Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na poddaszu mam murowac ściankę działową z BK 12 cm. w lini tej ściany stoją 3 słupy więźby słupy 14x14 cm jak to wymurować i jak połączyć słupy ze ścianką? czy nie łączyć i zostawić dylatację? pozatym słup jest grubszy niż ściana jak to potem wykończyć żeby nic nie pękało na styku słupa i ściany ? ścianka musi być w tym miejscu , nie da sie ominąć tych słupów.
Dołączam się do pytania - mam ten sam problem, tyle że zamiast ścianki z pustaków 12cm muszę połączyć ściankę z gips-kartonu ze słupem drewnianym 14x14 (w środku tej ścianki) . Jeśli ktoś ten problem rozwiązał proszę o poardę.

połaczenia pewnego nie ma i zawsze będzie pękało na styku ( drewno pracuje w innym stopniu niz BK

proponuje wymurować ścianę z BK i przykleić do ściany na klej gipsowy płyty GK ( tzw suchy tynk) tak aby styk płyt nie wypadał na połczeniu słupa drewnianego i ścianki z BK

innym rozwiązaniem o gorszej akustyce jest ściank z GK ... ale tego nie polecam ze względów akustycznych.

Dołączam się do pytania - mam ten sam problem, tyle że zamiast ścianki z pustaków 12cm muszę połączyć ściankę z gips-kartonu ze słupem drewnianym 14x14 (w środku tej ścianki) . Jeśli ktoś ten problem rozwiązał proszę o poardę.

może jednak poszerzyć ściankę do 16 cm tak aby schowały się słypy wewnątrz scianki działowej

polaczyc slupow nie mozna. Trzeba je zdylatowac od scianki, tylko zostaje problem stabilnosci scianki, i pozniejszego wykonczenia plaszczyzny.

Najlepiej to pomiedzy slupy zrobic stelaz, i potem zabudowac GK, tak zeby plyta zaszla na slup. Rozwiazanie proste, tanie, cieple, bezpieczne (a jak wsadzisz tam welne to i masz beriere dzwiekowa) :wink:

Jeśli musisz łączyć BK i słupy to żeby tynk nie pękła daje sie siatkę rapice i oczywiście tynk 2cm a nie mineral 2mm.

A jeszcze lepsze jako tynk będą płyty GK klejone i bez siatki się obejdzie

Albo jeszcze inne rozwiązanie to przesunąć tak ściankę aby nie zachodziła na słupy. I po problemie.

U mnie się nie da , bo jest krawędź otworu na schody , potem w odległości 15 cm od tej krawędzi stoi komin , a słupy stoją przy krawędzi otworu na schody i ścianka musi być między kominem a otworem na schody i siłą rzeczy celuje w słupy , których też nie dało rady przenieść , bo płatwie które są podparte przez słupy też muszą być obok tego komina i się zmieścić. Więc muszę budować ściankę do słupa - dylatacja - i dalej a potem chyba rzeczywiście G-K zamiast tynku na ściankę i pewnie się ukryje słupek. Nie wiem tylko na ile taka ścianka będzie stabilna, bo nie będzie powiązana ze słupem , nie będzie też w żaden sposób zakotwiona od góry , bo tam sią płatwie i jętki , i będzie sufit z G-K.

a dlaczego sie nie da systemowy wykorzystac ?

do slupow przykrecamy profile U i pomiedzy nie dociete C. Albo do podlogi U i do gory dachu U :wink: