Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ktorej rece powinno sie nosic obraczke?

katarzyna kulpinska

Recommended Posts

Protestuję.

Ja noszę na lewej i to pieścionek i obrączkę na jednym palcu - serdecznym.

Prawa ręka sluzy do pracy, witania się itp.

Po hamerykansku... Tradycja ma to do siebie, ze albo sie ja kultywuje albo nie... ;)

w hameryce nie byłam, wizy mi nie dali :evil:

moja rodzina nosi na lewej ręce, czyli to tez tradycja :D

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś szukał łobrączki we śniegu. :roll: 8)

A jak! :evil: Na calej glownej ulicy Krynicy Gorskiej! :evil:

Znalazla sie po powrocie do osrodka na miejscu parkingowym, gdzie poprzednio stal samochod, ledwo widoczna w sniegu...

Niestety bylo do trzech razy sztuka... Raz juz wczesniej znalazl w bagazniku... za trzecim razem diabli wzieli dokladnie... :(

Z tym wrzynaniem to chyba przesadzasz. Ja mam na prawej rece 2 obraczki (nie ślubne :lol:), na lewej obrączkę i pierścień i nic mnie nie boli, a nawet ich do pracy na budowie nie zdejmuje.

Podejrzewam że to kwestia przyzwyczajenia.

A prawdziwa obrączke będę raczej na prawej nosił bo lewa zajęta. :D

No to może ja mam silniejszych kolegów ??? :lol: :lol: :lol:

Protestuję.

Ja noszę na lewej i to pieścionek i obrączkę na jednym palcu - serdecznym.

Prawa ręka sluzy do pracy, witania się itp.

no i co? ja pracuje, witam sie i nosze obroczke na prawej - nie koliduje :lol:

ja znam faceta co nosi na malym palcu , bo przytyl za duzo :) - heh i co? mozna nosic gdzie sie chce.

No to może ja mam silniejszych kolegów

Mozliwe, aczkolwiek nie konieczne. Mam znajomych z powerem w dłoni. :lol:

A może to byc tak że moje obrączki komus przeszkadzają przy witaniu , zwłaszcza że mam też na kciuku.

Ale to inna sprawa. :lol:

Naprawdę silni są tylko ci, po których uścisku dłoni nie da się zdjąć obrączki :wink: :wink:

Nosiłem na prawej, ale przy wyskakiwaniu z dużego samochodu powiesiłem się na niej i prawie urwałem sobie palec. Teraz noszę na lewej... bo na prawą już nie wchodzi. :cry:

ja miałem też taki przypadek ale na basenie na zjeżdżalni ... od tamtego czasu nie noszę wcale ... nie mam zamiaru kiedyś przez to stracić palca ( wtedy to już tak naprawde )

pozdrawiam

Tak jak Jareko.

Z tą prawą ręką to durny pomysł bo przy witaniu się z kimś , po przez podanie ręki miałem obolałą dłoń. Po prostu obrączka wrzynała mi się w palec.

:p :p :p :p :p

co ty opowiadasz?

Napisałem swoje spostrzeżenia, więc nie wiem o co Tobie chodzi :o

Przeszkadzała mi przy witaniu i już 8) , zresztą mojemu koledze też ale on zdjął swoją dopiero po rozwodzie.

Pozdrawiam

Nosiłem na prawej, ale przy wyskakiwaniu z dużego samochodu powiesiłem się na niej i prawie urwałem sobie palec. Teraz noszę na lewej... bo na prawą już nie wchodzi. :cry:

ja miałem też taki przypadek ale na basenie na zjeżdżalni ... od tamtego czasu nie noszę wcale ... nie mam zamiaru kiedyś przez to stracić palca ( wtedy to już tak naprawde )

pozdrawiam

Chirurg, który mi zszywał palec stwierdził, że to bardzo częsta przyczyna utraty palca. Obrączkę, pomimo, że przecięta i zdeformowana, dało się uratować, palec też, ale wzmogłem czujność. Ściągam teraz za wczasu i nigdy nie wożę jej na budowę.

ja gdzieś czytałam,dawno temu,że ponoć przez serdeczny palec prawej ręki jakas żyła od serca przechodzi i to niby dlatego obraczkę nosi się właśnie na tym palcu :-),mój mąż przełozył sobie po ślubie na lewą,bo niby mu przeszkadza :evil: ,więc ja też na lewej noszę-ale w Polsce-tak jak pisze większość-nosi się na prawej,a wdowcy na lewej-tradycja po prostu...a zaręczynowy pierscionek ukradli mi robotnicy w czasie remontu :evil: :evil: :evil: (i nie tylko pierscionek) :evil: :evil: :evil:

Jestem mężatką od 4 lat i też nie wiem, obrączki mieliśmy na palcu w dniu ślubu i teraz leżą dla potomnych. A jak poszlismy mierzyć, to złotnik się załamał nie ten palec i nie ta ręka. Nie nosiy dlatego ze wybralismy za szerokie i przez to nie wygodne.

A jaki to problem iść do złotnika i zamówić właściwe jakie sie chce, niedroga operacja i będziesz nosić swoje i dla potomnych na obrączki wystarczy... czysty zysk

:D