an-bud 28.10.2010 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 eee, moi znajomi mają domek szkieletowy, bardzo dobrze ocieplony (ściany 25 cm styro) i sezon szybko się zaczyna i późno kończy a co jest dodatkowo w moim mniemaniu wadą to to że szybko traci ciepło ale szybko się nagrzewa. Wciaż uważam że akumulacyjność jest lepsza niż jej brak. pzdr Porównujesz do swojego domu? eeee a moi znajomi zaczeli miesiąc wcześniej w murowanym podgrzewać, chociaż dla nich 19 st. to ciepło, a w moim 20 to raczej chłodno Jak się wyłączy źimą ogrzewanie to faktycznie łatwiej szybciej jest zmniejszyć temperaturę w typowym szkielecie, ale ta sterowalność może być też zaletą. Zawsze będzie jakaś akumulacyjność a co to za szkielet z 25cm styro? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.10.2010 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 (edytowane) Zawsze będzie jakaś akumulacyjność No cóż każda pliszka swój ogonek chwali Myślę, że zamiast rozwodzić się nad grubością swego ocieplenia czy według mnie wątpliwymi zaletami technologii szkieletowej może podałbyś ile to zużywasz energii na ogrzanie swego domku ocieplonego lepiej od pasywnego? Jeśli mnie pamięć nie myli to twój domek jest w granicach 3 litrów, ale może się mylę. Edytowane 28 Października 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.10.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Porównujesz do swojego domu? eeee a moi znajomi zaczeli miesiąc wcześniej w murowanym podgrzewać, chociaż dla nich 19 st. to ciepło, a w moim 20 to raczej chłodno Jak się wyłączy źimą ogrzewanie to faktycznie łatwiej szybciej jest zmniejszyć temperaturę w typowym szkielecie, ale ta sterowalność może być też zaletą. Zawsze będzie jakaś akumulacyjność a co to za szkielet z 25cm styro? Pozdrawiam. Do mojego nic nie porównuję bo to nie ma sensu. Chcę tylko zwrócić uwagę że mała akumulacyjność "szkieletówki" wiąze się z tym co pisalem mimo dobrego ocieplenia. Latwo w takim domu o oszczędności poprzez sterowanie i szybkie nagrzewanie ale mimo wszystko wolę dużą akumulacyjność. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.10.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Do mojego nic nie porównuję bo to nie ma sensu. Chcę tylko zwrócić uwagę że mała akumulacyjność "szkieletówki" wiąze się z tym co pisalem mimo dobrego ocieplenia. Latwo w takim domu o oszczędności poprzez sterowanie i szybkie nagrzewanie ale mimo wszystko wolę dużą akumulacyjność. pzdr Masz stropodach od "szkieletora" ino ściany "normalne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.10.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 No cóż każda pliszka swój ogonek chwali Myślę, że zamiast rozwodzić się nad grubością swego ocieplenia czy według mnie wątpliwymi zaletami technologii szkieletowej może podałbyś ile to zużywasz energii na ogrzanie swego domku ocieplonego lepiej od pasywnego? Jeśli mnie pamięć nie myli to twój domek jest w granicach 3 litrów, ale może się mylę. Ten lepiej ocieplony od pasywnego jest na etapie szlifowania projektu może będzie kiedyś samowystarczalny. Wątpliwymi zaletami mojego szkieletora jest ? -ściany + dach = 6m3 desek + poszycie OSB = kila razy taniej od murowanego -przygotowanie jw. to dwa tygodnie, złożenie stanu surowego w tydzień -brak mokrych robót -duuuuuużo miejsca na łatwe, tanie ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 30.10.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 (edytowane) Mam na dzialce domek z kamienia ocieplony trzcina. Stropodach nieocieplony. I wiecie co? W lecie w domku jest przyjemnie chlodno a w zimie cieplo. Szkieletowce odpadly wiec u mnie zanim wystartowaly. Ocieplenioe to nie wszystko. Idac tym tropem dede budowac parterowke ze scianami murowanymi i stropodachem betonowym. Edytowane 30 Października 2010 przez rania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.10.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Masz stropodach od "szkieletora" ino ściany "normalne" i 20 cm betonu w posadzce właśnie po to aby zwiększyć akumulacyjność . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 31.10.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 W każdym można zrobić taką akumulacyjną posadzkę Za Twoje szkło piankowe robię ściany i dach (znaczy kupuję materiał) i mam zero problemów z poziomym mostkiem. ps. każdy wybiera to co lubi lubię samowystarczalność za "grosze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.11.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 W każdym można zrobić taką akumulacyjną posadzkę Za Twoje szkło piankowe robię ściany i dach (znaczy kupuję materiał) i mam zero problemów z poziomym mostkiem. ps. każdy wybiera to co lubi lubię samowystarczalność za "grosze" Ja nie napisałem że Twoje rozwiązanie jest złe ja po prostu uważam za wadę małą akumulacyjność. Ale jeśli dolejesz 40 cm betonu w posadzkę aby wyrównać akumulacyjność ścian to żaden problem. A co do szkła to porównanie rzekłbym nietrafione bo od początku pisalem że to ponad stan a zamiast tego wystarczy płyta fundamentowa (ja nie miałem innego wyjścia). Dla mnie (sic!) każde rozwiązanie które: 1. jest tanie w inwestycji 2. tanie w eksploatacji 3. posiada jak najmniej drewna coby nie tracić czasu na jego odnawianie co jakiś czas. 4. posiada dużą akumulacyjność jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Ja mam troszkę inny pomysł na dom jeszcze cieplejszy niż pasywny ale nie buduję więc pomysły są tylko w mojej głowie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.11.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Ja mam troszkę inny pomysł na dom jeszcze cieplejszy niż pasywny ale nie buduję więc pomysły są tylko w mojej głowie. pzdr Umrę z ciekawości Jest dużo rozwiązań, trzeba tylko otworzyć oczy i je zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filikominki 01.11.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 PytankoMam wytyczony dom do projektu WB-3997 (http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/wb-3997.htm) Jak myślicie starczy 200000 tys. (bez złotych klamek i innych takich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.11.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Umrę z ciekawości Jest dużo rozwiązań, trzeba tylko otworzyć oczy i je zauważyć. Owszem w teorii jest dużo rozwiązań ale jak przychodzi do konkretów to jest już dużo gorzej. Np tu na forum co drugiemu wychodzi budowa domu pasywnego w .................... planach. A potwierdzony zużyciem energii jest tylko jeden u j-j! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.11.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Pytanko Mam wytyczony dom do projektu WB-3997 (http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/wb-3997.htm) Jak myślicie starczy 200000 tys. (bez złotych klamek i innych takich) Tak 200 000 tyś. wystarczy, aż nadto A tak poważnie - będzie ciężko. dużo pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiko 13.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 My też budowaliśmy większość w własnym zakresie, bo chcieliśmy zakupić lepsze materiały, a mniej wydać na fachowców. Teraz czekamy na zamówione okna Urzędowskiego i drzwi . I już będziemy niedługo planować swoje wnętrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliesss 05.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam!Trafiłam tu przypakiem, ale widzę, że ostatnio nikt nie odwiedza tego wątku. Ale mam nadzieję, że może ktoś znów tu trafi i odpowie mi na moje pytania. Zastanawiam się nad budową domku małego, przytulnego, taniego w budowie:) I mam pytanie: jakie są realne koszty budowy domu max 100 metrów ( chociaż wolałabym taki ok. 80, urządzałyby mnie 3 małe pokoje + pokój dzienny. ) Interesuje mnie to ile muszę wydać do stanu surowego zamkniętego???( działkę mam, za wszystkie sprawy geodezyjne, mapki, tyczenie itd nie płacę, elektryka- płacę tylko za materiały, wszelkie wykończenie typu: glazury tarakoty itp robimy sami. I co jest dla mnie ważne: chciałabym wprowadzić się do takiego stanu gdzie bym miała zrobione: tynki, położoną tarakotę itd, natomiast zakup wewnętrznych drzwi i całe urządzanie chciałabym robić już w trakcie mieszkania. Wiem, że może to dla Was dziwne, ale budowa miałaby być bez kredytu z środków własnych, nie chcę willi i nie zależy mi żeby wprowadzić się do stanu pod klucz tylko zależy mi na tym, żeby wprowadzić się do swojego własnego, maleńkiego domku i w miarę możliwości finansowych powoli wykańczać go.Mogę liczyć na pomoc rodziny, w szczególności brata, który potrafi naprawdę bardzo dużo chociaż nie jest budowlańcem, ale jest profesjonalistą we wszystkim:) Jeżeli Ktoś z Was będzie chciał mi odpowiedzieć na moje pytanie to myślę, że ważna będzie lokalizacja tej mojej inwestycji: mieszkam w miejscowości podwarszawkiej- 30 km od centrum wawy. Jeżeli chodzi o działkę to jest ona uzbrojona. Myślę o ogrzewaniu gazowym.Jakie to wszystko skomplikowane, ale myślę, że warto:) będę wdzięczna za każdą wskazówkę co do cen i wogóle jestem ciekawa Waszych opinii na temat mojego pomysłu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzio179 07.01.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 A nikt nie buduje domu np 50m2 np. NaKwadracie czy podobny? ile to moze kosztowac?? jestem sam i duzego mi nie potrzeba 45m2 wystarczy....mam tylk o nieuzbrojona mala dzialke..sam nie bebe nic robil bo mam prawie 60 lat i nie za bardzo moge dzwigac...dzieki za szczere uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.01.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 A nikt nie buduje domu np 50m2 np. NaKwadracie czy podobny? ile to moze kosztowac?? jestem sam i duzego mi nie potrzeba 45m2 wystarczy....mam tylk o nieuzbrojona mala dzialke..sam nie bebe nic robil bo mam prawie 60 lat i nie za bardzo moge dzwigac...dzieki za szczere uwagi Tradycyjnym podejściem może wyjść od 100 tyś w górę jak zwykle zależy od wykończenia. Można gotowca, jest dużo w necie. Albo .... głupio troszkę, ale napiszę Bez zezwoleń i papierków, troszkę mniejszy bo 12m x 2,5m zbudowany jako kanadyjczyk na ....naczepie od tira Liczyłem ostatnio coś takiego, z robotą stan surowy by wyszedł około 30tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.01.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam! Trafiłam tu przypakiem, ale widzę, że ostatnio nikt nie odwiedza tego wątku. Ale mam nadzieję, że może ktoś znów tu trafi i odpowie mi na moje pytania. Zastanawiam się nad budową domku małego, przytulnego, taniego w budowie:) I mam pytanie: jakie są realne koszty budowy domu max 100 metrów ( chociaż wolałabym taki ok. 80, urządzałyby mnie 3 małe pokoje + pokój dzienny. ) Interesuje mnie to ile muszę wydać do stanu surowego zamkniętego??? ( działkę mam, za wszystkie sprawy geodezyjne, mapki, tyczenie itd nie płacę, elektryka- płacę tylko za materiały, wszelkie wykończenie typu: glazury tarakoty itp robimy sami. I co jest dla mnie ważne: chciałabym wprowadzić się do takiego stanu gdzie bym miała zrobione: tynki, położoną tarakotę itd, natomiast zakup wewnętrznych drzwi i całe urządzanie chciałabym robić już w trakcie mieszkania. Wiem, że może to dla Was dziwne, ale budowa miałaby być bez kredytu z środków własnych, nie chcę willi i nie zależy mi żeby wprowadzić się do stanu pod klucz tylko zależy mi na tym, żeby wprowadzić się do swojego własnego, maleńkiego domku i w miarę możliwości finansowych powoli wykańczać go.Mogę liczyć na pomoc rodziny, w szczególności brata, który potrafi naprawdę bardzo dużo chociaż nie jest budowlańcem, ale jest profesjonalistą we wszystkim:) Jeżeli Ktoś z Was będzie chciał mi odpowiedzieć na moje pytanie to myślę, że ważna będzie lokalizacja tej mojej inwestycji: mieszkam w miejscowości podwarszawkiej- 30 km od centrum wawy. Jeżeli chodzi o działkę to jest ona uzbrojona. Myślę o ogrzewaniu gazowym. Jakie to wszystko skomplikowane, ale myślę, że warto:) będę wdzięczna za każdą wskazówkę co do cen i wogóle jestem ciekawa Waszych opinii na temat mojego pomysłu. Pozdrawiam. Tradycyjnym (murowanym) podejściem wyjdzie około 2 tyś/m2 na gotowo bez szaleństw. Kanadyjczyk zmiksowany z polskimi kratownicami deskowymi, to na stanie surowym można by oszczędzić około 40%, a wykończeniówka łatwiejsza . Lepiej cieplejszy domek, można wtedy zrezygnować z tradycyjnego ogrzewania Warto też rekuperarator - zero kominów i też troszkę taniej. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 08.01.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 można zejść poniżej 2000 za m2 ale trzeba samemu dużo robić.ja jestem na etapie pozwolenia na budowę wydane w grudniu i od wiosny ruszam.Do tej pory na sprawy urzędowe wydałem 11000 a jeszcze łopaty nie wbiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.01.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 A nikt nie buduje domu np 50m2 np. NaKwadracie czy podobny? ile to moze kosztowac?? jestem sam i duzego mi nie potrzeba 45m2 wystarczy....mam tylk o nieuzbrojona mala dzialke..sam nie bebe nic robil bo mam prawie 60 lat i nie za bardzo moge dzwigac...dzieki za szczere uwagi Po głębszej analizie "kanadyjczyk" może wyjść : - zezwolenia, podłączenia 10000 i może nawet więcej - stan zero 15000 - stan surowy około 33000 - wykończeniówka ? Tyle mi wychodzi .... jak bym miał robić coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts