katarzyna kulpinska 27.10.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Witam zainteresowanych. Bardzo nurtuje mnie sprawa obraczek i pierscionka zareczynowego. Jedni nosza na prawej, inni na lewej, od czego to zalezy? Mozna sobie wybrac, czy jest to ustalone, a ja po prostu sie nie orientuje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 27.10.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 na prawej ręce pierścionek zaręczynowy.Potem w jego miejsce dostajesz obraczkę a pierscionek przekładasz na lewą.Nie wiem dlaczego tak jest ale ja i moi znajomi tak robili. Ale tak naprawde to przeciez mało ważne. Mozesz sobie założyc na środkowy a potem obok obrączkę. Utarło sie jednak ,że na lewej ręce nosi obrączkę wdowa .Dlaczego??Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 27.10.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 W Polsce utarło się że obrączkę nosi się na prawej ręce a na lewej noszą wdowy lub wdowcy. Nie wiem dlaczego. Natomiast za zachodzie nosi się obrączkę na lewej (niby że to jest ręka od serca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kulpinska 27.10.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Dzieki wielkie. Wlasnie obserwujac panie w Polsce zauwazylam, ze nosza obraczke na prawej. W Holandii np wszyscy nosza na lewej. Dziwne nie? czyli koniec koncow na prawej jako Polka. A mozna np nosic na tym samym palcu i obraczke i pierscionek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 27.10.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 W Anglii tez na lewej... Tutaj jest dosc czeste, ze na tym samym palcu nosi sie obraczke i pierscionek zareczynowy (w tej kolejnosci). Ja sobie zrobilam odwrotnie , bo mi tak wygodniej... najpierw pierscionek, potem obraczka... ale to juz moj prywatny wymysl Moj malzon ma zabawe, bo polskim zwyczajem nosi na prawej rece i czesto pytaja, dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.10.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 A my oboje nosimy na lewej, tak jakoś...U mnie przeważył między innymi fakt, że na prawej dostaję od obrączki uczulenia a na lewej nie Nie spotkałam się jeszcze z uwagami na ten temat. Z tego co wiem, to coraz więcej młodych par nosi na lewej, na zachodnią modłę. Na prawej nosi się jeszcze na Wschodzie - w byłym ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.10.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 a ja nie noszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 27.10.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 a ja nie noszę Ja również, ale nosiłem na prawej ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.10.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 a ja nie noszę i tak trzymaj po co wszyscy maja wiedziec ze u ornitologa byles i sie zaobraczkowales? Ja mialem tylko raz - jak mi ja zakladano - od tamtej pory ani razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 27.10.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Tak jak Jareko. Z tą prawą ręką to durny pomysł bo przy witaniu się z kimś , po przez podanie ręki miałem obolałą dłoń. Po prostu obrączka wrzynała mi się w palec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 27.10.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Z tym wrzynaniem to chyba przesadzasz. Ja mam na prawej rece 2 obraczki (nie ślubne ), na lewej obrączkę i pierścień i nic mnie nie boli, a nawet ich do pracy na budowie nie zdejmuje. Podejrzewam że to kwestia przyzwyczajenia. A prawdziwa obrączke będę raczej na prawej nosił bo lewa zajęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.10.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Ja noszę obrączkę na prawej, moja połowica też na prawej razem z pierścionkiem.Noszenie obrączek na palcu serdecznym prawej ręki wynika chyba z tego, że witamy się podając właśnie prawą dłoń. Od razu widać czy druga osoba jest w związku małżeńskim czy nie.We Francji noszą na lewej ręce i dziwią się, że u nas jest odwrotnie.Trzymajmy się naszej tradycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.10.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Nosiłem na prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.10.2005 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 a ja nie noszę i ja nie nosze ale to nie znaczy , ze wolna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.10.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Nosiłem na prawej, ale przy wyskakiwaniu z dużego samochodu powiesiłem się na niej i prawie urwałem sobie palec. Teraz noszę na lewej... bo na prawą już nie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 28.10.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Ja noszę na lewej, bo.... Będąc u złotnika nieświadomy tego, że obrączkę nosi się na prawej dłoni, zmierzyłem wielkośc obrączki na serdecznym palcu lewej dłoni. Co najśmieszniejsze 3 dni przed ślubem będąc u księdza z 30-letnim stażem pytaliśmy się go, na którą rękę się zakłada obrączki - a on do nas "NIE WIEM" - ale zaraz po ceremonii ślubnej podszedł do nas i sam powiedział, że jest na początku przysięgi "podajcie sobie prawe dłonie...." i teraz już będzie wiedział . Więc obrączka na prawą dłoń mi nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.10.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witam zainteresowanych. Bardzo nurtuje mnie sprawa obraczek i pierscionka zareczynowego. Jedni nosza na prawej, inni na lewej, od czego to zalezy? Mozna sobie wybrac, czy jest to ustalone, a ja po prostu sie nie orientuje...? w polsce nosi sie na prawej obraczke, zostajac wdowa/wdowcem - przeklada sie na lewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.10.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Utarło sie jednak ,że na lewej ręce nosi obrączkę wdowa .Dlaczego??Nie mam pojęcia. Zeby bylo widac, ze wdowa. To przeciez jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.10.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Protestuję.Ja noszę na lewej i to pieścionek i obrączkę na jednym palcu - serdecznym.Prawa ręka sluzy do pracy, witania się itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.10.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Protestuję. Ja noszę na lewej i to pieścionek i obrączkę na jednym palcu - serdecznym. Prawa ręka sluzy do pracy, witania się itp. Po hamerykansku... Tradycja ma to do siebie, ze albo sie ja kultywuje albo nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts