Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CERAMIKA

Aggi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 317
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aggi

Mozaika (ta Twoja) w formacie 5x5, 10x10 i dekor-kamyczki 30x30 odpowiednio kosztuja:

298-300, 229 , 1105 - cena brutto dla klienta i nie jest to dobroczynna akcja Caritasu :lol: . Do transportu /na terenie kraju/ kaza sobie dorzucic ok 80zl. Ceny po 16 stycznia Jasba podnosi o 5% /tak powiedziala pani w przedstawicielstwie i nie wiem na ile to zagranie handlowca na ile prawda :lol: ? /

Ciesze sie , ze sie Lea podoba,tez lubie te plytki. Cenowo nawet ok 50% taniej od Jasby przy podobnych wzorach.

Te male szklane kostki maja dwie wady : ciezko je ulozyc bez schodkow i nie kleja sie do podloza tak latwo , jak pozostale rodzaje plytek . Plytkarz bedzie musial byc myslacy . I oczywiscie idzie znacznie wiecej fugi .

Ich zaleta , to mozna ulozyc je w fantastyczne wzory .

Sa 2 rodzaje mozaiki szklanej. Bisazza ma np mozaike cieta i ta na siatce nie jest taka trudna do przyklejenia a zeby nie bylo schodkow trzeba zawsze dokladnie przygotowac najpierw podloze/szpachlowanie/. Fakt jest z tym troche zabawy.

Vidrepur ma natomiast mozaike lana. Brzegi sa takie jak w tradycyjnej plytce glazurowanej i uklada sie ja duzo latwiej , nie mozna natomiast jej dowolnie docinac tak ja Bisazze, bo wyglada brzydko.

Mozaiki szklanej nie klei sie tez zwyklym klejem do plytek, uzywa sie natomiast klejow epoksydowych, ktorych warstewka jest dosyc cienka.

Podobnie jest z fugowaniem. Dla mozaiki cietej, plytka - kostka nie ma wglebien, trzeba wiec fugowac fuga epoksydowa. Przy prawidlowo stosowanej technologii zuzycie materialow nie jest az tak duze, natomiast materialy sa drozsze.

Plytkarz rzeczywiscie musi myslec i powinien miec wprawe. Kleje epoksydowe niezwykle trudno sie usuwa i to tylko te stosunkowo swierze.

Wzory mozna ukladac niesamowite , mozna zamawiac rowniez niesamowite kompozycje - firma duzo robi poza oficjalnym katalogiem.

To probka mozliwosci jakie mozna uzyskac z mozaiki Bisazzy

http://img216.imageshack.us/img216/6135/burj42ft.jpg

Wojtku, to ja jeszcze takie pytanie. Kupilam granitogres, poczytalam troche i wiem ze nie jestes zwolennikiem kladzenia na styk :wink: jaka najwezsza fuge moge zrobic zeby byla jak najmniej widoczna ??

A jak juz sie tak pytam, to moze jeszcze jakie drewno moge do tego dobrac ?? moze byc podobne tz zeby wszystko jednolicie wygladalo, ale moze byc calkiem inne (takie ni z gruszki ni z pietruszki) tylko zeby efekt innosci byl. Ale nie taki nie dopasowania, tylko roznosci..... bosh nie wiem czy ktos zrozumie o co mi chodzi :wink:

to ten Madras Pink - w rzeczywistosci jest bardziej rozowawy....

http://www.casalgrandepadana.it/serie_colori.asp?id_serie=9&id_linea=1&serie=colori

1.

Kupilam granitogres, poczytalam troche i wiem ze nie jestes zwolennikiem kladzenia na styk :wink: jaka najwezsza fuge moge zrobic zeby byla jak najmniej widoczna ??

2.

A jak juz sie tak pytam, to moze jeszcze jakie drewno moge do tego dobrac ?? moze byc podobne tz zeby wszystko jednolicie wygladalo, ale moze byc calkiem inne (takie ni z gruszki ni z pietruszki) tylko zeby efekt innosci byl. Ale nie taki nie dopasowania, tylko roznosci..... bosh nie wiem czy ktos zrozumie o co mi chodzi :wink:

to ten Madras Pink - w rzeczywistosci jest bardziej rozowawy....

ad.1 :o nie pisalem , ze nie jestem zwolennikiem, tylko, ze bez fugi tak zupelnie sie nie da.

Im wyzsza klasa dokladnosci plytki, tym moze byc wezsza fuga, pod warunkiem ze wszystkie plytki sa rektyfikowane i o jednakowej kalibracji.

Dla Casalgrande w I gatunku teoretycznie mozna niemal na styk. Glazurnik bedzie wiedzial jaka najwezsza uda mu sie zrobic a dobry nawet nie uzyje do tego krzyzykow , ktore go z szerokoscia dla waskiej fugi raczej ograniczaja niz pomagaja.To moze byc szerokosc nawet mniejsza/okolo/ niz milimetr

ad.2 znam te plytke, mam nawet probke :lol: , bardzo ladna.Nie wiem jak chcesz polaczyc ten gres z drewnem ?Od tego bedzie zalezec efekt.

Laczenie drewna z gresem/plytka to pomysl hiszpanski. Jest nawet taki wzor : z drewnianych listew o szer. ok 5-8 cm uklada sie na podlodze "kraty" , ktorych wnetrza pozniej wypelnia sie plytkami. Wyglada to tak jakby np kazde 4 plytki otoczone byly drewnianym dekorem.

Moim zdaniem w zaleznosci od tego jaki rodzaj drewna polozysz obok taki efekt uzyskasz :lol: Nie polecalbym jakiegos jasnego drewna z zoltawym odcieniem /klon, sosna, swierk /. Mdly/zbyt moim zdaniem stonowany/ widok bedzie jak polaczysz jodle , modrzew czy buczyne. Kiepsko zestawi sie debina czy bambus lepiej juz kiedy obok bedzie olcha /zwlaszcza parzona/ .

Wyjatkiem moze tu byc dab antyczny, ktory ma lekko rozowawe wtrety ale z kolei mocny rysunek, wiec trzeba pomyslec nad proporcjami obu posadzek itp co by nie dostac zawrotu glowy.

Takie gatunki jak jatoba, dousie, mahon wyraznie ale bez razacego kontrastu beda sie ze soba zestawiac, natomiast merbau,teak, wenge, akacja, moga dominowac nad tym gresem.

Tak mi sie wydaje, ale nie wiem jaki chcesz naprawde uzyskac efekt ? . To zalezy takze od wzajemnych proporcji obu materialow, formatow zarowno plytek jak i klepek parkietu ... no i calej reszty we wnetrzu, o ktorym nic niestety nie wiem :lol: .

Wojtku, moze zle sie wyrazilam ale chodzilo mi o to ze bez fugi tak naprawde sie nie da :lol:

Czy to obrazowe przedstawienie hiszpanskiej podlogi, mialo na celu zasugerowania mi czegos :wink: A tak na powaznie, to widzialam pare razy tak robiona podloge wlasnie w Hiszpanii przewaznie w starych finka`s, ale i w nowo budowanych stylizowanych obiektach tez.

Tylko ze ja sie w takich wnetrzach dobrze czuje tylko na urlopie, no moze gdybym miala dom w mojej ukochanej Peniscola-i to bym sie na to zdecydowala 8)

Ja lubie wszystko co jest proste i nie skomplikowane, dlatego kupilam kostke szeregowke, no i widzisz ze ta hiszpanska podloga nie za bardzo mi pasuje :wink:

Zwedzilam Ewci szkic, ale moze mnie nie powiesi :roll:

http://aldo.pl/uploads/bartosz77_plan.bmp

z przedpokoju wchodzi sie do:

1 - siedzacy

2 - jadalnia

3 - kuchnia

w przedpokoju, lazience, jadalni, kuchni chce polozyc ten gres, w siedzacym dechy. Pierwsze co mi do glowy wpadlo to wlasnie buczyna.... tylko ze ja teraz mam biala kuchnie z bukiem i biala sypialnie z bukiem, to juz mi sie to drewno troche przejadlo. Pomysle powaznie nad ta olchcha parzona. A co bys powiedzial jakbym zrobila olejowane na szaro dechy ? cos ostatnio szary za mna chodzi... kuchnia tez bedzie chyba szara i kanapy do siedzenia i malowany na lekko szary przedpokoj z bialymi schodami.

acca5 ja kupowalam calkiem przypadkiem i prywatnie. Tak ze nie wiem gdzie to mozna zakupic, ani jaka faktyczna cena tego jest....

A co bys powiedzial jakbym zrobila olejowane na szaro dechy ? cos ostatnio szary za mna chodzi... kuchnia tez bedzie chyba szara i kanapy do siedzenia i malowany na lekko szary przedpokoj z bialymi schodami.

....

A aaaa to mi tak Pani mowi dalej :p

Teraz po wyjasnieniu i pokazaniu to nabiera calkiem innego znaczenia.

To moze byc bardzo ciekawe rozwiazanie co proponujesz.Wiecej.

W tej sytuacji nie nalezy sie moim zdaniem bac zestawien, o ktorych mowilem wczesniej , ze beda ze soba zbyt stonowane , lub zbyt mocne.

Na sporych powierzchniach , przy tak wyznaczonym podziale wnetrza mozna wprowadzic barwe niemal obojetna np olejowana na rustyk lub nawet bielona debine. To moze takze wygladac calkiem ciekawie. Oczywiscie pomieszczenia beda otwarte i stad pytanie o zestawinie Casalgrande z drewnem ?

Kurcze zastanawiam sie nawet, czy nie mozna w tej sytuacji mocniej zroznicowac tej podlogi w "siedzacym" i wcisnac tam np. teaka/sa tez takie odmiany szaroczekoladowe :wink: a w przeciwienstwie do olchy parzonej ma niemal niewidoczne sloje i jest ciemniejszy /. Teak elegancko wyglada w zestawieniu z cieplymi szarosciami , popielami.To pomieszczenie nr 1 jest w Twoim zamysle niemal "wyspa", mozna je wiec spokojnie akcentowac kolorystycznie jesli tylko taka jest Twoja wola.

Im mocniej zaakcentujesz podloge w tym miejscu, tym bardziej rozbijesz cala przestrzen i wprowadzisz wyrazniejszy podzial funkcji.Uzyskasz takze efekt wiekszej przytulnosci poprzez takie zetawienie drewna z "kamieniem".

Co do buku to odradzam. W pomieszczeniach otwartych o zmiennej wilgotnosci moze byc klopotliwy. Buk jest drewnem b. niestabilnym.

Wlasnie taki podzial chciala bym uzyskac. W oryginalnej wersji kuchnia byla osobno, wchodzilo sie z przedpokoju. Obecnie drzwi z przedpokoju sa zamurowane i wycieta sciana oddzielajaca kuchnie z pokojem.

Na poczatku, chcialam ten gres polozyc na calosc. Chcialam dokupic pare metrow jasniejszego o ton dwa niz reszta i oddzielenie miejsca siedzacego chcialam uzyskac naprzyklad podobnym ulozeniem

http://img222.imageshack.us/img222/1498/42120cw.jpg

ale nie wiem czy sie zaprzyjaznie z miejscem do siedzienia w kaflach :wink: Dlatego moje pytanie o drewno :lol: Tylko ja mam jeszcze jeden problem tz problem z moim odbieraniem otoczenia hihi nie lubie mieszania drewna i jezeli juz sie zdecyduje naprzyklad na podloge z teak-a to taki sam bedzie stol w jadalni i maly mebel w pokoju na sprzet i dwoje drzwi szafkowych w kuchni, lub boki szafek. Dlatego chyba bardziej mi ten teak podchodzi niz bielony dab, bo chociaz podloga wyglada przepieknie to juz meble nie za bardzo... jak dla mnie oczywiscie.

No i do tego bielonego debu, musiala bym chyba schody bielone zrobic, no i drzwi wewnetrzne tez.... a chcialam czysto biale drzwi i czysto biale schody.

Tylko nie krzycz :wink: na mnie, bo ja jestem takim dziwnym ludzikiem.

Bieleniem zajme sie na gorze 8) Cala gore zrobie w plytach OSB na pioro, wycyklinuje i bede leciec olejem bielonym, lub lakiero bejca bielona. Narazie dam zrobic probki ktory wariant lepiej mi przypadnie do gustu.

chcialam uzyskac naprzyklad podobnym ulozeniem

http://img222.imageshack.us/img222/1498/42120cw.jpg

ale nie wiem czy sie zaprzyjaznie z miejscem do siedzienia w kaflach :wink: Dlatego moje pytanie o drewno :lol: Tylko ja mam jeszcze jeden problem tz problem z moim odbieraniem otoczenia hihi nie lubie mieszania drewna gustu.

Ladne wnetrze :lol: .Prawdopodobnie jakis loft sadzac po oknie i okolicy.

Tak tez mozna , tylko ze "dzikie" ulozenie plytek we wnetrzu , w dwoch wyraznych tonacjach i 3 formatach dobrze wyglada na dosyc duzej i w miare pustej przestrzeni. Takie ascetyczne wnetrza maja to do siebie , ze latwo je zagracic i wtedy traca swoj szlachetny urok.

To czy jestes wstanie zaprzyjaznic sie z kaflami to juz sama musisz sobie odpowiedziec. Mysle , ze jesli to nie sa gresy polerowane tylko imitacja np piaskowca, bazaltu, lawy , to moze to byc klimat calkiem/wbrew pozorom/ przytulny.Wspominana juz Lea ma np fantastyczna plytke do takiego dzikiego ukladania /ser. Jerusalem Ancient/ nie powodujaca uczucia chlodu mimo, ze jest prawie biala.

Co do mebli ...to takze Twoj wybor swiadczacy, ze jestes chyba osoba raczej poukladana nie lubiaca zbednych ekstrawagancji :p .Ale to wcale tez nie musi byc nudne, takie dobieranie mebli do podlog i drzwi. Dzisiaj jest cala masa modyfikowanych fornirow z drzew egzotycznych takze teaku , ktore przypominaja intarsje, luske, paseczki, sloje ,tak ze latwo dobrac sobie cos takiego, zeby nie bylo nudno nawet w takim monochromatycznym wnetrzu.Dziala sie faktura,roznym zalamaniem swiatla, kolor pozostawiajac w spokoju, a poza tym sa dodatki, wiec spoko.

PS co to mialo byc z tym krzyczeniem , bo nie kumam ? :lol:

/pozwolilem sobie wkleic Twoje zdjecie/

Zawsze marzylam o pietrze w hali fabrycznej... jedna powierzchnia, wszystko otwarte, uklad poprzedzielany "niewidocznymi" scianami ech rozmarzylam sie :wink: tylko kto to za to wszystko zaplaci :lol:

Jestem poukladana osoba, ekstrawagancji nie lubie... wystarczy mi ze w glowie jestem niepoukladana, to otoczenie musi miec proste i wyrazne linie :wink: a tak bez zmruzenia oka, to poprostu nie lubie natloku, nie lubie bibelotow, nie lubie firanek, nie lubie duzej ilosci"kolorow" w jednym miejscu... to mi zabiera powietrze, przestrzen i zle sie z tym czuje.

Uwazam ze urozmaicenie mozna uzyskac za pomoca punktow, lub jak mowisz faktura a nie koniecznie ustawianiem zbednych rzeczy, czy pakowaniem sie w kolory. Jak chce kolor to wystarczy wkrecic kolorowa zarowke w kinkietach i juz biala sciana nabiera calkiem innego wyrazu :wink:

Wlasnie jak wkleiles ten link z Lea, to zaczelam ogladac bo mam jeszcze do oblozenia caly dol domu. Jak to w kostkach bywa, rezygnujac z garazu i czesci pomieszczen gospodarczych wyszlo calkiem przyjemne oddzielne mieszkanko 63 m2 :wink: ale tam juz dam wszedzie plytki, chciala bym uzyskac taki bardziej cieply klimat i po glowie mi wlasnie cos takiego chodzilo ...

http://img4.imageshack.us/img4/396/1089908570818495zx.jpg

ps. zebys nie krzyczal ze Cie wciagam w moje przemyslenia :wink: Ale jak pisze a jeszcze ktos podpowiada mi mysli, to lepiej moge wszystko zlozyc w calosc. Tym bardziej ze ja mam koncepcje na caly dom, a nie na poszczegolne pomieszczenia.

1.

Jak chce kolor to wystarczy wkrecic kolorowa zarowke w kinkietach i juz biala sciana nabiera calkiem innego wyrazu :wink:

2.

http://img4.imageshack.us/img4/396/1089908570818495zx.jpg

3.

Tym bardziej ze ja mam koncepcje na caly dom, a nie na poszczegolne pomieszczenia.

ad1. :lol: :lol:

Z ta kolorowa zarowka to nie do konca prawda :lol: ale... jakis sposob to jest.

ad2.

Plytka wyglada na firme Casa Dolce Casa - dobre gatunkowo i ladne rzeczy robia.Nawet jesli nie trafilem to polecam.

ad.3

To madre podejscie : od ogolu do szczegolu. Detale dopracowuje sie z czasem , grunt to miec koncepcje.

. Gdybys mogl podac przynajmniej orientacyjna cene tych kostek :

http://img264.imageshack.us/img264/9532/buty6166op.jpg

http://img300.imageshack.us/img300/7209/buty6527ad.jpg

Nie mam pojecia z jakiej to firmy maozaika. Ceny katalogowe moga sie w roznych firmach mozno roznic miedzy soba , moga sie takze duzo roznic od cen sklepowych / z reguly w sklepie przy zakupiej jest taniej niz w katalogu/.

To gorne zdjecie pokazuje jakis melanz, ktory jest z reguly troszke drozszy niz kostka jednobarwna . Zdjecie nie wszystko pokazuje i nie wiem czy jest to kostka opalizujaca/fiammati, glos/ czy zwykla/vetricolor, le gemme/ i np w zaleznosci od tego w Bisazzy cena katalogowa takiego "miscele" ksztaltowac sie bedzie od 65 do nawet 230 Euro /m2. Regula jest tez to , ze im ciemniejszy kolor tym drozej.Tu nie wiem. Nie wiem tez czy bordiura jest gotowa czy robiona z "plata", no i element wewnetrzny wzoru wyglada na polaczenie mozaiki z kamieniem chociaz rownie dobrze moze to byc tez bardzo drobna mozaika/selekt ponizej 10x10mm/

Natomiast to dolne zdjecie pokazuje /tak mi sie w kazdym razie wydaje/ mozaike typy "oro" z podklejana warstewka zlota. Tutaj w Bisazzy metr kwadratowy zalezy glownie od wielkosci kostki i kosztuje od 3769 -do 4703 Euro/m2. /odpowiednio kostka 20x20 i 10x10 mm/

Najdrozsza jest kostka srebrna - metr kosztuje od 4150 - 5187 Euro /m2.