Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywistość nie jest jakaś sama w sobie. Jest taka jaką chcemy aby była i w jaką wierzymy. 8)

Przykład Beti z rodziną to może i faktycznie przypadek ekstremalny, ale dowodzący że można tanio wybudować dom. Cywilizację zbudowali ludzie którzy wierzyli, że im się uda własnymi siłami coś osiągnąć... reszta tylko od nich kupuje :lol:

Każdy musi udzielić sobie odpowiedzi czy zasuwać w pracy czy na budowie - ja kiedyś sądziłem, że wolę to pierwsze... ale ostatnio gruntownie remontuję stare mieszkanie i odkryłem w pracy przy tym "radość tworzenia" i cały czas odsuwam w przyszłość moment kiedy najmę do tego fachowców (najpierw miałem wizję, że im tylko zapłacę ;) )... może idzie i wolno (ale gdzie mi się spieszy?), może i człowiek zmęczony i mięśnie bolą (ale kondycja się poprawia, brzuszek spadł i na karnet na siłownie płacić nie trzeba...), może i ciężko (ale wszyscy najbliżsi pomagają ochoczo w czym mogą)... nagle odkryłem, że mam 40 dni niewykorzystanego i zaległego urlopu... nagle soboty nie trzeba spędzać przy komputerze... o korzyściach z "niewydania" pieniędzy nie wspomne.

Póki co jedynymi fachowcami byli z firmy montującej okna... tu ze względu na gwarancję, ceny materiału, możliwość popełnienia błędów montażowych oraz "kluczowość" w konstrukcji i funkcjonalności mieszkania nie zdecydowałbym się na to samodzielnie...

A wszystkim sceptykom zapracowanym kilkanaście godzin na dobę w biurach radzę jednak wybrać się "w teren" poza nasze aglomeracje gdzie wszystko jest koszmarnie drogie (my też ;) ). W całym kraju powstają domy. W małych miasteczkach i wioskach. Domy - pod względem standardu wykończenia i ozdobności architektonicznej nie jakieś rezydencje i pałace. Ale o dużym metrażu i z rozmachem...

A straszące gdzie niegdzie rudery to jednak w większości efekty hiperinflacji...

Jeżeli każdy z tych budujących ma na ten cel 400 tys. zł to żyjemy w naprawdę bogatym kraju...

A wracając do tematu taniego budowania - proponuję tylko konkretne debaty - czyli co i kto za ile zapłacił. Bez ogólników - i z rozbiciem na konstrukcje, instalacje i fanaberie czyli wykończeniówkę.

Agnieszka1 dała do salonu panele 60 zł/m2 chociaż podobała jej się deska 150 zł/m2.

A ja bym dał góra za 25 zł/m2 paneli (ha... jeszcze nie najtańsze bo są i za 15 zł/m2 i to w sklepie, na Allegro nie szukałem...) - bo dawanie takiej kasy za kawałek sklejki wiórowej z laminatem i obrazkiem deski jakoś mnie nie kręci... co więcej nie potrafiłbym sam sobie wytłumaczyć takiego szaleństwa ;)

Na 35 m2 salonu mamy kwoty: 5250 zł (marzenia Agnieszki1), 2100 zł (realia Agnieszki1) lub 875 zł (marzenia Irreality)... aż strach jak zaczniemy analizować inne elementy nie?

A jak bym zapytał czy za 1000 zł dam radę zrobić jakąś podłogę salonie to pół by mnie zakrzyczała, że niedoszacowałem o 100% albo 500%? A drugie pół udawadniałaby, że potrzebny mi parkiet dębowy albo deska barlinecka. A Beti napisałaby, że spokojnie bo jej wyszło 200 zł na cały salon... 150 zł klej do wiórów, 50 zł za laminat - wzorki słojów narysowała sama z mężem i mieli z tego frajdę a wióry zostały za darmo z cięcia więźby w tartaku :D A forum się kręci i o to chodzi... ;)

(Beti nie obraź się przypadkiem - ja jestem pełen podziwu i naprawde jesteście "my heroes" do naśladowania - musze mieć jednak jakiś przykład do anegdoty)

Więc nie dajmy się zwariować... czego sobie i Państwu życzę. A teraz z powrotem do roboty bo świt nadejdzie a ja się na forum obijam...

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1424490

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Przykład Beti z rodziną to może i faktycznie przypadek ekstremalny, ale dowodzący że można tanio wybudować dom...

nie ekstremalny ...

mieszkam niedaleko _Beti_ i znam realia budowania na podkarpaciu ...

nie zatrudniałem zadnej ekipy ani firmy

dom wybudował mi jeden murarz (zmarł w tym roku w wieku 90 lat ...)

murował u mnie mając grubo ponad 80 lat ...

Jego "dniówka" wynosiła 70 PLN za 10 godzin pracy ... (kilka lat temu ...)

sciany nośne parteru postawił w 11 dni ( sciana trójwarstwowa), kominy murowalismy wspolnie

na podaszu sciany zewnetrzne ( jednowarstwówka bez kominów i wewnetrznych) wymurował w dwa dni ...

sciany szczytowe i kominy ponad dachem ponad tydzień - nie pamietam dokładnie ale jakies 8- 10 dni

(dla wyjasnienia - mam 3 stropy - jak u Beti)

...Oczekujesz komentarzy?

Masz

pokaz mi firme ktora wybuduje Ci stan surowy tegoz domu za 2500 tys :D Bo reszta to koparki i inne ( raczej sprzet niz robocizna ale to szczegol).

Jak znajdziesz to prosze o namiarek :lol: ...

to do Agnieszka1 ... policz sobie sama - proste liczenie bo bez narzutów (bez zysku i kosztów posrednich) dołóz kilka dni na sciany nosne wewnetrzne poddasza i kominy (9 oczek)

a namiary ... "mojego" murarza szukaj w Niebie ... :)

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1424629

Nie ma co się kłócić o ceny. Różne mogą być ceny za 1m2 na gotowo. Od 1300 do 3000, a i więcej się zdarzy.

Faktycznie, jeśli ktoś pisze, że minimum 2000 za m2 to raczej jest z mazowieckiego.

Ale tak naprawdę, ile osób już się wprowadziło, a jeszcze nie skończyło?

Mało kto, ma tyle pieniędzy, że skończyć wszystko na tip-top.

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1424641

Jak wiekszosc z Was jestem pozytywnie zaskoczona faktem budowy stanu surowego zamknietego u Beti za 50 tys. Sama tak bym chciala. Ale wybralismy dom parterowy, wiec od razu duzo wiecej idzie kasy w fundamenty (beton, stal, bloczki).

Dom budujemy o powierzchni 155 + 33 garaż (w obrysie 19,5 m x 16 m) - wariacje na temat 'rodzinnego' D26 z kolekcji muratora (projekt indywidualny)

- fundamenty - stan "0" do chudziaka - 21 tys.

- sciany z bloczkow silikatowych (bloczki 2,22 zl/szt, nadproża (1600 zl), cegla czerwona na kominy 0,6 zl/szt, klej 1250 zl, cement 380zl/t) koszt 17 tys (razem z działowkami)

- strop terriva - koszt 15,5 tys

- drewno na więźbę, deski do deskowania, deski na szalunek, wychodek, drewniaczek na materiały i narzedzia - 21 tys.

- materiały pomocnicze typu papa, gwoździe, wkrety do szybkiego montazu ect... - 5 tys.

- robocizna (wynajeta ekipa) - 31 tys.

Dom przed zimą ma stanąć w stanie surowym zamkniętym bez stolarki.

Koszt wydaje mi sie przyzwoity (nie udalo mi sie taniej kupic materiałów) - 110,5 tys.

Oczywiście oboje pracujemy, mieszkamy na swoim wiec trzeba jakos utrzymac mieszkanie, dzieci, samochody ect... nie ma opcji rzucenia pracy i zajecia sie budową 24h/dobę.

Bierzemy kredyt i mam nadzieję ze za 150tys uda nam sie w przyszlym roku wykonczyć nasz domek.

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1424703

ja rozumie ze niektórzy z was bardzo ciężko pracują na swoje spore wypłaty 8) , ale ludzie dajcie spokój dajcie szanse cos wybudować i ludziom młodym i biedniejszym od was, my budujemy o wiele wolniej ale skutecznie :D

Beti jestem pełen podziwu za zaradność, świetnie jest też prowadzony dziennik budowy ! Większość budujących jednak pracuje zawodowo i jest zmuszonych na wynajęcie ekipy budowlanej . W normalnej pracy wolny czas to dopiero po 16.00 i wcześniej nie ma szans. Oczywiscie osoba "techniczna" też coś może sama zrobić ale po pracy :).

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1424950

dziękuje wszystkim za słowa podziwu 8)

ale te wszystkie pochwały należą się tak naprawdę przede wszystkim mojemu mężowi, teściowi, całej rodzince i sąsiadom bo to są bohaterowie mojego dziennika :wink: bez nich nie miałabym o czym pisać :(

Trzymam kciuki za wszystkich inwestorów i tych bogatych i biednych :wink:

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1425044

Jak praca jest od 9tej do 17-18 tej bo jest przymusowa "przerwa na lunch" albo inne wynalazki... doliczając czasy dojazdu wypadające w szczycie komunikacyjnym na trasach: dom - praca - budowa - dom to może się okazać że "za dnia" jest naprawdę mało czasu. No ale co zrobić...w mniejszym mieście nie ma przynajmniej tak koszmarnych korków...
https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1425060

...- strop terriva - koszt 15,5 tys

- drewno na więźbę, deski do deskowania, deski na szalunek, wychodek, drewniaczek na materiały i narzedzia - 21 tys.

....

:o :o :o

Miałem już nie wchodzić do wątku o tanim budowaniu ale to mnie przeraziło.

Mam strop drewniany więc potrzebowałem z definicji więcej drewna niż standartowo a na tartaku zapłaciłem 8600zł (belki na strop, cała więźba, słupy, deski wiatrowe, murłaty, stęple, deski na szalunki, wieńce itp - dosłownie wszystko)

8600zł

A tutaj widze w sumie za to samo 36500zł

Rozbieżność straszna :roll:

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432017

...- strop terriva - koszt 15,5 tys

....

:o :o :o

Miałem już nie wchodzić do wątku o tanim budowaniu ale to mnie przeraziło.

Mam strop drewniany więc potrzebowałem z definicji więcej drewna niż standartowo a na tartaku zapłaciłem 8600zł (belki na strop, cała więźba, słupy, deski wiatrowe, murłaty, stęple, deski na szalunki, wieńce itp - dosłownie wszystko)

8600zł

A tutaj widze w sumie za to samo 36500zł

Rozbieżność straszna :roll:

stary po rpostu dorwałeś jakieś tanie drewno przyznaj się;P

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432035

Oto link:

http://www.domfort.pl/projekt.php?id=197&opcja=opis&nazwa_projektu=NINA

Chce tylko zaznaczyc, ze wykonczenie bedzie naprawde skromne - w tej cenie nie ma rowniez mebli i agd. Nie zamierzam klaść np. parkietu za 120 zl za m2 :)

Fajny prosty domek 8)

Ja twierdzę ze sie da wybudowac za te pieniądze 8)

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432063

Jablko to wszystko zalezy od powierzchni domu i dachu.

Nasz dom jest parterowy o powierzchni prawie 190 m2 (razem z garazem) - materialy na strop terriva udalo mi sie kupic bez Vatu :oops: wiec i tak jest taniej o 22% poza tym u mnie dochodzi jeszcze beton B20 do zalania stropu a to jest u nas koszt 175 zl / m3.

A dach no coz to tez jest nie do porownania. Moj ma 381m2 do tego pelne deskowanie, slupy drewniane w ilosci 7 szt podtrzymujace dach nad tarasem i wejsciem + domek drewniany o wymiarach 3x5 m + wychodek + wszystkie deski do szalunkow (ok. 4 m3). To wszysztko dalo cene 21 tys. Moim zdaniem to tez nie drogo, bo drewno kupilismy w tartaku tez bez Vatu :oops: (czyli znowu ok 22% taniej). Sama wiezba ze slupami to u nas 16m3 do tego deski do deskowania prawie 10m3 to juz daje 26m3, drewniaczek z montazem,wychodek z montazem, transport ect....

Zreszta co ja się bede tlumaczyla. Tyle nas to wynioslo. Dla jednych drogo dla drugich tanio.

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432278

Witam wszystkich :D ..."wierzących i nie"

Napiszę trochę przewrotnie. Czy wiecie kto to jest wynalazca? :o

Wszyscy dookoła wiedzą, że tego nie da się zrobić. Tylko on jeden tego nie wie i to robi. Ciekawe jak? :o

Beti tak trzymaj :lol: i pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432355

Witam wszystkich :D ..."wierzących i nie"

Napiszę trochę przewrotnie. Czy wiecie kto to jest wynalazca? :o

Wszyscy dookoła wiedzą, że tego nie da się zrobić. Tylko on jeden tego nie wie i to robi. Ciekawe jak? :o

Beti tak trzymaj :lol: i pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

To nie jest kwestia wiary a jak część osób już wspomniała uwarunkowań lokalnych i sytuacji danej osoby. Mój brat buduje się na wsi i oczywiście bez kredytu i na pewno tanio ale..., sam ma sporo czasu więc dużo wykonuje sam, murarza i pomocników miał z tej samej wsi więc cena też nie była wysoka, o betonie z gruszki to tam nie słyszeli więc wszystko robione z betoniarki więc ze względu na własną robociznę wyszło taniej, własne drewno i piasek, własna działka, media w drodze, z papierów to tylko geodeta bo już adaptację to mu zrobił urzędnik wrysowując budynek w mapę (nieodpłatnie) itd. Dla odmiany w mojej sytuacji dochodzi koszt doprowadzenia mediów, koszt papierów, każdą drobnostkę muszę kupić (łącznie z zapewnieniem prądu - agregat,paliwo), muszę zatrudnić ekipę, która robi "na wyjeździe" czyli od razu kosztuje więcej (taki wiejski murarz nie przyjedzie do mnie bo on jest przyzwyczajony, że sobie cały dzień muruje a na noc idzie do domu odpocząć), sam niewiele zrobie ze względów czasowych i trzeba też mieć narzędzia. Tak, że wykonanie samych fundamentów (szczególnie po ostatnich podwyżkach) wyniesie mnie ok.23tys a to nawet nie jest stan "0"

A i jeszcze jeden element, on może się nie spieszyć z budową bo ma gdzie mieszkać ja muszę płacić za wynajem i zależy mi na szybkim zbudowaniu, więc czasami przepłacę aby przyspieszyć budowę.

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1432517

Ja na samym początku gdy zabierałem się za budowę to także wyślałem że się zmieszczę w 100.000 zł. Dom parterowy z poddaszem użytkowym około 140 m2, prosty dach dwuspadowy około 200 m2 powierchni. Budowa zaczęta w maju 2004 roku.

Niestety....

Na dzień dzisiejszy na 1,5 miesiąca przed wprowadzeniem się wychodzi około 120.000 zł .... a góra nie wykończona, dach pokryty papą na deskowaniu, bez tynku na ścianach na zewnątrz, bez tarasu, bez schodów wewnątrz i kominka.

A wydawała mi się że zmieszczę się w kwocie 100.000 zł. :cry:

I jeszcze jedno - wszystkie prace na budowie wykonywane własnymi siłami bez zatrudniania firm i fachowców - tylko do więźby zatrudniony cieśla który skasował 2.500 zł - reszta sami.

To jeżeli chodzi o odpowiedź dla autora postu.

Beti pozdrawiam i tak trzymaj. Gdyby nie wiara w własne cztery ścniany to dawno bym tym wszystkim rzucił.

Nie wszystkich stać na wzięcie 200.000 zł albo więcej kredytu i "budować". Reszta buduje własnymi siłami i przy pomocy rodziny. Nie wszystkim płacą w pracy za godziny nadliczbowe - conajwyżej można dostać wolne. Ja też bym wolał siedzieć w pracy i zarabiać pieniądze.

Z tego co się orientuję to milion z hakiem jest podatników z drugiej grupy podatkowej - co z tymi co są w pierwszej grupie, czy bank przy dochodzie rocznym w granicy 30000 zł, 3-4 członkach rodziny udzieli kredytu 200.000 zł - raczej nie. Trzeba wziąść wszystko we własne ręce i zacząć działać.

Pozdrawiam i jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1434580

Witam, bardzo dużo naczytałam się waszych wypowiedzi. I .... wcale nie jestem przerażona. To jest moje marzenie od kilku lat i tak łatwo się nie poddam. Nawet jeśli przekroczymy magiczną kwotę 100.000. A już na wiosnę startujemy z budową domku EWA z Horyzontu. :D
https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1435857

Witam, bardzo dużo naczytałam się waszych wypowiedzi. I .... wcale nie jestem przerażona. To jest moje marzenie od kilku lat i tak łatwo się nie poddam. Nawet jeśli przekroczymy magiczną kwotę 100.000. A już na wiosnę startujemy z budową domku EWA z Horyzontu. :D

i nie słuchaj tych co Ci będą mówili, że się nie da. Twarda masz być nie mientka. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1435876

Magiczne 100 tys. to na pewno przekroczysz, ale są przecież kredyty i będzie motywacja żeby zarabiać. Aby oszczędzić na tym domku, to na pewno zlikwiduj balkon, który taki śliczny to jest tylko w aranżacji. Tak naprawdę, to nie jest użyteczny, a plyta balkonu to potężny mostek termiczny, chyba, że zrobisz go np. z płyty Ytong lub super zaizolujesz, a to kosztuje. Balustrada - ładna!, a nie ordynarne tralki to kupa kasy, kafelki na balkonie wraz z systemem izolacji to następny pieniądz. Można zostawić te długie okna i dać tylko rurki metalowe - taka namiastka balkonu, ale w takich małych pokojach, to lepsze jest normalne okno - i tańsze! Tarasy lepiej nie wylewane i kafelkowane, ale na gruncie z ładnej kostki betonowej lub drewna. Zastanów się też, czy potrzebujesz tyle okien dachowych - każde ok. 800 stów, a wcale nie są takie praktyczne. Tam gdzie są okna w ścianie można z nich zrezygnować. POWODZENIA! My budujemy Sosenkę - też niskobudżetowo. Zaczynamy w przyszłym roku na wiosnę. Ewa to fajny domek, myślałam nad nim, ale nam był potrzebny jeszcze jeden pokój na dole - dla Babci. No i mamy wjazd od zachodu i słońce z przodu domu.
https://forum.murator.pl/topic/42993-tanio-wybudowac-dom/page/51/#findComment-1436810