lukasz007 27.10.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Witam, jestem zupełnie zielony w tym temacie, a rodzicom się przypomniało że warto wymienic co przed końcem roku. Pytam czy o by na pewno, a jesli tak to na co? I kto może to zrobic w Warszawie. Czytałem posty i inne strony zw z tematem i mam jeszcze wiekszy metlik w głowie. Prosze więc o radę fachowców i praktyków z forum. fakty: Dom jednorodzinny kostka parterowy podpiwniczony dach płaski budowa ok 73 roku wymiary 9 na 10 m mieszkalenj pow 72 m2. Ogrzewany gazem ziemnym inatslacja otwarta grzejniki zeliwne w dobrym stanie 6 sztuk, rury chyba tez, ok 120-160 l wody w instalacji, pompa wody, piec medrol elka 2 21kW, komin nowy z rury chyba cos tam z azbestem, (zabezpieczony), cw gazowy piec junkersa wymieniony 3-4 lata temu . Dodatkowo w instalacje włączony20 -30 letni piec weglowy, ale prze ostatnie 5 lat nigdy nie uzywany. Okna i dzwi wymienione na nowe, ściany, podłoga i dach nie ocieplone ( w przyszłym roku planowana budowa poddasza mieszkalnego ok 60 m2 , ocieplenie podłogi od wewnatrz, scian zewnetrznych - styropian) Temperatura w zime 20 stopni, ojciec cały czas kontroluje temperature. koszt gazu w ostania zime 3500 zl. cel: obniżenie rachunów za ogrzewanie, podwyzszenie temperatury o 1-2 stopnie (małe dzicko), budzte: 15-18 tyś zł przebywanie, noc 5 osób, w dzień nikt albo 1-2 planowanie mieszkanie do 10 lat pomysły 1.wymiana całej instalacji co na nowa, grzejniki stalowe w te same miejca pod oknami, piec jednofunkcyjny noweoczesny z dtwarta komora spalania, taki by starczy do ogrzewania góry, instalacja miedziana, sterowanie elektroniczne 2. tj wyzej ale grzejniki w innych miejscach (pomysł ojac mnie się nie podoba ze wzgledu na wyglad) i pozostawin ie starej instalacji z piecem na wegiel tak by w razie wysokich cen gazu palic w nim ale liczylem i jakos sie nie oplaca, a ile roboty. 3. pozostawienie grzejników starych i zamontowanie nowego pieca jednofunkcyjnego z otwarta komora + sterowanie elektroniczne. ale niektorzy to odradzjak BO PIEC NIE WYTRZYMA. 4. tj wyzej tylko połaczenie obydu instalacji + wymiennik ciepła ale to mo ostani pomysł po przeczytaniu postów - w sumie do końca nie wiem o co chodzi 5. dodatkowo zamontowac koze (czytałem zę powyżej 13 kW) lub kominek, tylko troch problem z kurzem i tym czestym podkaładaniem, no i problem z kominem, trzeba by budowac, bo nie bardzo hjet gdzie podlaczyc. Pytania: 1.która z opicji wyrac która bedzie najtansza w eksploatacji? 2.czy warto w moim przypadku zainwestowac dodatkowe pieniądze w piec z zamknieta komora spalania, jesli tak to dlaczego, kondesacyjny odpada, bo za drogi . 3.czy warto w miom przypadku zainteresowac się wspomnianą kozą lub kominkim, 4.gdzie w warszawie tanio i dobrze robią instalacje - słyszałem że dokładny instalator to podstawa niezawodnej zamknietej instalacji 5.jaki piec wybrac, najbiżej mam f-me tanie grzanie ale nic na jej temat nie zanlazlem na forum. 6. co to sa piece niskotemperaturowe? i czy warto w nie inwestowac 7. czy warto kupowac wszystko oddzielnie na promocjach i brac poleconego instalatora (MACIE TAKIEGO) czy wszystko razem w jednej firmie i instalator tez z tej firmy (MACIE TAKĄ) Prosze pomozcie, bo ze wzgledu na rodziców i ulge musze sie spieszyc i podjac decyzje. Dziekuje z gory za odpowiedz, sledzilem wiele postwo od osob obeznanych w tym temacie na tym forum i nie ukrywam ze na Was licze Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42904-wymiana-co-w-30-letnim-budynku-na-co-i-u-kogo-w-warszawie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 27.10.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 1 wszystko co mozna powiedziec to temat rzeka2 wiem zaraz mnie duzo osób zakrzyczy ale mam takie uklady sprawdzone i najlepiej grzejniki wyplukac wstawic z powrotem rury zostawic w spokoju zamknac uklad dac fitro odmulnik i zamontowac kond.wraz ze sterownikiem 3 proponuje kond.beretta 16kw ma bardzo dobra modulacje od 3,5kw do 16kw [przyda sie jak znalazl gdy podniesiesz dom i zrobisz termomodernizacje] koszt takiego kotla + sterownik 4400 brutto w tym masz juz zawory i filtry do tego trzeba dokupic rury spalinowe ale to zalezy od dlugosci komina [zamalo danych] w przyszlosci jak bys chcial cwu z kotla to niema problemu bo ma wbudowany zawor troj droznytaka jest moja opinia niektorzy ci doradza aby wszystko zmienic ale ja wiem [juz tak robilem na zyczenie klienta ]ze to malo daje oszcednosci niz sie oczekuje a kasy trzeba wydac co niemiara Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42904-wymiana-co-w-30-letnim-budynku-na-co-i-u-kogo-w-warszawie/#findComment-873824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts