jaskółeczka 14.11.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 post usunięty przeze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 14.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 hmmmm.... no rzeczywiście przy kwocie 1,2mln PLN też bym ciął koszty. W końcu każda złotówka się liczy... A tu ludzie dyskutują, czy uda się wybudować za 200-300 tys. dom. Ale to może zwykła prowokacja. Tak czy owak pozdrawiam i nie ukrywam... zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R 20.11.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam ( umieszczm ten post tutaj bo chyba pasuje do tematu ) Planujemy juz od dłuższego czasu budowę domku zarazie jesteśmy po załatwieniu formalności. Co mamy: Działkę budowlaną ( ogrodzoną z bramą wjazdową ) Przyłącza na działce ( woda + prąd ) Co brakuje : Domu projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html Maksymalnie uproszczony tzn : bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt ) Okna standartowe wymiary z dodatkowych kosztów to przerobione pomieszczenie gospodarcze na kotłownie - eko groszek (wejście od sieni ) Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych Lista prac zrobionych samodzielnie: Instalacje : elektryczna , alarmowa , wod-can, parapety wew i zew, stolarka wew. ,malowanie glazura itp , ocieplenie. Teraz zasadnicze pytanie ? Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu. tzn . dom do zamieszkania bez kosztów: glazury i typowego wykonczenia np farb itp ale z grzejnikami ,posadzkami, tynkami ,drzwiami, oknami Czy wystarczy? na podstawie wyceny z tego studia koszt domu to ok 200 tyś część materiałów porównałem cenowo z aktualnymi cenami i nie jest źle, więc jak myślicie? Lub co mogę uprościć tak, aby jeszcze obniżyć koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.11.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html Maksymalnie uproszczony tzn : bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt ) Szkoda, taras się przydaje i fajnie wygląda w tym projekcie. Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa Trochę mały kąt nachylenia połaci dla dachówki betonowej. Mój majster od dachu twierdzi, że dachówka powinna "wisieć", a nie "leżeć" na dachu. ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych Betonowych czy raczej gazobetonowych? Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu... Czy wystarczy? Powinno wystarczyć, dom ma prostą bryłę więc robocizna nie będzie zbyt droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R 22.11.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi , liczę jeszcze na kolejne spostrzeżenia. Co do tarasu to moze zeczywiscie zostanie wydłuzony dach a taras moze sie kiedyś zrobi co do dachu kąt jest nieco większy ze względu na wymogi. ściany chyba keramzyt jednak ( im więcej o nim czytam tym się bardziej przekonuje ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 06.12.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Wszystkich! Proszę o radę - ale szczerze czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45 tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 06.12.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Wszystkich! Proszę o radę - ale szczerze czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45 tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest dzięki za opinie Myślę że za taką kwotę można ten dom wybudować. Ale na pytanie czy Ty dasz radę to nikt nie zna odpowiedzi... To zależy od wielu czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 06.12.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Wszystkich! Proszę o radę - ale szczerze czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45 tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest dzięki za opinie Jeżeli włoży się sporo pracy własnej to możliwe. Zależy jeszcze w jakim rejonie chcesz go zbudować. Koszty robocizny są bardzo różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 06.12.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Wszystkich! Proszę o radę - ale szczerze czy dam radę wybudować dom Marysia http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marysia/45 tak, żeby za 300 tys go postawić i wykończyć chociaż dół do zamieszkania ? nie wliczając w tą kwotę działki, bo już jest dzięki za opinie dasz radę. Uważaj na "podrażacze" - mam podobne drzwi wejściowe - łukowata góra to koszt standardowych drzwi x2...(http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/powiekszenie.php?s=Galeria_7379) Powinno udać się RAZEM z górą (zmieścić w 300 kPLN). Kończenie poddasza po parterze? Zrób GK równocześnie z parterem, inaczej cały kurz będziesz mieć na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 07.12.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 no to naprawdę podnieśliście mnie na duchu jest światełko w tunelu jak będę po, to napiszę czy dało radę czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 23.01.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 WitamBuduję dom o pow. użytk. 110 m + garaż 18 mNa dziś mam SSO, wydałem 104 tys. (prawie wszystko robiły firmy)Planuje się zmieścić w 250 tys. zł, co jest bardzo realne.Wykonawców do tej pory wybierałem na zasadzie przetargu tj. składałem wszystkim (min 5 wykonawcą) założenia idostawałem oferty. Nie kierując się zawsze najtańszą ofertą.Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k i a 28.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam Buduję dom o pow. użytk. 110 m + garaż 18 m Na dziś mam SSO, wydałem 104 tys. (prawie wszystko robiły firmy) Planuje się zmieścić w 250 tys. zł, co jest bardzo realne. Wykonawców do tej pory wybierałem na zasadzie przetargu tj. składałem wszystkim (min 5 wykonawcą) założenia idostawałem oferty. Nie kierując się zawsze najtańszą ofertą. Pozdrawiam [/img] a jaki to domek jesli to nie tajemnic tzn. jaki projekt??? bo ja tez sie zastanawiam jaki bedzie koszt budowy naszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 29.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Uwazam ze nie moze być mowy o tanim budowaniu,skoro za dom 100 m.kw.w stanie ssz,nie starcza 200 tyś. Moim zdaniem pytrania w stylu-czy uda mi sie zbudować dom x za kwote y ,sa bez sensu. Tanio budować to nie oznacza ,wziąść kredyt,zrobic kastingi,wybierac wzgl. tani projekt...to duzo za mało. Drzwi wejsciowe za 5tys. ,albo wyposażenie łazienki za 4-5 tyś to takze nie jest tanie budowanie . Pokój mozna wykończyć ,ze scianami i podłogami do zamieszkania za 1000 zł,ale można za 5000. Ci co naprawdę chca tanio budować to pewnie wiedzą o co chodzi. Ja nie wiem czy mojemu dziecku inaczej by się mieszkało w pokoju wytapetowanym tapetą za 100 zł/metr+robocizna +deska na podłodze....ale wiem że pokój z gustownymi panelami za 30 zł/m +wlasna robocizna i sciany wymalowane(kazdy samodzielnie może pomalować) nobilesem za 60 zł to także moze być piękny i z gustem oddany pokój-jedyna róznica to poziom gotówki której pozbyliśmy się z konta A to tylko przykładzik jeden z tysiąca Natomiast oszczedności albo raczej racjonalne wykorzystywanie pieniedzy na etapie sso to juz naprawde można poczynić znaczne.Są na forum na to przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 29.01.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zgadzam się całkowicie z front247. Dodam tylko, że czasami za ogromne pieniądze i tak można mieć tandetnie i bez gustu w domu. Wybudowanie niedrogo domu to wcale nie znaczy tandetnie (i za wielkie pieniądze można dostać przysłowiowe g...o w papierku).Sztuką jest kupić niedrogo a dobre. I to już nie każdy potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 29.01.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zgadzam się całkowicie z front247. Dodam tylko, że czasami za ogromne pieniądze i tak można mieć tandetnie i bez gustu w domu. Wybudowanie niedrogo domu to wcale nie znaczy tandetnie (i za wielkie pieniądze można dostać przysłowiowe g...o w papierku). Sztuką jest kupić niedrogo a dobre. I to już nie każdy potrafi. Swiete słowa Naprawde ładnie i estetycznie wykończone wnetrze absolutnie nie zależy od ceny poszczególnych elementów ,złudzenie jakim ulegaja kupujacy np. kafelki do łazienki,meble,jest na porzadku dziennym. Funkcjonalność,kolorystyka,aranż -to cechy wystarczające do stworzenia bardzo taniego i ładnego pomieszczenia. Niekiedy myśle ze lepiej wydać kase na projektanta wnętrz dać mu do łapy 10 tyś i kazać w tej cenie wykończyć powiedzmy 3 pokoje (dobóra materiałów,kolorystyka ,aranz) Samo wydawanie dużych kwot na poszczególne elementy,jak np podłoga,drzwi wejsciowe,drogie kafelki czy drogie farby absolutnie nie gwarantują tzw, Igły...za to gwarantują że pieniądze wyparują natychmiast. Dlatego uważam że tanie budowanie wymaga jedynie chęci i myślenia .. Nieraz zastanawiałem się dlaczego w europie zachodniej(Niemcy,Francja,Anglia),ludzie kompletnie nie zwracają uwagi na szczegóły typu ,,jaka farba(firma),,, lub jakie plytki(drogie-tanie),lub czy gdzies tam szpachel jest idealnie gładki ...liczy się ogólny klimat i aranż Normalny człowiek nie chodzi po budowie z halogenem i nie ogląda gładzi pod lupą na poziomie mikronów -W Polsce to norma, Ale chyba troszke zboczyłem z tematu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 29.01.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zgadzam się całkowicie z front247. Dodam tylko, że czasami za ogromne pieniądze i tak można mieć tandetnie i bez gustu w domu. Wybudowanie niedrogo domu to wcale nie znaczy tandetnie (i za wielkie pieniądze można dostać przysłowiowe g...o w papierku). Sztuką jest kupić niedrogo a dobre. I to już nie każdy potrafi. Swiete słowa Naprawde ładnie i estetycznie wykończone wnetrze absolutnie nie zależy od ceny poszczególnych elementów ,złudzenie jakim ulegaja kupujacy np. kafelki do łazienki,meble,jest na porzadku dziennym. Funkcjonalność,kolorystyka,aranż -to cechy wystarczające do stworzenia bardzo taniego i ładnego pomieszczenia. Niekiedy myśle ze lepiej wydać kase na projektanta wnętrz dać mu do łapy 10 tyś i kazać w tej cenie wykończyć powiedzmy 3 pokoje (dobóra materiałów,kolorystyka ,aranz) Samo wydawanie dużych kwot na poszczególne elementy,jak np podłoga,drzwi wejsciowe,drogie kafelki czy drogie farby absolutnie nie gwarantują tzw, Igły...za to gwarantują że pieniądze wyparują natychmiast. Dlatego uważam że tanie budowanie wymaga jedynie chęci i myślenia .. Nieraz zastanawiałem się dlaczego w europie zachodniej(Niemcy,Francja,Anglia),ludzie kompletnie nie zwracają uwagi na szczegóły typu ,,jaka farba(firma),,, lub jakie plytki(drogie-tanie),lub czy gdzies tam szpachel jest idealnie gładki ...liczy się ogólny klimat i aranż Normalny człowiek nie chodzi po budowie z halogenem i nie ogląda gładzi pod lupą na poziomie mikronów -W Polsce to norma, Ale chyba troszke zboczyłem z tematu pozdrawiam Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziarek2 31.01.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Stan surowy zamknięty naszego domku wyniósł nas 155.000zł z tym, że stawiała go firma, w związku z tym mam pytane odnośnie kosztów wykończenia jak myślicie czy zmieściłabym się w 120.000tys. zł? Domek liczy 120m2, przy czym sami byśmy wykonali większość prac oprócz kładzenia glazury. Standard domku na średnim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niczka 12.03.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Witam!Jestem świerzakiem na tym forum, ale postanowiłam się odważyć i napisać o moich planach i poprosić o radę czy jest sens rozpoczynać taką budowę.Mianowicie bardzo ale to bardzo chcielibysmy z mezem miec własny kat, chocby najmniejszy, ciany ale własny.I sprawy mają się tak: Mamy własna działkę, ogrodzoną. Znależlismy projekt domu ktory by nam odpowiadał, tylko zastanawiamy sie czy ten kosztorys nie jest zanizony: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Moje pytanie brzmi czy bylibyśmy w stanie postawić taki domek mieszcząc sie w 100 tysiącach. Zakładaja że mąż zajmie sie elektryka (elektryk), no i malowanie, położenie płytek i drobne prace wykona szwagier?Co sądzicie o tym projekcie? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 12.03.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Witam! Jestem świerzakiem na tym forum, ale postanowiłam się odważyć i napisać o moich planach i poprosić o radę czy jest sens rozpoczynać taką budowę. Mianowicie bardzo ale to bardzo chcielibysmy z mezem miec własny kat, chocby najmniejszy, ciany ale własny. I sprawy mają się tak: Mamy własna działkę, ogrodzoną. Znależlismy projekt domu ktory by nam odpowiadał, tylko zastanawiamy sie czy ten kosztorys nie jest zanizony: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Moje pytanie brzmi czy bylibyśmy w stanie postawić taki domek mieszcząc sie w 100 tysiącach. Zakładaja że mąż zajmie sie elektryka (elektryk), no i malowanie, położenie płytek i drobne prace wykona szwagier? Co sądzicie o tym projekcie? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na opinie. Wg mnie nie ma mowy chyba że jesteście producentem materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.03.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 polecam lekturę poniższego wątku:http://forum.muratordom.pl/jak-zbudowac-dom-za-100-tys-zl-moj-14-dziennik-budowy,t76116.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts