martadela 28.10.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Odrazu uprzedzę że jestem początkującym ogrodnikiem, i jeszcze b.niewiele wiem, stąd też moje dla niektórych banalne pytanie: Chcę przesadzić kilka..naście brzóz, od takich półmetrowych po 2m wyskości, kiedy jest najlepsza pora na przesadzanie i jak się do tego zabrać, tzn czy przy takim 2m drzewku muszę odkopać cały system korzeniowy czy wystarczy większa część. I w ogóle to czy brzozy dobrze znoszą przesadzanie?? Rosną tam gdzie być ich nie powinno , więc chcę je przesunąć o kilkadziesiąt metrów. Pomożecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 28.10.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Przesadzanie brzóz to jest ryzykowna sprawa,może się udać ,ale też może się nie udać ,czasami może nawet po dwóch latach uschnąć, Radziłbym jednak przesadzić ,ale liczyć się z niepowodzeniem,ale można też rozczarować się przyjemnie,czego życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 28.10.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Jednak najgorszy jest "pierwszy raz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 28.10.2005 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Ja jednak napewno spróbuję, wolę nieudane przesadzanie od wycinki . Tylko czy listopad to odpowiednia pora, czy poczekać do wiosny? A jak poczekać to do pierwszych oznak wiosny czy aż puszczą listki?? Ja tego naprawdę nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 28.10.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Radzę zrobić to teraz,jak spadną wszystkie liście,przez zimę brzózki zaaklimatyzują się na nowym miejscu,a na wiosnę ruszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 29.10.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Radzę zrobić to teraz,jak spadną wszystkie liście,przez zimę brzózki zaaklimatyzują się na nowym miejscu,a na wiosnę ruszą. A ja radzę zrobić to teraz (jak najszybciej) i nie czekac aż opadną liście - jezli brzozy mają jeszcze dużo zielonych ( w co raczej trudno uwierzyć ) liści to nalezy je oberwać 2 metrowe brzozy przesadzają sie jeszcze nieźle byle nie ciąć korzeni bardzo blisko pnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 29.10.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Korzeni radzę nie ciąć wogóle.obkopać (podkopać) jak się da najgłębiej i najszerzej. Po posadzeniu na nowym miejscu obciąć trochę gałęzi ,aby zrównoważyć ubytek korzeni no i oczywiście lać wodę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 29.10.2005 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 więc plan na długi weekend już mam . A spytam tak jescze z ciekawości, brzoza należy do drzew z dużym systemem korzeniowy, czy takim średnim? Bo jak mam je jak naj mniej uszkodzić to muszę z grubsza wiedzieć jak daleko zaczynać obkopywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 29.10.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 A ja przesadzalem brzozki pozna wiosna/wczesnym latem dokladnie nie pamietam ale jakos tak i bylo ich z 5 szt i wszystkie sie przyjely Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.08.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 A po co przesadzać brzozy?? W Polsce trudno znaleźć chyba drzewo które szybciej rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opall 14.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 więc plan na długi weekend już mam . A spytam tak jescze z ciekawości, brzoza należy do drzew z dużym systemem korzeniowy, czy takim średnim? Bo jak mam je jak naj mniej uszkodzić to muszę z grubsza wiedzieć jak daleko zaczynać obkopywanie. Z moich doświadczeń wynika, że system jest bardzo obszerny już u maleńkich egzemplarzy. U mnie dodatkowo sprawdziło się przesadzanie z bryłą ziemii, przyjęły się wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opall 14.08.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 A po co przesadzać brzozy?? W Polsce trudno znaleźć chyba drzewo które szybciej rośnie. To prawda, rosną jak szalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts