Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo - samodzielne wybudowanie

Recommended Posts

Mamy w projekcie odprowadzanie ścieków do szczelnego zbiornika.

Czy taki zbiornik możemy wykonać sami, czy też trzeba kupić gotowy zbiornik z atestem?

Jeżeli można samemu - kto powinien dokonać jego odbioru? Mam niepewną informację, że trzeba go zgłosić do Sanepidu :o .

Ten zbiornik będzie nam potrzebny pewnie na niedługi czas, bo mamy nadzieję na kanalizację. No ale to chyba nie zmienia faktu.

zapytaj JurasXR - on sam budowal i jest na biezaco

Ja tez ale bylo to pod koniec lat 90-tych i moze cus sie zmienilo

U mnei zadnego odbioru nie bylo, pies z kulawa noga sie nie pofatygowal by cokolwiek sprawdzac - podpisana zgoda na uzytkowanie i szlus....

Dzięki za trop - wysłałam do niego prośbę o pomoc na priva, bo w jego postach nic się takiego nie przewinęło.

Samodzielnie wybudowałem szambo, ale:

- projekt zbiornika wykonanego z kręgów betonowych dołączyłem do projektu (wraz z jego usytuowaniem)

- o pozwolenie na budowę występowałem, gdy przepisy to dopuszczały

- kierownik budowy dokonał w dzienniku wpis potwierdzający szczelność zbiornika

Nie było żadnych problemów i nikt mnie nie pytał o atest.

Mamy w projekcie odprowadzanie ścieków do szczelnego zbiornika.

Czy taki zbiornik możemy wykonać sami, czy też trzeba kupić gotowy zbiornik z atestem?

Jeżeli można samemu - kto powinien dokonać jego odbioru? Mam niepewną informację, że trzeba go zgłosić do Sanepidu :o .

Ten zbiornik będzie nam potrzebny pewnie na niedługi czas, bo mamy nadzieję na kanalizację. No ale to chyba nie zmienia faktu.

Szambo możesz zrobić samodzielnie z kręgów lub nawet bloczków. Jest to jednak ta kategoria prac budowlanych która podlega zgłoszeniu (nie zapominij o tym!).

Szambo musi być szczelne, lecz nie sądzę aby na tym etapie wiązało się to z jakimiś konkretnymi odbiorami.

Jednakże w momencie kiedy będziesz chciała podłączyć się do kanalizacji (w takiej sytuacji lepiej wykonać szambo z kręgów, gdyż później częściowo zasypane może pełnić funkcję studzienki rewizyjnej, którą i tak musisz posiadać na terenie własnej posesji) na pewno ocenią szczelność Twojego szamba...

jednak ta kategoria prac budowlanych która podlega zgłoszeniu

Czy zgłoszenie w formie osobnego projektu, będącego częścią materiałów,

na które dostało się pozwolenie na budowę jest wystarczające ?

Czy też trzeba jeszcze raz - zgłaszam to, co juz zgłosiłem wczesniej

i będę budował tak jak wczesniej napisałem, na co wydaliście zgodę ??

Pzdr

JKK

Można wykonać samemu. Jeżeli kierownik budowy to przyjmie to masz duże szanse, że nikt się nie doczepi. Warto wykonać absolutnie szczelne. Po kanalizacji można je wykorzystać jako zbiornik deszczówki do podlewania ogrodu. Jednak trzeba to przewidzieć na etapie projektowania (np. musi być szansa dojścia do kanalizy nie przecinając szamba, możliwość podłączenia rynien i wygodne dojście do pompowania deszczówki).

przewaznie przy wykonywaniu kanalizy w jednek z komor robi sie studzienke rewizyjna a reszta pozostaje nie wykorzystana i tu faktycznie mozna jako zbiornik deszczowki do ogrodka wykorzystac albo zasypac. U mnie byly dwie komory - w jednej mam kinete lekko zmieniajaca kierunek a w drugiej rewizje

Aaaaaa.... kregi musza byc 1200 - jak mniejsze nie beda sie nadawac i wymienia ci na 1200, jak wieksze - wstawia 1200 i wolna przestrzen pomiedzy zasypia. W obu wypadkach sa to dodatkowe w sumie zupelnie niepotrzebne koszty.

Aaaaaa.... kregi musza byc 1200 - jak mniejsze nie beda sie nadawac i wymienia ci na 1200, jak wieksze - wstawia 1200 i wolna przestrzen pomiedzy zasypia. W obu wypadkach sa to dodatkowe w sumie zupelnie niepotrzebne koszty.

O, to ciekawa informacja - bo w projekcie szamba mam 1400 :o

i jeżeli moi lokalni kanalarze to potwierdzą, to faktycznie miał bym niepotrzebny wydatek.

A czy wdawaliście klamry złazowe ? (tak mam w projekcie)

Zwykła drabinka (wkładana w razie czego) nie wystarczy ?

Pzdr

JKK

Podczepię sie pod temat: jakiej pojemności szambo robicie? Zakładając, że (gdzieś się spotkałem z taką pojemnością) musi być 12 m^3 dla 4 osobowej rodziny, to z obliczeń wynika:

jeżeli pole powierzchni to Pi r^2, to krąg ma podstawę o powierzchni 1,13 m^2, bo (0,5*1,2)^2 * Pi => Objetość walca to a*h, czyli pole podstawy razy wysokość. Wyszło mi ,ze przy zakładanej objetości potrzeba wykopać studnię o głębokości 10,62 m

Wyszło mi ,ze przy zakładanej objetości potrzeba wykopać studnię o głębokości 10,62 m

Dlatego pewnie dzieli się na 3 :-)

U mnie w projekcie są 2 komory po 5 kręgów i trzecia z 6-ma,

ale o średnicy 1400 ... Czyli zamieniając na 1200 = ~22 kręgi,

czyli 2 x 7 i 1 x 8 (= 4m). Czy taki Ostrówek np. sięgnie w głąb na 4 metry ?? Chyba lepiej jednak będzie kupić gotowy sześcian,

albo dołożyć 4 komorę ...

Pzdr

JKK

Czy zgłoszenie w formie osobnego projektu, będącego częścią materiałów,

na które dostało się pozwolenie na budowę jest wystarczające ?

Czy też trzeba jeszcze raz - zgłaszam to, co juz zgłosiłem wczesniej

i będę budował tak jak wczesniej napisałem, na co wydaliście zgodę ??

Pzdr

JKK

Zgłoszenie polega na złożeniu stosownego oświadczenia w starostwie powiatowym i dołączeniu albo części materiałów z pierwotnego projektu budowlanego albo osobnych (mogą być i odręczne szkice) opisów zawierających:

1) położenie szamba (istotne jest spełnienie minimalnych odległości od granicy działki sądiada, własnego budynku, studni, drogi etc.)

2) technologię wykonania (warto zaznaczyć w tekście iż jest szczelne itd.)

Zgłoszenie automatycznie "uprawomacnia się" po 35 dniach (jeżeli dobrze pamiętam), lecz przeważnie urząd wydaje postanowienie w terminie o wiele krótszym (max.10dni).

3) termin rozpoczęcia realizacji (tu niestety należy dać ten termin o miesiąc dalszy ale jeżeli postanowienie będzie szybciej to można przystąpić do realizacji).

Dlatego pewnie dzieli się na 3 :-)

U mnie w projekcie są 2 komory po 5 kręgów i trzecia z 6-ma,

ale o średnicy 1400 ... Czyli zamieniając na 1200 = ~22 kręgi,

czyli 2 x 7 i 1 x 8 (= 4m). Czy taki Ostrówek np. sięgnie w głąb na 4 metry ?? Chyba lepiej jednak będzie kupić gotowy sześcian,

albo dołożyć 4 komorę ...

JKK

Z tego co wiem, to Cattepilar (o ile sie tak to pisze) kopie na 7m....

• 6 months później...
  • 1 month później...

Witam

Ja jak moge to tez sie podłączę pod temat bo szkoda zakładać nowy.

Mam zamiar wybudowac sobie sam szambo betonowe .

Powiedzcie mi jak je wybudowac żeby było w 100% szczelne .

Ja mam zamiar najpierw zrobic podlewkę na podłodze .Potem położyć folię budowlaną i zaszalowac ściany i zalać betonem i tu moje pytanie bo słyszałem że dodaje się szkła wodnego czy to prawda jak tak to w jakich ilościach?

Czy jeszcze coś należy zrobic żeby było ono szczelne ?

Proszę o radę i pozdrawiam

Przepiura