Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ( umieszczm ten post tutaj bo chyba pasuje do tematu )

Planujemy juz od dłuższego czasu budowę domku zarazie jesteśmy po załatwieniu formalności.

Co mamy:

Działkę budowlaną ( ogrodzoną z bramą wjazdową )

Przyłącza na działce ( woda + prąd )

Co brakuje :

Domu

projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html

Maksymalnie uproszczony tzn :

bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt )

Okna standartowe wymiary

z dodatkowych kosztów to przerobione pomieszczenie gospodarcze na kotłownie - eko groszek (wejście od sieni )

Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa

ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych

Lista prac zrobionych samodzielnie:

Instalacje : elektryczna , alarmowa , wod-can, parapety wew i zew, stolarka wew. ,malowanie glazura itp , ocieplenie.

Teraz zasadnicze pytanie ?

Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu.

tzn . dom do zamieszkania bez kosztów: glazury i typowego wykonczenia np farb itp ale z grzejnikami ,posadzkami, tynkami ,drzwiami, oknami

Czy wystarczy? na podstawie wyceny z tego studia koszt domu to ok 200 tyś część materiałów porównałem cenowo z aktualnymi cenami i nie jest źle, więc jak myślicie?

Lub co mogę uprościć tak, aby jeszcze obniżyć koszty?

projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html

Maksymalnie uproszczony tzn :

bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt )

Szkoda, taras się przydaje i fajnie wygląda w tym projekcie.

Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa

Trochę mały kąt nachylenia połaci dla dachówki betonowej. Mój majster od dachu twierdzi, że dachówka powinna "wisieć", a nie "leżeć" na dachu.

ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych

Betonowych czy raczej gazobetonowych?

Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu...

Czy wystarczy?

Powinno wystarczyć, dom ma prostą bryłę więc robocizna nie będzie zbyt droga.

Witam

Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi , liczę jeszcze na kolejne spostrzeżenia.

Co do tarasu to moze zeczywiscie zostanie wydłuzony dach a taras moze sie kiedyś zrobi :D

co do dachu kąt jest nieco większy ze względu na wymogi.

ściany chyba keramzyt jednak ( im więcej o nim czytam tym się bardziej przekonuje )

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam Wszystkich!

Proszę o radę - ale szczerze :) czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45

tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest :) dzięki za opinie :)

Myślę że za taką kwotę można ten dom wybudować. Ale na pytanie czy Ty dasz radę to nikt nie zna odpowiedzi... To zależy od wielu czynników.

Witam Wszystkich!

Proszę o radę - ale szczerze :) czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45

tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest :) dzięki za opinie :)

Jeżeli włoży się sporo pracy własnej to możliwe. Zależy jeszcze w jakim rejonie chcesz go zbudować. Koszty robocizny są bardzo różne.

Witam Wszystkich!

dasz radę. Uważaj na "podrażacze" - mam podobne drzwi wejściowe - łukowata góra to koszt standardowych drzwi x2...(http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/powiekszenie.php?s=Galeria_7379)

Powinno udać się RAZEM z górą (zmieścić w 300 kPLN). Kończenie poddasza po parterze? Zrób GK równocześnie z parterem, inaczej cały kurz będziesz mieć na dole

• 1 month później...

Witam

Buduję dom o pow. użytk. 110 m + garaż 18 m

Na dziś mam SSO, wydałem 104 tys. (prawie wszystko robiły firmy)

Planuje się zmieścić w 250 tys. zł, co jest bardzo realne.

Wykonawców do tej pory wybierałem na zasadzie przetargu tj. składałem wszystkim (min 5 wykonawcą) założenia idostawałem oferty. Nie kierując się zawsze najtańszą ofertą.

Pozdrawiam

[/img]

Witam

Buduję dom o pow. użytk. 110 m + garaż 18 m

Na dziś mam SSO, wydałem 104 tys. (prawie wszystko robiły firmy)

Planuje się zmieścić w 250 tys. zł, co jest bardzo realne.

Wykonawców do tej pory wybierałem na zasadzie przetargu tj. składałem wszystkim (min 5 wykonawcą) założenia idostawałem oferty. Nie kierując się zawsze najtańszą ofertą.

Pozdrawiam

[/img]

a jaki to domek jesli to nie tajemnic tzn. jaki projekt??? bo ja tez sie zastanawiam jaki bedzie koszt budowy naszego :-?

Uwazam ze nie moze być mowy o tanim budowaniu,skoro za dom 100 m.kw.w stanie ssz,nie starcza 200 tyś. :lol:

Moim zdaniem pytrania w stylu-czy uda mi sie zbudować dom x za kwote y ,sa bez sensu.

Tanio budować to nie oznacza ,wziąść kredyt,zrobic kastingi,wybierac wzgl. tani projekt...to duzo za mało.

Drzwi wejsciowe za 5tys. ,albo wyposażenie łazienki za 4-5 tyś to takze nie jest tanie budowanie :) .

Pokój mozna wykończyć ,ze scianami i podłogami do zamieszkania za 1000 zł,ale można za 5000. :)

Ci co naprawdę chca tanio budować to pewnie wiedzą o co chodzi.

Ja nie wiem czy mojemu dziecku inaczej by się mieszkało w pokoju wytapetowanym tapetą za 100 zł/metr+robocizna +deska na podłodze....ale wiem że pokój z gustownymi panelami za 30 zł/m +wlasna robocizna i sciany wymalowane(kazdy samodzielnie może pomalować) nobilesem za 60 zł to także moze być piękny i z gustem oddany pokój-jedyna róznica to poziom gotówki której pozbyliśmy się z konta :)

A to tylko przykładzik jeden z tysiąca :) Natomiast oszczedności albo raczej racjonalne wykorzystywanie pieniedzy na etapie sso to juz naprawde można poczynić znaczne.Są na forum na to przykłady.

Zgadzam się całkowicie z front247. Dodam tylko, że czasami za ogromne pieniądze i tak można mieć tandetnie i bez gustu w domu. Wybudowanie niedrogo domu to wcale nie znaczy tandetnie (i za wielkie pieniądze można dostać przysłowiowe g...o w papierku).

Sztuką jest kupić niedrogo a dobre. I to już nie każdy potrafi.

Zgadzam się całkowicie z front247. Dodam tylko, że czasami za ogromne pieniądze i tak można mieć tandetnie i bez gustu w domu. Wybudowanie niedrogo domu to wcale nie znaczy tandetnie (i za wielkie pieniądze można dostać przysłowiowe g...o w papierku).

Swiete słowa :)

Naprawde ładnie i estetycznie wykończone wnetrze absolutnie nie zależy od ceny poszczególnych elementów :) ,złudzenie jakim ulegaja kupujacy np. kafelki do łazienki,meble,jest na porzadku dziennym.

Funkcjonalność,kolorystyka,aranż -to cechy wystarczające do stworzenia bardzo taniego i ładnego pomieszczenia.

Niekiedy myśle ze lepiej wydać kase na projektanta wnętrz dać mu do łapy 10 tyś i kazać w tej cenie wykończyć powiedzmy 3 pokoje (dobóra materiałów,kolorystyka ,aranz)

Samo wydawanie dużych kwot na poszczególne elementy,jak np podłoga,drzwi wejsciowe,drogie kafelki czy drogie farby absolutnie nie gwarantują tzw, Igły...za to gwarantują że pieniądze wyparują natychmiast.

Dlatego uważam że tanie budowanie wymaga jedynie chęci i myślenia ..

Nieraz zastanawiałem się dlaczego w europie zachodniej(Niemcy,Francja,Anglia),ludzie kompletnie nie zwracają uwagi na szczegóły typu ,,jaka farba(firma),,, lub jakie plytki(drogie-tanie),lub czy gdzies tam szpachel jest idealnie gładki ...liczy się ogólny klimat i aranż :)

Normalny człowiek nie chodzi po budowie z halogenem i nie ogląda gładzi pod lupą na poziomie mikronów :lol: -W Polsce to norma, :o

Ale chyba troszke zboczyłem z tematu :)

pozdrawiam

Swiete słowa :)

Naprawde ładnie i estetycznie wykończone wnetrze absolutnie nie zależy od ceny poszczególnych elementów :) ,złudzenie jakim ulegaja kupujacy np. kafelki do łazienki,meble,jest na porzadku dziennym.

Funkcjonalność,kolorystyka,aranż -to cechy wystarczające do stworzenia bardzo taniego i ładnego pomieszczenia.

Niekiedy myśle ze lepiej wydać kase na projektanta wnętrz dać mu do łapy 10 tyś i kazać w tej cenie wykończyć powiedzmy 3 pokoje (dobóra materiałów,kolorystyka ,aranz)

Samo wydawanie dużych kwot na poszczególne elementy,jak np podłoga,drzwi wejsciowe,drogie kafelki czy drogie farby absolutnie nie gwarantują tzw, Igły...za to gwarantują że pieniądze wyparują natychmiast.

Dlatego uważam że tanie budowanie wymaga jedynie chęci i myślenia ..

Nieraz zastanawiałem się dlaczego w europie zachodniej(Niemcy,Francja,Anglia),ludzie kompletnie nie zwracają uwagi na szczegóły typu ,,jaka farba(firma),,, lub jakie plytki(drogie-tanie),lub czy gdzies tam szpachel jest idealnie gładki ...liczy się ogólny klimat i aranż :)

Normalny człowiek nie chodzi po budowie z halogenem i nie ogląda gładzi pod lupą na poziomie mikronów :lol: -W Polsce to norma, :o

Ale chyba troszke zboczyłem z tematu :)

pozdrawiam

Dokładnie tak

Stan surowy zamknięty naszego domku wyniósł nas 155.000zł z tym, że stawiała go firma, w związku z tym mam pytane odnośnie kosztów wykończenia jak myślicie czy zmieściłabym się w 120.000tys. zł? Domek liczy 120m2, przy czym sami byśmy wykonali większość prac oprócz kładzenia glazury. Standard domku na średnim poziomie.

• 1 month później...

Witam!

Jestem świerzakiem na tym forum, ale postanowiłam się odważyć i napisać o moich planach i poprosić o radę czy jest sens rozpoczynać taką budowę.

Mianowicie bardzo ale to bardzo chcielibysmy z mezem miec własny kat, chocby najmniejszy, ciany ale własny.

I sprawy mają się tak: Mamy własna działkę, ogrodzoną. Znależlismy projekt domu ktory by nam odpowiadał, tylko zastanawiamy sie czy ten kosztorys nie jest zanizony: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Moje pytanie brzmi czy bylibyśmy w stanie postawić taki domek mieszcząc sie w 100 tysiącach. Zakładaja że mąż zajmie sie elektryka (elektryk), no i malowanie, położenie płytek i drobne prace wykona szwagier?

Co sądzicie o tym projekcie?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na opinie.

Witam!

Jestem świerzakiem na tym forum, ale postanowiłam się odważyć i napisać o moich planach i poprosić o radę czy jest sens rozpoczynać taką budowę.

Mianowicie bardzo ale to bardzo chcielibysmy z mezem miec własny kat, chocby najmniejszy, ciany ale własny.

I sprawy mają się tak: Mamy własna działkę, ogrodzoną. Znależlismy projekt domu ktory by nam odpowiadał, tylko zastanawiamy sie czy ten kosztorys nie jest zanizony: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Moje pytanie brzmi czy bylibyśmy w stanie postawić taki domek mieszcząc sie w 100 tysiącach. Zakładaja że mąż zajmie sie elektryka (elektryk), no i malowanie, położenie płytek i drobne prace wykona szwagier?

Co sądzicie o tym projekcie?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na opinie.

Wg mnie nie ma mowy chyba że jesteście producentem materiałów budowlanych.