Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka podłoga pod panele?

byszko

Recommended Posts

Witam !

Bardzo proszę o poradę ....... jest strop ( płyta ) międzykondygnacyjna betonowa 50 m2 na której chcę przykleić płyty styropianowe Fs 30 / 3 cm, klejem do styropianu z wypoziomowaniem go i zaznaczam nie chcę robić wylewki. Czy mogę położyć panele ( Classen ) na tak przygotowanym podłożu z zalecaną gąbkom ewentualnie czy powinienem jeszcze dodatkowo ułożyć np. płyty OSB lub gipsowe lub inne i jak grube?

Proszę o sugestię i poradę w temacie.

zbyszek

co prawda niewiele wiem,na temat remontów,ale nie wydaje Ci sie że styropian za delikatny,za kruchy,żeby po nim deptac? ja mam na deski położoną płytę wiórową (chyba tak się ona nazywa,albo paździerzowa,albo to jedno i to samo) a na to panele...no chyba,że to jest styropian ze specjalnymi parametrami ;-))

Styropian FS 30 nie ma takich złych parametrów, owszem o ile uznać, delikatność i kruchość jako wadę to tylko przy tzw.. „deptaniu” ( ta czynność dotyczy tylko przy układaniu go i również paneli ) zakładam że te niewielkie wgłębienia i nierówności wyrówna zalecana pianka 3mm. Płyty styropianowe będą stabilne, bo jak pisałem przykleję je całą płaszczyzną do betonu tak jak płytki ceramiczne.

Mam pytanie..... w Twoim przypadku, jak grubą płytę wiórową zastosowałaś na styropian, sadzisz że jest konieczna?

zbyszek

czesc :-),u mnie remont nadal trwa i podpytałam przed chwilą-takiego grubego styropianu się nie daje (bo 3cm to chyba grubośc?),pan powiedział,ze chodzić po czymś takim to ewentualnie można,ale jak juz poustawiasz meble,to po jakimś czasie porobią się wgniecenia,bo styropian sie sprasuje,mówił,że można dać styropian tzw. lustrzankę-cienki 3mm,z jednej strony ma folię i tym sobie ocieplić,bo jak sie sprasuje-to niewiele....

ja mam płyty 4 cm,bo chciałam wyrównać poziom podłóg,możesz dać cieńsze (2cm) a na to ten cienki styropian,zeby wyrównać...

oj,przecież mówiłam,że nie mam styropianu,wszędzie,gdzie mam panele-miałam stare deski-więc w pokojach pod nimi jest tylko cos cienkiego (juz nie pamiętam co-bo to dawno było,folia jakas piankowa chyba ),a teraz w kuchni-tez mogłam dac prawie bezpośrednio na podłogę,ale dałam te płyty,żeby podłoga w kuchni i przedpokoju była na jednym poziomie...a Ty chyba chcesz ocieplić,dlatego o styropian pytasz-bo panele to niestety zimne podłogi...w kazdym razie -jeszzce raz -3 cm się nie daje :-)

Bergamotka napisała:

a Ty chyba chcesz ocieplić,dlatego o styropian pytasz-bo panele to niestety zimne podłogi...w kazdym razie -jeszzce raz -3 cm się nie daje

Styropian daję jako ocieplenie, choć bardziej jako dystans ( przy ścianach w podłodze prowadzę 2 rurki od centralnego ) i wygłuszenie podłogi. Naprawdę sądzisz że panele to zimne podłogi? :-?

Piszesz.... (3 )cm się nie daje , a ile 4/5 cm będzie dobrze?

zbyszek

może jednak masę samopoziomująca w minimalnej brubości aby wyrównać, na to klej do płytek elastyczny i na to wyłącznie OSB 12 lub 18 mm

co do styropianu i układania na nim podłogi ....

1. styropian nawet 30 nie ma wystarczającej siły na ściskanie i podłoga zacznie po pewnym czsie się uginac lub falowac , ... pewne na 100%

2. poczytaj forum styro potrafi sie ugiac pod posadzką monolityczna ok 4 cm

3. styro wyciga sie spod kominka po się ugina posadzka pod nim

4. dlaczego pod posadzkę betonową używa sie styro EPS 100 - bo może zapracowac i się ugiąć

Rezi napisał:

może jednak masę samopoziomująca w minimalnej grubości aby wyrównać, na to klej do płytek elastyczny i na to wyłącznie OSB 12 lub 18 mm

Czyli proponujesz zrezygnować ze styropianu..... hymm ...ciekawe :o . A co do podłogi.. to jest raczej równa. Rozumiem że po przycięciu płyty OSB powinienem klejem elastycznym, przyklejać punktowo płytę do podłoża. Napisz jeszcze, jaki klej by był dobry do tego zastosowania – za co z góry dziękuję.

zbyszek

jedni doradzą Atlas Plus inni Ceresit

raczej w takim przyzpadku kiedy nie ma większezgo znaczenia jeżeli jest klejona tak jak wykładzina ..paca zębata 6 mm i na całej powierzczni podłogi

zastanawiam sie czy nie możńa by użyć czegoś na wzór płyty pliśniowej 20 mm ale tutaj wolbym innych o opinie

Styropian daję jako ocieplenie, choć bardziej jako dystans ( przy ścianach w podłodze prowadzę 2 rurki od centralnego ) i wygłuszenie podłogi. Naprawdę sądzisz że panele to zimne podłogi? :-?

Piszesz.... (3 )cm się nie daje , a ile 4/5 cm będzie dobrze?

zbyszek

Jeśli ocieplenie i wygłuszenie to może polecę ci moje rozwiązanie? Zamiast styropianu mam 4 cm płyty twardej wełny mineralnej, na to płyty osb z frezem klejone do siebie jako pływająca podłoga. Ze względu na psa nie kladłam paneli tylko wykładzinę dywanową. Podłoga jak stół i oczywiście nic się nie ugina.

anna99 napisała:

Jeśli ocieplenie i wygłuszenie to może polecę ci moje rozwiązanie? Zamiast styropianu mam 4 cm płyty twardej wełny mineralnej, na to płyty osb z frezem klejone do siebie jako pływająca podłoga. Ze względu na psa nie kladłam paneli tylko wykładzinę dywanową. Podłoga jak stół i oczywiście nic się nie ugina.

Całkiem możliwe że to dobre rozwiązanie, ale w moim przypadku nie chciałbym tak wysoko podwyższać podłogi ( max to 5cm). Co do wykładziny i pieska to mój dalmatyńczyk zostawiał by sierść w niej, ale na panelach na pewno gorzej będzie się mu się poruszać. :wink:

Ogólnie dziękuję za wszystkie porady, na pewno po chłodnej kalkulacji ( również tej finansowej ), łatwiej mi będzie podjąć decyzje w temacie.

Pozdrawiam Wszystkich - zbyszek

Właśnie dzwoniłem do „Castoramy” zwiazku z ceną - płyta polistyrenu ekstrudowanego 60cm/120cm / 3cm – 12zł sztuka. Na 50m2, potrzeba 70 sztuk = 840ZŁ.

Karkulujac inne warianty takiej podłogi np. z wylewką lub styropian czy wełna + z płytami OSB to zapewne nie wygórowana cena – zapewne piszę to ku przemyśleniu innych osób z podobnym problemem.

zbyszek