Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w wyniku adaptacji dodałem 2 ciągi kominowe (piec na gaz, piec na pelet) do komina zaprojektowanego. W wyniku tej operacji poszerzył mi się komin (jest bliżej złączenia krowki).

Jaka jest minimalna odległość komina (Schiedel+klinkier) od krokwi?

Co zrobić w przypadku, gdy z powodu poszerzenia komina 2 krokwie nie złączą mi się w jednym punkcie (róg dachu)?

Pozdrawiam,

SilverDreamer.

https://forum.murator.pl/topic/42959-minimalna-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-komina-schiedelklinkier-od-krokwi/

odległość powinna być chyba około 20 cm. od krawedzi kanału spalinowego , ale też u mnie w projekcie napisali że elementy drewniane w razie styku z kominami nalezy izolować gipsokartonem . Jak jeszcze nie masz więźby to może cieśle jakoś poprzestawiają krokwie i zmieści sie komin, a jak masz to robi się tzw. wymiany zeby obejść np. komin , czy ściankę.
Witam,

w wyniku adaptacji dodałem 2 ciągi kominowe (piec na gaz, piec na pelet) do komina zaprojektowanego. W wyniku tej operacji poszerzył mi się komin (jest bliżej złączenia krowki).

Jaka jest minimalna odległość komina (Schiedel+klinkier) od krokwi?

Co zrobić w przypadku, gdy z powodu poszerzenia komina 2 krokwie nie złączą mi się w jednym punkcie (róg dachu)?

Pozdrawiam,

SilverDreamer.

1. Jeżeli masz originalnego Schiedel'a to problem izolowania komina od krokwi jest bardziej teoretyczny, gdyż wkładka ceramiczna jest izolowana wełną mineralną, a następnie jest pustak..

2. Druga sprawa jest poważna, bo wydaje mi się iż mówisz o przypadku kiedy komin wchodzi w kosz dachowy. Komin nie powinien blokować swobodnego spływu wody z dachu. Jeżeli nie uda się tego uniknąć, to nie żałuj na obróbki blacharskie (wyprowadź je jak najwyżej na kominie gdyż woda może się spiętrzać) aby nie powstały nieszczelności w dachu.