszeniem chyba kilka tygodni . Póżniej do pieca i na tym koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekset 28.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Czytałem coś o tym - jakies 3 lata temu w wydaniu Muratora - nie pamiętam czy był tam dokładny skład , ale napewno można było by nawiązać kontakt z dziennikarzem , który opisywał pobudowany w Polsce taki budynek ( powinien mieć namiar do własciciela tego domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 28.10.2005 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Czytałem o tym domu w internecie robił go profesorek wykładający budownictwo w jakiejś szkułce - niestety kontaktu z tym panem nie ma a i składu tej cegły i wyrobu też nie ma podanej. Dla uproszczenia powiem że nie chce stawiać z tego domu a jedynie wykonać kominek razem z całą zabudową. Widziałem to kiedyś normalnie bajeczny wygląd a jeszcze wygląd tej cegly wykonanej samodzielnie normalnie cudo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts