Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ktorej rece powinno sie nosic obraczke?

katarzyna kulpinska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D na prawej ręce pierścionek zaręczynowy.Potem w jego miejsce dostajesz obraczkę a pierscionek przekładasz na lewą.Nie wiem dlaczego tak jest ale ja i moi znajomi tak robili.

Ale tak naprawde to przeciez mało ważne.

Mozesz sobie założyc na środkowy a potem obok obrączkę.

Utarło sie jednak ,że na lewej ręce nosi obrączkę wdowa .Dlaczego??Nie mam pojęcia. :-?

W Anglii tez na lewej...

Tutaj jest dosc czeste, ze na tym samym palcu nosi sie obraczke i pierscionek zareczynowy (w tej kolejnosci).

Ja sobie zrobilam odwrotnie :p , bo mi tak wygodniej... najpierw pierscionek, potem obraczka... ale to juz moj prywatny wymysl :D

Moj malzon ma zabawe, bo polskim zwyczajem nosi na prawej rece i czesto pytaja, dlaczego. :D

A my oboje nosimy na lewej, tak jakoś...U mnie przeważył między innymi fakt, że na prawej dostaję od obrączki uczulenia a na lewej nie :o Nie spotkałam się jeszcze z uwagami na ten temat. Z tego co wiem, to coraz więcej młodych par nosi na lewej, na zachodnią modłę. Na prawej nosi się jeszcze na Wschodzie - w byłym ZSRR.

Z tym wrzynaniem to chyba przesadzasz. Ja mam na prawej rece 2 obraczki (nie ślubne :lol:), na lewej obrączkę i pierścień i nic mnie nie boli, a nawet ich do pracy na budowie nie zdejmuje.

Podejrzewam że to kwestia przyzwyczajenia.

A prawdziwa obrączke będę raczej na prawej nosił bo lewa zajęta. :D

Ja noszę obrączkę na prawej, moja połowica też na prawej razem z pierścionkiem.

Noszenie obrączek na palcu serdecznym prawej ręki wynika chyba z tego, że witamy się podając właśnie prawą dłoń. Od razu widać czy druga osoba jest w związku małżeńskim czy nie.

We Francji noszą na lewej ręce i dziwią się, że u nas jest odwrotnie.

Trzymajmy się naszej tradycji.

Ja noszę na lewej, bo....

Będąc u złotnika nieświadomy tego, że obrączkę nosi się na prawej dłoni, zmierzyłem wielkośc obrączki na serdecznym palcu lewej dłoni. Co najśmieszniejsze 3 dni przed ślubem będąc u księdza z 30-letnim stażem pytaliśmy się go, na którą rękę się zakłada obrączki - a on do nas "NIE WIEM" :o - ale zaraz po ceremonii ślubnej podszedł do nas i sam powiedział, że jest na początku przysięgi "podajcie sobie prawe dłonie...." i teraz już będzie wiedział :D .

Więc obrączka na prawą dłoń mi nie wchodzi :wink:

Witam zainteresowanych. Bardzo nurtuje mnie sprawa obraczek i pierscionka zareczynowego. Jedni nosza na prawej, inni na lewej, od czego to zalezy? Mozna sobie wybrac, czy jest to ustalone, a ja po prostu sie nie orientuje...? :oops:

w polsce nosi sie na prawej obraczke, zostajac wdowa/wdowcem - przeklada sie na lewa