Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEŁNE DESKOWANIE TAK CZY NIE

Recommended Posts

Pod blachę ze wzgledu na wysoką temp. latem i mozliwośc uszkodzenia term. folii bez watpienia tak, pod dachówke jeżeli robisz od razu na gotowo (tzn sama folia na dachu będzie leżała nie dlużej niż 2-3 miesiące) zbytek. Kończę dach i dałem samą folię.

Jeszcze jedna uwaga mojego dekarza. Poza szczytami gdzie folia odkryta od dolu należy dać jak najszybciej podbitkę (w przeciągu 9-12mies. max.) gdyż odbite od ziemii (nie mówiąc o śniegu!!!!) promieniowanie też niszczy folię (tylko ze wzgędu na pochłanianie. rozpraszanie itp wolniej).

Powodzenia Tomek

Witamy wszystkich !!!!

Zdecydowaliśmy się na wybór dachówki cementowej ( najprawdopodobniej) mamy pytanie czy pod dachówkę potrzebne jest pełne deskowanie???

U mnie w projekcie była cementowa i pełne deskowanie. Ustaliliśmy z dekarzem, że pełne deskowanie nie jest potrzebne, kierownik zaakceptował, ale w ramach poprawienia sztywności konstrukcji dodał jętki pod kalenicą. Podbitka położona od razu, "jednym cięgiem".

Pzdr

JKK

(...)

Jeszcze jedna uwaga mojego dekarza. Poza szczytami gdzie folia odkryta od dolu należy dać jak najszybciej podbitkę (w przeciągu 9-12mies. max.) gdyż odbite od ziemii (nie mówiąc o śniegu!!!!) promieniowanie też niszczy folię (tylko ze wzgędu na pochłanianie. rozpraszanie itp wolniej).

Powodzenia Tomek

Tomek - a czy zdaniem Twojego dekarza promienie słońca padające przez otwory okienne i odbite od stropu tez mogą uszkodzić folię? Bo nie zamierzam juz w tym sezonie wprawiać okien i nie wiem, czy nie powinienem w związku z tym zasłonić czymś otwórów okiennych przed domniemywanym zgubnym skutkiem promieniowania??

Ja zrobiłem deskowanie momo, że są większe koszty i większy ciężar dachu (ale za to usztywnia konstrukcję). Zrobiłem też ławy w szalunkach, choć to też większe koszty.

Niestety mimo, że popieram wprowadzanie nowych technologii w nasze codzienne życie to jednak w odniesieniu do budownictwa mam raczej poglądy tradycyjne. Dlaczego ? Bo dom buduje się na lata i wolę aby te nowe technologie nie były ćwiczone na moim domu. Co do folii dachowej to należałoby sprawdzić jak taka folia wygląda po 20 latach. W Polsce chyba nie ma takiej możliwości.

Ja zrobiłem deskowanie momo, że są większe koszty i większy ciężar dachu (ale za to usztywnia konstrukcję). Zrobiłem też ławy w szalunkach, choć to też większe koszty.

Niestety mimo, że popieram wprowadzanie nowych technologii w nasze codzienne życie to jednak w odniesieniu do budownictwa mam raczej poglądy tradycyjne. Dlaczego ? Bo dom buduje się na lata i wolę aby te nowe technologie nie były ćwiczone na moim domu. Co do folii dachowej to należałoby sprawdzić jak taka folia wygląda po 20 latach. W Polsce chyba nie ma takiej możliwości.

U nas było tak samo. Dekarze sami przyznają, że folia ma gwarancji kilka lat, i nie wiadomo co się z nią będzie działo potem. Zresztą, robią tak jak życzy sobie klient, ale zarówno ze strony sprzedawców pokryć dachowych, jak i dekarzy spotkałam się jak do tej pory z dużą rezerwą co do folii.

pozdrawiam