mdzalewscy 28.10.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 PROSZE SZYBKO O ODPOWIEDZ, zwłaszcza osób z rejonu Wa-wy... PILNE !!!!Za 2 godziny idę zapłacić 1 wpłatę (zaliczkę) za GAZ i WODĘ nic mnie nie interesuje, wykonawca sam wszystko załatwia za mnie - ja tylko płacę, zerknijcie na ceny, jakie żąda, czy nie próbują mnie nabrać w butelkę. REJON WARSZAWSKI !!! DO tej pory zapłaciłem mu tylko 1000zł za geodetę, teraz mam już rurki położone, skrzynkę, zrobione projekty, według niego twierdzi iż wszystkie papiery są złożone i czekam tylko na wcinki i odbiory. Obecnie życzy sobie wpłaty 4000zł GAZ1000zł – projekt GAZU1000zł – geodeta mapa do celów projektowych + ZUD GAZ600zł – skrzynka gazowa1800zł = 60zł za metr rurki przyłącza gazowego (materiał + robota)1200zł – 3 x 400zł za punkt gazowy ? (o co w tym chodzi ?, to jakiś punkt końcowy ?) 200zł – protokoły kominiarski + gazowy300zł – odbiór GAZU WODA900zł – projekt150zł – warunki500zł - ZUD wody1200zł – 10 x 120zł za metr przyłącza na zewnątrz (materiał, koparka, praca)1000zł - studnia z wyposażeniem jakaś do wody (2 kręgi + coś tam w środku)1000zł – wcinka do instalacji miejskiej 300zł – odbiór 200zł – próba zagęszczenia gruntu100zł – podejście pod wodomierz Inwentaryzacja po 300-400zł za sztukę czyli 300zł gaz + 300zł woda Czy to są normalne ceny za taką usługę w Wa-wie, czy gość mnie gdzieś nie nabija w butelkę, przyłącza wody i gazu są wykonywane prawie w identycznym czasie, czy jakieś wydatki mogę zsumować (geodetę, czy coś innego). POSZĘ O SZYBKO ODPOWIEDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 28.10.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 za koparke i zrobienie kręgu 1500zł zapłaciłem +250zł za kregi takie jak do studni idą +projekt chyba 500zł i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 28.10.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 teraz doczytałem .....tylko ze ja nie wawy ps. no ale posta Ci podbiłem przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 O matko, zacznę projektować dla warszawiaków, ja biorę 1/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.10.2005 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 ktoś z Wa-wy może pomóc mi jeszcze ?, bo muszą dzisiaj wykonawcy kasę zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.10.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Ja dopiero mam przed sobą.Projekt na gaz (ale tylko instalację wewnętrzną) i na wodę (przyłącze) robi jeden gościu.Ma wziąć 2 x 800 zł. (w tym geodeci, zudy i inne) Wykonawca za przyłącze gazu (skrzynka, wykonanie - też nic mnie nie obchodzi) 2000 zł, ale jest to raptem 3m od działki.Za instalację wewnętrzną - coś ok. 20m - też ok 2000 zł ze wszystkim. Wykonanie wody - od wodociągu do budynku mam gdzieś 35m - za wykonanie przyłącza z podłączeniem do budynku i studnią wodomierzową - coś ok. 3000 zł chce. Nie wiem po co ta studnia, ale wodociągi ją wymagają. Wydaje mi się, że te moje ceny są wysokie, ale nie mam siły nic szukać, a ten wykonawca wszystko załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.10.2005 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 wniosek z tego trzeba jechać i dać kasę i zamawiać, to przynajmniej w listopadzie będę miał gaz i wodę, a tak zaoszczędzę pare złotych i będę nadal mieszkał na stancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 28.10.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 I drogo i niedrogo....Drogo, bo projekt jest oczywiście "z górką"Inwentaryzacja "od Sztuki" to przegięcieZUD kosztuje 40 zł jedno przył, lub 46 zł dwa przył - jeśli zaniesiesz sam.Geodeta 1000 to też 2 razy za dużo (chyba że trzeba cóś więcej...)Próby zagęszczenia i tak nie zrobią. Niedrogo, bo w okolicach Wawy trzeba się nieźle naszukać, żeby zejść z tych cen. Oni doskonale wiedzą, że ludzie tu po prostu nie mają czasu i szybciej zarobią te pieniądze niż je zaoszczędzą. Negocjuj, moim zdaniem da się zejść i też zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.10.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 wniosek z tego trzeba jechać i dać kasę i zamawiać, to przynajmniej w listopadzie będę miał gaz i wodę, a tak zaoszczędzę pare złotych i będę nadal mieszkał na stancji Też tak myślę. Może dałoby się zaoszczędzić ileś tam, ale kosztem papierologii i użerania się z urzędami, no i oczywiście czasu - a czas to pieniądz. Z drugiej strony zaraz odezwą się głosy, że te Twoje i moje ceny to jakieś z kosmosu i zapewne da się pięciokrotnie taniej zrobić. I bądź tu człowieku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 28.10.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 to przynajmniej w listopadzie będę miał gaz i wodę, a tak zaoszczędzę pare złotych i będę nadal mieszkał na stancji Nie zdążą w listopadzie skoro jeszcze nie mają mapy - na samą mapę czeka się teraz 3 tyg, a zud drugie tyle - ja właśnie czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.10.2005 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 to przynajmniej w listopadzie będę miał gaz i wodę, a tak zaoszczędzę pare złotych i będę nadal mieszkał na stancji Nie zdążą w listopadzie skoro jeszcze nie mają mapy - na samą mapę czeka się teraz 3 tyg, a zud drugie tyle - ja właśnie czekam... Aniu już mapy mam, ZUD'Y mam, projekty są poskładane w urzędach, rurki już pociągniętę, po za oczywiście odcinkiem na drodzę, skrzynka gazowa jest, studnia wody dzisiaj będzie i czekam dalej na jakiś dziennik (w przypadku wody) i pozwolenie na budowę w przypadku gazu. Podliczyłem to wszystko i za to wychodzi około 11 500zł. Wykonawca już sporo zrobił, a dostał wtedy tylko 1000zł na geodetę. Powiedziałem (wczoraj) iż dam mu jeszcze 3500zł jak napiszemy na umowie iż za te 2 przyłącza (mapy, projekty, ZUD, robotę, itd..) nie zapłacę więcej niż 10tyś zł, z wyszczególnieniem tych wszystkich pozycji. Więc w sumie coś stargowałem. I jeszcze uwaga, tak jak pisali już wcześniej moi poprzednicy NA WSZYSTKO UMOWA PISEMNA !!! bo jak podawał koszty początkowe to były dużo niższe, np. jak uzgadnialiśmy ustnie cenę za projekt gazu to on kosztowała 1000zł, a wczoraj już wykonawca rządał 1500zł, dopiero po ostrej wymianie zdań przypomniał sobie, że miał kosztować 1000zł. Ja miałem ten komfort iż on już z sporo zrobił i mało kasy dostał, ale gdyby dostał większo zaliczkę dzisiaj by mnie to kosztowało dużo więcej ..... A na koniec mała dygresia, uważam iż można to było zrobić jeszcze taniej niż 10kzł o jakieś 2-3 tyś, samemu poszukać geodetę, pojeździć, na spokojnie poszukać wykonawcę............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.10.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Gaz opłaca się w całości zlecić gazowni i zapłacić z taryfy. Trzeba to jednak zrobić z duuuużym wyprzedzeniem, najlepiej umowę przyłączeniową podpisać rok przed planowanym poborem. Zapłaciłam 4000 wg taryfy za 56 metrowe przyłącze gazowe (all inklusiv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 29.10.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 U nas było (ceny warszawskie):Mapy do celów projektowych wraz z naniesieniem budynku na mapy 800 zł WODAprojekt 1100 złopłata za przyłączenie do sieci wodociągowej 2000 zł (płatne w gminie)inwentaryzacja ok.200 złWykonawstwo 2000 zł (było 22-23 mb) GAZProjekt (2 kpl) instalacji wewnętrznej i zewnętrznej 900 złWykonanie wewnętrznej instalacji 2300 złinwentaryzacja wewnętrznej instalacji 200 zł (przy okazji inwentaryzacji przyłącza)Koszty przyłącza (4,5mb) płatne w gazowni ok.1100 zł Jeżeli chcesz to kontakt udostępniępzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.10.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 marcin, gaz i wodę można było zrobic na jednej mapie i za jednym zamachem pchnąć na ZUDza projekt wody z ZUD-em zapłaciłam 1200 PLN w tym projekt 700wykonanie jeszcze nie wiem ile mnie wyniesieale z projektanta jestem bardzo zadowolona i jeśli ktoś sobie życzy mogę go spokojnie polecićjest z Piasecznaceny jak widać ma niższe od tych które podajecie, z tym że ja nie brałam od niego faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 29.10.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Nie wiem jak to jest w Warszawie. Słyszałem , że tam mafia i złe polityki na Wiejskiej siedzą. A całym tym kremem rządzi gość o pseudonimie Kaczor. Przyłącze gazowe było najprzyjemniejszym przyłączem jakie miałem przyjemność załatwiać ( najgorsza jest energetyka - Enea - horror) W moim mieście są dwie firmy rozprowadzające gaz: ZG-Szczecin i MOW. Ale nie ma tak kolorowo. Nie ma wyboru. To gmina decyduje która sieć będzie na danym terenie. Na szczęście gminy wybierają lepszą firmę ( czyli MOW ). ZG-Szczecin króluje na starych osiedlach , gdzie był od wieków. W Gorzowie Wlkp są takie stawki: - projekt instalacji gazowej wewnętrznej zawarty miałem w projekcie domu. - projekt instalacji gazowej zewnętrznej wykonał MOW - free - mapki i projekt przyłącza wykonał MOW - free - wszelkie pozwolenia na budowę przyłącza załatwił MOW -free - geodeta - załatwił MOW -free - budowa przyłącza ok 1600zł za ileś tam metrów + 60zł za metr nadlimitowy ( u mnie te ileś metrów wystarczyło ). W cenie szafka, licznik i takie tam drobiazgi ) - instalacja gazowa wewnątrz domu ( inna firma ) 300zł robocizna plus materiały plus formalności z odbiorem firma załatwia z MOWem sama. Ta firma zakłada mi piec Viessmanna i instalacja gazowa jest jednym z elementów kosztorysu. Instalacja gazowa jest prosta. Jedynie ok. 15 metrów rury, dwa załamania i dwa przejścia przez ściany. Szef firmy twierdzi , że to banał nie instalacja. - to wszystkie koszty przyłącza gazowego. Odbiór techniczny jest free. Najlepsze jest podejście w MOWie do klienta. Piszę to ponieważ byłem totalnie zaskoczony, po przejściach w Enei ( prąd ) i w wodociągach. Gdy składałem podanie o warunki ( do pozwolenia na budowę) pan z gazowni zapytał mnie ile jest domów na mojej ulicy. Odpowiedziałem , że jeden prawie zakończony, jeden w budowie, no i mój planowany. Na to usłyszałem odpowiedź, że jeżeli tak to za 3 tygodnie startują z gazyfikacją ulicy. Za 1,5 miesiąca na ulicy pojawiły się żółte tabliczki znamionowe, że w ziemi jest rura gazowa. Kilka dni później zadzwonił pan z gazowni, że gaz jest już w ulicy i żebym na 3 miesiące przed oddaniem domu, skontaktował się z gazownią, bo tyle im potrzeba na wykonanie projektu przyłącza. Na trzy miesiące przed zakończoną budową zadzwoniłem do MOWu. Pan z gazowni osobiście przyjechał do mnie do domu. Wypełniłem wszystkie papiery. Ponieważ podpisy muszą złożyć wszyscy inwestorzy, a żony nie było w domu. Pan z gazowni pojechał do mojej żony ( która była w pracy). SZOK ! Za tydzień przyszła podpisana umowa z kopertą zwrotną i prośbą o odesłanie podpisanego egzemplarza oraz o wpatę zaliczki za przyłącze. Po tygodniu zadzwonił podwykonawca pracujący dla MOWu i zapytał kiedy może wejść z pracami. Wszedł na drugi dzień. SZOK ! Facet u którego kupowałem piecyk i który wykonuje mi sieć gazową w domu, zapytał krótko: kto dostarcza mi gaz MOW czy ZG-Szczecin. Jeżeli MOW to OK. Kilkanaście ulic dalej ( w starej części gminy ) sieć gazową kładzie Zg-Szczecin. Mój kolega tam się buduje. Nie ma wesołego życia )) Opisałem ten przykład dobrego podejścia do klienta, ponieważ każdy kto kupił działkę nieuzbrojoną, wie, jakim horrorem są przyłącza. Moje przygody z energetyką są diametralnie odmienne. Od razu widać , że tam gdzie nie ma konkurencji jest straszny syf. Gazownia czuje na karku podmuch konkurencji. Jest MOW i Zg-Szczecin z gazem ziemnym. Są dostawcy LPG. Inwestor może wybrać ogrzewanie olejowe lub na paliwo stałe. Jeżeli gazownia się spóźni z przyłączem gazowym i inwestor wybierze alternatywne źródło energii, mało prawdopodobne , że w przyszłości przyłączy się do sieci gazowej. Elektrownia jest monopolistą i jej postępowanie z inwestorem nie jest już tak różowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 30.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Miałek, tylko pozazdrościć musiałeś chyba się w czepku urodzić.U nas W-wie to trwa 2 miesiące jeżeli sam będziesz za tym biegał . Oby więcej takich urzędników. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 30.10.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Niestety tak miło było jedynie w przypadku przyłącza gazowego. W energetyce i wodociągach jest po staremu. Petent jest traktowany jak piąte koło u wozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts